X570 anakart RTX3070 PCI Express darboğaz yapıyor

Frengli66

Centipat
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance16GB 2x8GB 3600Mhz DDR4 CL18
SSD veya HDD modeli
kıoxıa 500gb m2
Ekran kartı
rtx3070 gigabayt aorus V1.1
Anakart
MSI x570 Gaming edge wifi
İşlemci
ryzen 5800x
Merhaba.
X570 anakarta 1. PCI Express slotuna RTX3070 kartını taktığımda oyunlarda sebebini bilmediğim bir darboğaz oluyor. 2. slotta hiçbir problem yok.
1. slotta arıza olduğunu veya anakartın bozuk olduğunu sanmıyorum. Çünkü 1660 Ti ve GTX 1070 ekran kartlarını test ettim hiçbir problem yok.
BIOS güncel vaziyette. Ayrıca RTX3070'i başba bir bilgisayarda test ettim kartta da bir problem yok. Acaba anakartım ve ekran kartımda bir oyuşmazlık mı söz konusu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

BIOS'a girip PCI ex ayarlarında 4x8-4x4-1x8 gibi ibarelerden biri seçili kalmıs olabilir Auto seklinde duzenlersen bir de GEN1-GEN2-gen3 seklinde bir ayar daha olması lazım bunu da Auto seklinde duzelt Auto seçeneği yoksa gen1 seçip kullan bir de Rise size bar bazı anakartlarda sıkıntı çıkarttığına sahit oldum onu da simdiğik kapalı konumda kullan.

Tamamdır. Normalde biosu sıfırlamıştım herhangi bir oynama yapmadım. Kontrol edip bilgi vereceğim. Teşekkür ederim

Bios ayarlarım bu şekilde

BIOS'a girip PCI ex ayarlarında 4x8-4x4-1x8 gibi ibarelerden biri seçili kalmıs olabilir Auto seklinde duzenlersen bir de GEN1-GEN2-gen3 seklinde bir ayar daha olması lazım bunu da Auto seklinde duzelt Auto seçeneği yoksa gen1 seçip kullan bir de Rise size bar bazı anakartlarda sıkıntı çıkarttığına sahit oldum onu da simdiğik kapalı konumda kullan.
Ayarların hepsi sizin dediğiniz gibi. Başka ne gibi bir deişiklik yapmalıyım.

Dosya Ekleri

• 16670391130292426288615580794476.jpg
    16670391130292426288615580794476.jpg
    98,6 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Ayarlar bu şekilde darboğaz oluyordu zaten. Bi ayar deişikligi yapmadım.
Genelde ani fps düşüşü, donlamar ve ekran kartı kullanım oranı %50 60 civarında çalışıyor. Donmalarla birlikte çektiği enerjide düşüyor ve yükseliyor. Dier pcı slotunda 3070 %97 98 aşşasını görmüyor. bütün donanımların testini yaptım onlardada bir problem yok. Driverler güncel. Hatta bios güncellemesinden kaynaklı die düşünüp, eski bir bios sürümüne bile geçip denedim olmadı . 1. Pcı Slotunda belki toz kaynaklı bi temassızlık vardır dier anakartı kople söküp temizliğınıde yaptım. Ne yapacağımı bilmiyorum tıkandım resmen

Merhaba.
X570 anakarta 1. PCI Express slotuna RTX3070 kartını taktığımda oyunlarda sebebini bilmediğim bir darboğaz oluyor. 2. slotta hiçbir problem yok.
1. slotta arıza olduğunu veya anakartın bozuk olduğunu sanmıyorum. Çünkü 1660 Ti ve GTX 1070 ekran kartlarını test ettim hiçbir problem yok.
BIOS güncel vaziyette. Ayrıca RTX3070'i başba bir bilgisayarda test ettim kartta da bir problem yok. Acaba anakartım ve ekran kartımda bir oyuşmazlık mı söz konusu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
sistemine 2. Nvme SSD taktığımda benzer sorun oldu. Hatta riser kablo da kullanıyorum. Görselde attığın gen Switch ayarlarını manuel yaprak dene. Mesela ssd gen 4, gpu pcı 4,0 gibi deneme yaparsan faydası olacaktır. Sanırım PCI lines paylaşımında sorun çıkıyor x16 çalışması gerekirken x4 gibi çalışıyor olabilir. GPU-Z ile bechmark yaptın mı?

Sistemine 2. NVMe SSD taktığımda benzer sorun oldu. Hatta riser kablo da kullanıyorum. Görselde attığın gen Switch ayarlarını manuel yaprak dene. Mesela SSD gen 4, GPU PCI 4,0 gibi deneme yaparsan faydası olacaktır. Sanırım PCI lines paylaşımında sorun çıkıyor X16 çalışması gerekirken X4 gibi çalışıyor olabilir. GPU-Z ile bechmark yaptın mı?

Tamamdır en kısa sürede deneyeceğim teşekkür ederim. Bechmark testi yaptım. Gayet başarılıydı.

Sistemine 2. NVMe SSD taktığımda benzer sorun oldu. Hatta riser kablo da kullanıyorum. Görselde attığın gen Switch ayarlarını manuel yaprak dene. Mesela SSD gen 4, GPU PCI 4,0 gibi deneme yaparsan faydası olacaktır. Sanırım PCI lines paylaşımında sorun çıkıyor X16 çalışması gerekirken X4 gibi çalışıyor olabilir. GPU-Z ile bechmark yaptın mı?

Resimlerdeki iki şeklide denedim aynı sonucu verdi. Hatta gen 1 gen 2 bütün sıraları denedim. 2. SSD'yi de söktüm ne olur olmaz die. Gerçekten garip bir durum.

Garip bir şey oldu NVIDIA driveri sildim. 2. PCI socketde uzun süre oyun vs oynadım. 1. PCI socketine geri takıp driver kurunca düzeldi. BIOS'da orijinal ayarları ile durmakta.

Dosya Ekleri

• IMG_20221030_023744.jpg
    IMG_20221030_023744.jpg
    78,8 KB · Görüntüleme: 29
  • IMG_20221030_023753.jpg
    IMG_20221030_023753.jpg
    79,6 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı