Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

Cinebench2024 Esnasında

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
Farklı bios sürücülerine göre farklı durumlar oluyor.

Son sürüm 1A1F ile : Stok ayarlar ile açılıyor.
Expo ile açılıyor.
PC hızlı açılması için memory context restore(kısaca mcr diyelim) kullanırsam güle güle bios.
Memory Latency ns süreleri rezalet, düzeltmeye uğraşacaktom fakat
kesinlikle bu kadar süre açılmasını bekleyemiyeceğim için bir önceki sürüme döndüm.

önceki sürüm 1A1A ile: Stok ayarlar ile açılıyor
Expo açarsanız mcr enabled etmezseniz yellow led 10 hata kodu güle güle bios.(power down enebled etmiştim kapadım.. 7 gün sonrası 10 hatası aldım belki bunun yüzünden bilemiyorum. artık saçmalıklar slata olduğu için)
Latency 80 gibiydi bu biosla

makalesinden hareket ettim. Optimized Performance profile den gskill hynix chipleri gördü seçtim. High Effiency modu da Tihgter seçtim. Memory Latency 65 leri gördü.
Böyle stabil çalışmaya devam ederse, "memory try it" le yürüyeceğim bir de.

Hocam tüm bunların böyle olmaması lazım. Biz burada çok özel bir overclock yapmaya çalışıp
hususi bir problem yaratıp kendi kendimize yangın çıkartmıyoruz ki,
Görüdüğün gibi 6200mhz uyumluluk listesinde ram i var arkadaşın 4800 ile ztabil çalıştıramıyor ki daha önce 50 tane setup yapmış. MSI ın bu hallerine anlam veremiyorum.

Ben anakartımı expo da yellow 10 hatasız açabilmek istiyorum. Game boost u açabileyim istiyorum. Daha bunlar yok ortada. Çok sorunu olan var hocam reddit. Sorunum yok diyen ya 7900 kullanıyor ya farklı model msı, yada anakart. Yada artık işlemci denetleyicisine cuk oturan bir ram i var. Bilemiyorum. Ben çok aşina değilim bios vs. Bu kart beni uzman edecek sanırım...

Asusta da vardı buy naneler. Bir olay patladı rezillik ama onlar şak diye stabil sürücüyü çıkartıp kestiler sorunu. Bekliyoruz MSI ın keyfiini.. onlar da düzeltecek.

Memory context restore açıp power down modu kapatıp gear down modu açıp deneyebilir misiniz?

Memory context restore açıp power down modu kapatıp gear down modu açıp deneyebilir misiniz?

mem context enable power down disable olursa mavi ekran verir diye biliyorum.

Bu arada ben neden dibine kadar vurmuyorum nasılsa sürekli cmos resetliyorum dedim.

Bu arada ben neden dibine kadar vurmuyorum nasılsa sürekli cmos resetliyorum dedim.

Eki Görüntüle 2375905
Değişir, eğer iyi RAM ayarları var ve testler ile stabil ise bu kullanılabilir, buna ek olarak fast boot ile de kısmen aynı sonuç alınır.

Eğer çalışan stok BIOS ile kullanılır ise bir problem teşkil etmez. Burada ki ana konu markanın kataloğunda yer alan RAM ile kullanımda bir problem yaşanıyor ise sorun daha çok BIOS temelinde oluyor ama bu genelde 8000MHZ RAM kullanan kişilerde oluyor ve yeni yeni BIOS güncellemeleri ile çözülmüş durumda.

Garip olan insanların 6000MHZ ve türevleri ile kullanımda sorun yaşaması çünkü bizzat AMD'nin söylemine göre uyumlu olması gerekiyor, EXPO sorun yaratıyor ise bir diğer kesin olmayan çözüm manuel olarak RAM ayarlarını kendimiz yapmamız gerekiyor.

İşlemci ile ilgili ayarları ben daha çok BIOS üzerinden yaparım, tavsiyem Ryzen Master'ı sıfırlayıp ardından kaldırıp BIOS üzerinden değer vermek, zaten bana göre en makul ayar sadece eğri iyileştiricide her bir çekirdeğe -35 değer vermek (güvenli değer -25) ardından keyifle sistemin tadını çıkartmak.

Soğuk çalıştırmada 4800MHz ve default ayarlarda bile arıza ışığı yakıyor.

20. testi yapıyor hata çıkmadı. Tek kafama takılan 60% RAM kullanıyor 100% yapamıyor.

Ryzen Master ile sadece değerleri görüntülüyorum. Ryzen Master ile 9800'ün biraz problemleri var. Bir anda telemetri göstergeleri uçuyor.

Limitleri anakart limitlerine ayarladığım halde neden ppt 1000W sınıra geliyor?
Dipnot termal limiti 85 yaptım.

Bu arada şu çok komik: BIOS'da değişiklikler yapın, 5-10 hot restart atın hiç problem yok. Sonra BIOS'a tekrar girin. Bir değişiklik yapın ama geri alın. Sonra kaydetmeden çıkış seçin. Bir sonraki cold start %100 hata veriyor CMOS resetliyorsunuz.

AM4'te ve DDR4'te taklalar atıyoruz 2 yıl olacak DDR5'e bir çözüm bulunmadı ve 7000 8000 9000 serisi 3 işlemci çıktı.

Anakart sayfasında stabil versiyon yok. Yani hiç yok, anakart doğarken beta BIOS doğmuş.

Şuan kullandığınız BIOS ile deneyebilirsiniz. Eğer sorun olur ise anakartın stok BIOS'u ile deneyin.
Gear Down ve Power down auto da idi.
Power Down disabled, Gear Down Enabled ettim. Sorun yok. Tabi bunlarsızda açılışta sorun yoktu arada alıyordu ahatayı, böyle kullanıyorum bakalım kaçıncı günü şafağında yellow led 10 gandalf gelecek.

Yok hocam almadı mavi ekran.
Tek kafama takılan 60% RAM kullanıyor 100% yapamıyor.
Anakarttaki adıyla SVM (Hypervisor) kapalı mı.

Ryzen master ile "ben" hiç bir anlamlı iş yapamadım Bios resetliyorum, ryzen master hala overclockta gösteriyor kendini...

Siz yellow 10 alıyorsunuz ben red-yellow 10 alıyorum. Sizin oraların gandalfıyla bizim buraların gandalfı farklı. Ben RAM'lere dokundum, işlemciyide C.O -30 ile gıdıkladım ama override yapmadım. Bakalım akşam cold start ile ne olacak.

@Teacher80 @Mustafa Özkan @Abstrack99 Bu postta attığım ayarlarla 20 saat üstüne soğuk başlatma başarılı. Kartı biraz sert mi sevmek gerek acaba ?

Son düzenleme:
Bilemedim. Beta olmayan bios çıkana kar stabiliteyi yakalayınca şükretmek lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…