Windows 10, Windows 11 UEFI özeliğini görmüyor. Linux sistem kullandığımda bir tek UEFI çalışıyor ne yaptıysam çözemedim. MBR sisteme geçmek zorunda kaldım. Onun dışında Windows kullanamıyorum bir tek Linux ChromeOS gibi sistemlerde UEFI çalışıyor. Daha önceden böyle bir sorun yoktu UEFI Windows 11'de de 10 da çalışıyordu birden bozuldu. Sadece Linux ChromeOS'ta UEFI izin veriyor.
Tüm ayarlara baktım başka bilgisayarda UEFI diskim Windows 11'i çalıştırıyor ama neden kendi bilgisayarımda listeden seçtiğimde boşa düşüyor. Yani listede görünüyor ama tıkladığımda açmıyor.
Bugün sabit diskte kurulu olan Windows 10 işletim sistemimi Casper V8 ile SSD'ye klonladım. Fakat yazılım sanırım Windows 10 ile uyumlu olmadığından hem sabit diskteki EFI bölümünü hem de SSD'ye kopyalaması gereken EFI bölümünü pert etti. İşlem bitince PC'yi açmak istediğimde "Checking Media...
Başka bilgisayarda çalışıyor. Bootloader onarımı kaç kez yaptım DISM++ kullanıyorym sıfırdan kaç kez sistem kurdum sadece Windows 10 11 kurmayı da denedim ama UEFI'da çalışmıyor.
Yardım edebilir misiniz?
Sorunu bir şekilde çözdüm. Moderatörünüz Türkçe kurallarına uymak için benim yazdığım sorunu daha basit bir sorun gibi gösterdi. Siz de dinlemediğinizden yardımcı olamadınız ama ben UEFI kullanabilmek için sanal sistemi normal Windows'muş gibi görmesini sağlayarak çözdüm.
Çok fazla mesaja baktığım için sorunu algılayamamış da olabilirim, siz kurulumda mı yoksa açılışta mı UEFI görmediğini söylemediğiniz için de anlamamış olabilirim.
Bu gibi durumlarda BIOS da takılabiliyor farklı OS kurduğunuz için. Anakartınızı belirtmeniz faydalı olabiliyor ya da BIOS sıfırlamanız.