Çözüldü C# WinUI 3 nereden öğrenilebilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
27
Yer
Başkent
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 S1035NT
Meslek
Yazılımcı/Yayıncı
Merhaba,
Uzun süredir aradığım WinForms'ta TitleBar'ı nasıl özelleştiririm sorusuna WPF ve WinUI cevabı aldım.
Ben de WinUI'da daha designer olmadığı için WPF'ye başladım, daha doğrusu başlamak istiyorum ama WinForm'a göre bana karışık geldi ve bilmediğim çok şey var.
Biraz HTML'e benzeyen bir dil XAML var, az çok anlıyorum ama Hâla WinForms'taki o basit arayüzü özlüyorum, yani panel ekleyeceğim 8 tane farklı panel çeşidi var, hangisi daha iyi optimize çalışır bilmiyorum, bu konuları anlatan Türk birileri de yok. Yabancılara baktığımda ise söze "UI" olarak bahsettikleri Window'da, benim "UI" ile alakam olmamasına rağmen WinForm'da en az 3 kat daha kullanıcı dostu bir Window çıkarıyorum.
Udemy'den bir kurs buldum Türkçe, yorumlarını inceledim çok kötü olduğunu belirtmişler. Bende bir şans vermek istedim, Daha dün aldım 3 kursuna baktım çıldırıp telefonu kıracaktım. Nerde boş şeyler var anlatıyor, hatta anlatmakla kalmıyor 10 cümlesinin 11'i "EEE" oluyor. Diksiyon yok derse hazırlık yok bilmediği şeyleri internetten aldığı yazılarla anlatmaya çalışıyor. Beni şu durumdan kurtarın:

Kısacası başlıkta da belirttiğim gibi WPF'yi nerden öğrenebilirim? (Murat Yücedağ hocam kadar kaliteli olmasa da düzgün anlatan ve gereksiz şeylerden kaçınan biri)

Ayrıca WPF kullanarak (Özel title bar oluşturmadan) title bara nasıl buton textbox vs. yani UserControl ekleyebilirim?

Son düzenleme:
Selam :D WPF maceran devam ediyor gibi duruyor bol şans.
Normalde konuyu daha önce gördüm ama başkalarının fikirlerini de belirtmelerini istemiştim farklı farklı kişilerden daha iyi veri elde edebilirsin diye düşündüm ama anlaşılan kimse katılmayacak zamanın boşuna gitmesin :)
Öncelikle
WinUI'da daha designer olmadığı
WinUI ve UWP'de designer yok sayılmaz en azından bir hiyerarşi düzeni var Visual Studio'da Canlı Görsel Ağacı özelliği mevcut oradan şuanki pencerenin XAML öğelerini görüp düzenleyip yeni özellikler ekleyebiliyorsun. Tabii senin istediğin gibi sıfırdan tasarımı yapamıyor ama fikir sahibi olmanı sağlayabilir. Ek bir bilgi bunu XAML ile oluşturulan ve arkada çalışan bütün işlemler için yapabilirsin ;) mesela Windows 11 için explorer.exe'i Visual Studio'da iliştir diyerek görev çubuğunu XAML ağacı şeklinde görüntüleyip her türlü şeyi özelleştirebilirsin.
Eğer design konusu zor geliyorsa yazılımsal olarak öğe ekleyebilirsin ve her türlü özelliğini de özelleştirebilirsin ama Microsoft XAML'e çok bağlanmış XAML bildiğinde bir çok Windows uygulaması geliştirebiliyor oluyorsun o yüzden bence XAML'e odaklanmak daha iyi olur zaten Forms'tan daha başarılı UI öğeleri mevcut ve çoğu hazır design o açıdan daha kolay.
Biraz HTML'e benzeyen bir dil XAML var, az çok anlıyorum ama Hâla WinForms'taki o basit arayüzü özlüyorum, yani panel ekleyeceğim 8 tane farklı panel çeşidi var,
Eğer yardımcı olacaksa Microsoft ekibinden bir uygulama paylaşayım normalde WinUI için ama sen XAML için düşünebilirsin yani o konuda fikir sahibi olursun WinUI 3 Gallery - Free download and install on Windows | Microsoft Store
Kısacası başlıkta da belirttiğim gibi WPF'yi nerden öğrenebilirim? (Murat Yücedağ hocam kadar kaliteli olmasa da düzgün anlatan ve gereksiz şeylerden kaçınan biri)
Normalde bir sorunun olursa internette ingilizce olarak rahatlıkla bulabilirsin çeviri yaparak az çok bir fikir sahibi olursun önemli olan zaten yazılan kodlar ama senin istediğin şey bir eğitim serisi bu konuda yapacak bir şey yok :) öğrenmenin bin türlü yolu var illaki video izleyerek öğrenmek zorunda değilsin bence tabii bunu daha da açıp tartışabiliriz.
Ayrıca WPF kullanarak (Özel title bar oluşturmadan) title bara nasıl buton textbox vs. yani UserControl ekleyebilirim?
WPF'de galiba yoktu sıfırdan design gerekiyor ama UWP ve WinUI için var :D özellikle WinUI'ınki hoş Windows app title bar - Windows apps

Selam :D WPF maceran devam ediyor gibi duruyor bol şans.
Normalde konuyu daha önce gördüm ama başkalarının fikirlerini de belirtmelerini istemiştim farklı farklı kişilerden daha iyi veri elde edebilirsin diye düşündüm ama anlaşılan kimse katılmayacak zamanın boşuna gitmesin :)
Öncelikle

WinUI ve UWP'de designer yok sayılmaz en azından bir hiyerarşi düzeni var Visual Studio'da Canlı Görsel Ağacı özelliği mevcut oradan şuanki pencerenin XAML öğelerini görüp düzenleyip yeni özellikler ekleyebiliyorsun. Tabii senin istediğin gibi sıfırdan tasarımı yapamıyor ama fikir sahibi olmanı sağlayabilir. Ek bir bilgi bunu XAML ile oluşturulan ve arkada çalışan bütün işlemler için yapabilirsin ;) mesela Windows 11 için explorer.exe'i Visual Studio'da iliştir diyerek görev çubuğunu XAML ağacı şeklinde görüntüleyip her türlü şeyi özelleştirebilirsin.
Eğer design konusu zor geliyorsa yazılımsal olarak öğe ekleyebilirsin ve her türlü özelliğini de özelleştirebilirsin ama Microsoft XAML'e çok bağlanmış XAML bildiğinde bir çok Windows uygulaması geliştirebiliyor oluyorsun o yüzden bence XAML'e odaklanmak daha iyi olur zaten Forms'tan daha başarılı UI öğeleri mevcut ve çoğu hazır design o açıdan daha kolay.

Eğer yardımcı olacaksa Microsoft ekibinden bir uygulama paylaşayım normalde WinUI için ama sen XAML için düşünebilirsin yani o konuda fikir sahibi olursun WinUI 3 Gallery - Free download and install on Windows | Microsoft Store

Normalde bir sorunun olursa internette ingilizce olarak rahatlıkla bulabilirsin çeviri yaparak az çok bir fikir sahibi olursun önemli olan zaten yazılan kodlar ama senin istediğin şey bir eğitim serisi bu konuda yapacak bir şey yok :) öğrenmenin bin türlü yolu var illaki video izleyerek öğrenmek zorunda değilsin bence tabii bunu daha da açıp tartışabiliriz.

WPF'de galiba yoktu sıfırdan design gerekiyor ama UWP ve WinUI için var :D özellikle WinUI'ınki hoş Windows app title bar - Windows apps
WinUI başka bir seviye zaten baktım biraz ama Xaml bilgim çok az ve hiçbiryerden adam akıllı öğrenemiyorum. Hep bir eksikler var öğreniceğime daha çok kafamı karıştırıyor beni soğutuyorlar. Ayrıca WinUI da Designer yok ki(ekstra nuGet falan yüklenmiyorsa tabi) birde mesela kendi kendime öğreniyim diyorum böyle toolboxtan nesne atıyım diyorum örneğin label, textblock, style bu üçü benzer şeyler farklarını ve hangisinin daha iyi olacağını bilmiyorum, Panel konusunda da aynı 8 farklı panel var ne gerek var anlamıyorum winformdaki gibi 1 tane yapın içinden kendimiz özelliklerini değiştirelim kardeşim ya😮‍💨🥱

Ayrıca WinUI da Designer yok ki(ekstra nuGet falan yüklenmiyorsa tabi)
Designer değil sadece programı çalıştırdığında Visual Studio'da sana XAML UI öğelerini bir Görsel Ağaç şeklinde gösteriyor. Dediğim gibi Visual Studio'yu aç kodsuz olarak devam et de iliştir de ve mesela LockApp.exe'i seçip aramaya Canlı Görsel Ağaç yaz penceresi açılsın sana XAML öğeleri gösterir nasıl gözüktüğüne bakarsın.
8 farklı panel var ne gerek var anlamıyorum winformdaki gibi 1 tane yapın içinden kendimiz özelliklerini değiştirelim kardeşim ya😮‍💨🥱
Sen Forms'a çok bağlanmışsın :D bir yazılımcı sadece kod yazmaz aynı zamanda her an başka yazılımları ve yazılım dillerini öğrenmek zorunda olabileceğini bilerek hareket eder ve kendini geliştirir mesela zamanında Unity'de olay patladı herkes Unity'yi bırakıp Godot'a geçmeye çalıştı ama çalışma mantıkları tamamen farklı o yüzden her an başka proje yapısını öğrenmek zorunda kalabileceğinin bilincinde olman lazım mesela bir çok proje yapısını ve hatta bir çok proje yapısı oluşturan biri olarak bende ilk yeni bir proje yapısına başladığımda her şey çok absürt geliyor diyebilirim ama sonra elbette mantıklı gelmeye başlıyor elin alışıyor derleme yavaş diye rahatsız fala oluyorsun o yüzden acele etmenin anlamı yok kendine zaman tanı herkes bu tarz sorunlar yaşıyor hepimiz insanız bu yaşta yazılıma başlamışsın bir çok kişiden 25-0 öndesin :)

Designer değil sadece programı çalıştırdığında Visual Studio'da sana XAML UI öğelerini bir Görsel Ağaç şeklinde gösteriyor. Dediğim gibi Visual Studio'yu aç kodsuz olarak devam et de iliştir de ve mesela LockApp.exe'i seçip aramaya Canlı Görsel Ağaç yaz penceresi açılsın sana XAML öğeleri gösterir nasıl gözüktüğüne bakarsın.

Sen Forms'a çok bağlanmışsın :D bir yazılımcı sadece kod yazmaz aynı zamanda her an başka yazılımları ve yazılım dillerini öğrenmek zorunda olabileceğini bilerek hareket eder ve kendini geliştirir mesela zamanında Unity'de olay patladı herkes Unity'yi bırakıp Godot'a geçmeye çalıştı ama çalışma mantıkları tamamen farklı o yüzden her an başka proje yapısını öğrenmek zorunda kalabileceğinin bilincinde olman lazım mesela bir çok proje yapısını ve hatta bir çok proje yapısı oluşturan biri olarak bende ilk yeni bir proje yapısına başladığımda her şey çok absürt geliyor diyebilirim ama sonra elbette mantıklı gelmeye başlıyor elin alışıyor derleme yavaş diye rahatsız fala oluyorsun o yüzden acele etmenin anlamı yok kendine zaman tanı herkes bu tarz sorunlar yaşıyor hepimiz insanız bu yaşta yazılıma başlamışsın bir çok kişiden 25-0 öndesin :)
Evet biraz öyle ama, Anlayana kadar canım çıkacak.
En az 10 tane A'dan Z ye C# WinForm kursu bitirdiğim için resmen C# sadece WinForm için yapıldı hissiyatına kapıldım :D
Bir taraftanda Web site işleri, Veri tabanı işleri, Oyun işleri derken çok karmaşıklaştı olaylar.
Tree dediğin şey WPF de gördüm ama WinUI da hâla göremedim bir de ayrıca ben Designer'a çok alışmıştım. Hadi diyelim onu kullanmayacağım bari en azından bir değişiklik yapacağım zaman canlı olarak görüntüleyebilceğim eklenti falan da mı yok. Sürekli çalıştırıp bakmak zorunda mı kalacağım.
1724265685048.png

Tamam yarın mesajınızı bekliyor olacağım hocam.
Anlaşılan Microsoft bu konuda çok katı şuana kadar sürükle bırak mantığında bir designer bulamadım. Normalde büyük şirketler bu tarz stratejiler benimsediğinde açık kaynak kodlu projeler devreye girer ama ilginçtir insanların çoğu bu durumdan muzdarip olmasına ve bunu çoğunlukla dile getirmelerine rağmen kimse böyle proje yapmaya kalkışmamış.

Yani dediğim gibi bir takım XAML kullanmanı kolaylaştıracak araçlar zaten Visual Studio'da mevcut WPF ve UWP uygulamaları için XAML Çalışırken Yeniden Yükleme - Visual Studio (Windows)
aynı zamanda şuna bakabilirsin Visual Studio XAML araçları belgeleri - Visual Studio (Windows)
ama Forms uygulamaları gibi tam bir designer yok maalesef

Technopat Haberler

Geri
Yukarı