Rehber Winutil MicroWin nedir?

marcee

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Yazılım
Herkese iyi günler, Windows 11'in yüksek RAM kullanımıyla ilgili araştırmalar yaparken en mantıklı şeyin editlenmiş İSO kullanmak olduğunu fark ettim ve arayışa girdim. Gördüklerim OS'ler içime sinmedi. Atlas vesaire çok fazla karışık ve çok fazla değiştiriyor gibi hissettim. Winutil'i keşfettim. Şu videoyla,

Winutil nedir?

Açık kodlu her adımı görüp izleyebileceğiniz bir şey meraklısına, GitHub Winutil

Videoyu izlediğinizde de göreceksiniz Tweaks kısmı formatsız bile çoğu şeyi halletse de ben İSO dosyasını denemek istedim. MicroWin kısmında onunla ilgili türkçe hiçbir kaynak bulamadım. Kodun sahibinin videosuna ulaştım çok yeni bir video Winutil'i yıllardır kullananlar da varmış sanırım. İSO ile ilgili kaynağı da bırakıyorum. MicroWin

Formatım 5-7 dakika arası sürdü. Videoda gördüğünüz gibi İSO'yu Windows'un sitesinden indiriyorsunuz ve yazılımdan editlerken siz Powershell'den yaptığı her şeyi açık kaynak olarak görüyorsunuz.

Winutil'de MicroWin kısmında "Select Windows ISO" Dedikten sonra alınan oscdimg.exe hatasını alanlar olacaktır, hemen üstünde "Download oscdimg.exe from CTT Github repo" Tikini işaretleyip bilgisayara reset attıklarında o hatayı almayacaklar. Reset atmayı unutmayın ne olur ne olmaz ben ilk denediğimde reset atmadım ve hata aldım kurulumda belki sadece ben yaşamışımdır fakat işi sağlamak almak iyi olur sizin için.

Her yazılımımı rahatça kullanabiliyorum hiçbir sıkıntı çıkmadan gereksiz bütün uygulamaları silmiş ayarlarını yapmış tertemiz bir windows olarak geliyor size. Yukarıda belirdiğim kodun sahibinin videosunda formattan sonra tekrar Tweaks kısmını yaptığını görebilirsiniz. Kodun sahibinin izlediği adımları izleyebilirsiniz.

Sonuçlar benim için çok iç açıcı oldu, FPS artışı da yaşadım. Daha da rahat hissediyorum FPS ile ilgili elimde bir veri olmasa da yabancı bir kanalın kısa incelemesini gördüm meraklısına, MicroWin FPS

RAM kullanımıyla ilgili de kendi bilgisayarımdaki sonuçları bırakıyorum boştayken sonuçlarım şu şekilde,

Umarım birilerinin işine yarar, çevremdeki bilgisayarlara da kurdum biraz bilgi edindim, herhangi bir sorunuzu cevaplamak için hazırım. İyi forumlar.

Hâlâ kullanıyor musun? Ve memnunum musun sistem de herhangi bir kararsızlık oldu mu? Bir de Edge siliyor mu silmesi benim için çok önemilde.

Hâlâ kullanıyor musun? Ve memnunum musun sistem de herhangi bir kararsızlık oldu mu? Bir de Edge siliyor mu silmesi benim için çok önemilde.
Hayır kullanmıyorum, kendim editlemeyi öğrendim. Kendim ne istersem onu yaptım. Edge silinmesi çok zor, 24H2 güncellemesinden sonra imkansız hale getirmişler sanırım. Yapımcıları da bunu söylüyorlardı. Eğer RAM'in çok da düşük değilse OS kullanmanı önermiyorum. RAM'in çok düşük değilse herhangi bir artısı olmuyor. İlla ben senin gibi deliyim, kullanmak istiyorum denemek istiyorum diyorsan kendi iso'nu editleyebilirsin. Forumlarda bununla ilgili şeyler bulabilirsin. RAM'in düşükse de öneriyorum Winutil'i diğer OS'lere göre açık kaynak olması ve yapımcısının bu işi gerçekten iyi bilmesi güzel. Herhangi bir kararsızlık oldu mu sorusuna gelirsek de Ryzen işlemcilerde chipset kurulmuyordu, bunu düzelteceklerini söylemişlerdi belki düzelmişlerdir. Bir eksi mi bu dersen değil. Karşılaştığım şey buydu. İntelde daha stabildi sanırım.

LTSC candır hocam. Update ve defender ikisi de açık bu arada bu yükte. Hatta memproduct açtıktan sonra direkt 1 GB'ye iniyor yük. Orijinal LTSC 2024 üstüne elle ayar yaptım sadece.

Eki Görüntüle 2387360

LTSC candır hocam. Update ve defender ikisi de açık bu arada bu yükte. Hatta memproduct açtıktan sonra direkt 1 GB'ye iniyor yük. Orijinal LTSC 2024 üstüne elle ayar yaptım sadece.
Şuan sistemim çok kararlı çalışıyor olsa da uğraşmayı seviyorum bir gün deneyeceğim teşekkürler hocam.

Eki Görüntüle 2387360

Hocam Microsoft Store çalışıyor mu? Bir de herhangi bir kaynak var mı LTSC için?

Son düzenleme:
Şuan sistemim çok kararlı çalışıyor olsa da uğraşmayı seviyorum bir gün deneyeceğim teşekkürler hocam.

Hocam Microsoft Store çalışıyor mu? Bir de herhangi bir kaynak var mı LTSC için?
Mağaza yok ama iki kelimelik kodla kurulabiliyor. O konuda sıkıntı yok. Masagrave sitesi her türlü orijinal iso sunuyor Ltsc'ler de dahil.

Kod:
wsreset -i

Bu olması lazın kodun ama ben denemedim. Çünkü 20+ yıllık bilgisayar kullanıcısı olarak mağazaya hiç ihtiyaç duymadım. Duymuyorum da.

Eki Görüntüle 2387360

Şimdi LTSC kurdum hocam, defender kapalı şuan. Winutil, oosu10 ve wpd ayarları da yaptım. Boşta 2.4 GB Ram işlemcide de 86 işlem gördüm. Daha iyisi elde edilir mi?

Şimdi LTSC kurdum hocam, defender kapalı şuan. Winutil, oosu10 ve wpd ayarları da yaptım. Boşta 2.4 GB Ram işlemcide de 86 işlem gördüm. Daha iyisi elde edilir mi?

Eki Görüntüle 2402044
Bende 1,8'e kadar düşmüştü. Sonrasında Defender'i de kaldırdım 1,4-1,5 bandına indi. Ama android emülatörü çalıştırmam gerekti, hiçbir çözüm derman olmayınca internette de araştırdım Windows 11 ve android emülatörü çalıştıramama konusu yaygınmış bunu öğrenmiş oldum. Windows 10 LTSC 2021 yükleyip üstüne Revios ile ayar yaptım defender kaldırmayı da seçtim şimdi 1 gb yük bandında geziyor boşta aynı bilgisayar.

Sizde neden öyle olmuş anlamadım en azından 2 gb'ye düşmeliydi. Bilgisayarı açınca bir şey yapmadan mı oluşuyor bu yük?

Evet bilgisayarı açtığımda oluşan yük bu. Arkadaki programları kapattığım hali, sadece ekran kartımın driver yazılımı açık.

Tekrar format atabilirim, siz kurulumdan sonra sadece Revios mu kurdunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…