WinRAR dosyası açınca bilgisayar donuyor

CameOn

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. WinRAR dosyası açtığımda (dosya fark etmeksizin) PC donuyor. WinRAR dosyalarını açtığım süre boyunca donuk oluyor. Dosya açıldıktan sonra PC donması düzeliyor, o süre içerisinde PC adeta kullanılmaz hale geliyor. (oyunlarda donma vs. olmuyor) sadece WinRAR dosyası açınca oluyor.

Windows 10 22H2 kullanıyorum. Bu sorun yakın zamanda oldu 10 gün kadar önce PC formatladıktan sonra olmaya başladı. Windows 11 kurdum, yine aynı problem, Windows 10 farklı sürümlerini de kurdum yine aynı problem. BIOS sıfırladım, BIOS'u güncelledim, yine aynı hata... Farklı USB belleklerle Windows kurulumu yaptım yine aynı hata... (Rufus ile UEFI kurulum yaptım).
7Zip kullandım hata devam ediyor.
PC'ye sıfırdan WinRAR orijinal sürüm, son sürüm kurdum, farklı sürümler kurdum ve lisanslı-lisanssız olarak denedim. Yine aynı hata...
Virüs taraması yaptım temiz çıktı.

RAM testi yaptım hatasız çıktı. E peki sorun nereden kaynaklı olabilir ben bir türlü çözemedim?
Başka hangi testleri yapmalıyım? Sizce problem nereden kaynaklı?

Dell (Notebook) Intel(R) Core(tm) i5-8300H CPU @ 2.30GHz 2.30 GHz.
8 GB RAM.
4 GB ekran kartı.
128 GB SSD

Kafayı yemek üzereyim! sizden ricam yardımcı olun.

Son düzenleme:
8 GB RAM.
4 GB ekran kartı.
HDD mi kullanıyorsunuz yoksa SSD mi? HDD ise sorun büyük ihtimal diskten kaynaklı, bad sector testi yapın.

8 GB RAM.
4 GB ekran kartı.
Sadece winrar açarken mi oluyor? Ayrıca arkada bir uygulama(oyun vs ram isteyen uygulamalar) kasması normal. Çünkü zaten windows 10 3gb kadar ram kullanıyor.

Sadece winrar açarken mi oluyor? Ayrıca arkada bir uygulama(oyun vs ram isteyen uygulamalar) kasması normal. Çünkü zaten windows 10 3gb kadar ram kullanıyor.
PC de oyun yok pc temiz kurulumdan sonra hiçbir şey yüklenmeden test ettim problem aynı. ve evet sadece winrar açarken oluyor

8 GB RAM.
4 GB ekran kartı.
128 GB SSD

Winrar yerine 7zip kurup kullanabilir misiniz? O da olmazsa sorununuzun çözümü bende yok

Peki WinRAR dışında başka bir .zip açma uygulaması denediniz mi? 7Zip uygulaması kurup tekrardan kontrol edin eğer sorun devam ediyorsa sorunun disk kaynaklı olabileceğinden şüpheliyim. Sorunun devam etmesi halinde CrystalDiskInfo uygulaması aracılığıyla sağlık durumunu kontrol edin.

Win-rar gibi sıkıştırma programları anlık olarak CPU'nun tümünü kullanmaya meğilli oluyorlar. Bende de sıkıştırılmış dosyalar açılırken işlemci kullanımı %100'e çıkabiliyor ama sistemde donma olmuyor genel donanım özellikleri nedeniyle sanırım. Laptopta özellikle işlemci ısısında da anlık zıplama oluyordur. Bundan kaynaklı darboğaz gibi bir şey yaşıyor olabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…