Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

Cinebench2024 Esnasında

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
son bios sürümü ile mi?

Daha öncesinde 7-8 gün üzerine hiç bir hata almadım ya bir önceki sürümle.
Bende de dünden beri sıkıntı yok. Yeni sayaç başladı
Soğuk başlatma diyoruz ama o da kararsız.
Ben expo kapadım, Optimized Performance Profile ile devam ediyorum hynx yongalar için tasarlanan profil. Sıkıntı çıkmazsa son sürümle de deneyeceğim.

Şu şekliyle bir şeyin adını koymak imkansız, yani 7-8 gün kullan, 9. gün sabahı kullan, öğlen kapat, 1 saat sonra aç bios sıfırlansın... Yani ne denir ne yapılır ki buna?
Tek bir şey derim MSI timer koymuş ))
Ya stabil bios bekliycez böyle çıkana kadar oynayacaz müşterisiz bakkal gibi... yada kartan vazgeçicez.
Mavi ekran vs alsam oyun oynarken gözünün yaşına bakılmaz da, 9800x3d ile beklentimi karşılıyor, açıkken sıkıntısı yok. Asusa bakıyorum orta segmentine 22K çekmişler....
"Ben" de kamil gibi 3 tane beta sürücüsü olan kart almışım bakmadan
Zarara kendi rızasıyla girene merhamet edilmezmiş, kendime merhamet etmiycem
Devam böyle....

Bir önceki BIOS'tayım. Bende o Hynix özel profili açınca doğrudan kilitleniyor. Benim RAM'lar 6400MHz. Bu arada bu yaptığım haliyle bugün 3 maçta sadece 1 defa drop yedim.

Sadece işlemci değil ekran kartınıda undervolt yaptım. 70 derece gören kart 50 derecede takılıyor.

Kendimi de undervolt ettim. Sinirlenmeyeceğim. Bir daha ışık yakarsa bios pilini sökeceğim. Her fişi çektiğimde ayar geçerim.

Bakalım kaç gün gidecek. ASUS X870 14 bin, MSI 13bin idi ben alırken. 4 X M.2 SSD takılınca hız düşmemesi gıdıkladı beni. Orta yaş bir influencer vardı kel, eski Almanca öğretmeni. Murat gamsız sanırsam. MSI X870E Carbon gibi bir şey almış 6000MHz RAM. Övüp duruyordu. 24bin sanırsam MSI 870e. Bilmiyorum herkes mutlu piyango bize mi vurdu?

Buraya günlük tutmaya devam.

arkadaşlar merhaba
tam msı x870 tomahawk almak üzereydim sizin yazışmaları okuyunca vazgeçtim.
nasıl sorunuz çözüldümü ne tavsiye edersiniz

ben yeni msı x670e anakart almıştım 6000mz ram cl 30 ve 9800x3d işlemci ile sorunsuz çalıştı fakat msı sıvı soğutma rgb ışıkları çalışmadı anakart üzerindeki 5v 3pin olan girilşlere enerji gelmiyordu diye tahmin ediyorum çünkü tek tek deneme yaptım hiç rgb ışıkları çalışmadı ve anakartı iade ettim. şimdi yeni anakart arayışına girdim tam tomahawk alacakken sizin yazdıklarınızı okudum asıl soru şu ne almalıyım hangi anakart msı x870e carbon alamayı düşünmeye başladım artık

9800X3d için x870 MSI anakart alacaksanız, hiç sorunum olmasın, ben tester değilim diyorsanız,
MSI resmi sitede, Anakart modelinin olduğu ekranda stabil sürümü olan (BETA) anakart modeli seçin derim, tek söyleyeceğim. Tüm bios sürücüleri BETA ise sıkıntılı. X870 tomahawkın da carbonun da BETA olmayan sürümü yok. İşlemciniz 9800x3d olduğu için bunu rahat rahat yazabiliyorum.
Başka marka denemedim, aynı sorunlar yaşatır mı stabil bios sürümleri mevcut mu araştırmadım.

Düzeltme: Az önce baktım, tüm bios sürümleri için yazan Beta ifadelerini kaldırmış MSI.
Neye göre bilemedim. (bios güncelleme videolarına, 4 beta sürücü yayınlamaktan hiç sıkılmıyor musunuz? diye yorum yazınca oldu galiba)

9800x3d ile bizim yaşadığmız sıkıntılar yukarıda yazılanlar gibi devam etmekte.
Test ede ede, stabil bir bios sürümü beklemekteyim.

Son düzenleme:

Bizim kartları öve öve yere göğe sığdıramayan tuberler var. Doğruyu söylediğin zamanda sen kullanmayı bilmiyorsun diyorlar. x870e karbon'u bu Murat Gamsız almış bayıla bayıla kullanıyor. Sonuçta aynı çipset ve bios çıkınca hepsine birden çıkıyor (driver dahil). Sorunsuz olduğunu sanmıyorum. x670e kullananlar memnun onda problem yok. Ona inanırım. RGB olayı biraz değişik. Mesela bir soğutucu takmıştım, soğutucudan bir tane 4 pin pwm birde USB2.0 anakarta bağlantı kablosu çıkıyordu. FRGB RGB ARGB DRGB çok fazla çeşit var artık nasıl kontrol edileceği sinir krizi yaşatabiliyor. USB2.0'a bağladık birde dandik yazılımı vardı onu indirince amsterdam kırmızı sokağı gibi oldu kasa. Meğer FRGB kırmızıymış ledler. Geçen gün 7 pin li RGB fan vardı sadece kendi kontrolcüsüyle çalışıyordu. 5 pinli olana denk geldim. PWM 4pin ve ARGB (3 pin hani 4 pin gibi ama 1 pini eksik olan) harici çıkanları anakartla kullanmak pek mümkün olmuyor.

Acelen yoksa ve x870 toma düşünüyorsan bizim akıbetimizi bekleyebilirsin. Ben bugün 2. soğuk çalıştırmamı yapacağım ve ramler OC'li. 21 kasım biosundayım.

Bilgi: son sürümle Optimized Performance Profile denedim açılmıyor. sarı 10 sarı kırımızı 10
sarı 15 kalıyor, sarı kırmızı 15 açılmıyor kesinlikle.
Önceki sürüm tekrar döndüm. OPP, memory context, gear down devam

18/12/2024 Saat 19:44

Bu mesajdaki ayarlarla devam. 2. gün. Kasım biosundan devam.

Arwen'in elleri kadar soğuk bir başlatma yaptım ve başarılı.

Güzel, maaşallah diyelim.
Overclock çektim şimdi de ama PBO üzerinden, X10, +200, all cores, yine pozitif +20 verdim.
Sitres testine de aldım sıkıntı çıkarmadı.
Ne var ne yoksa gandalf ta var işte Antor hocam. Arada bir selam veriyor.
Yeni BIOS versiyon ne ayak hiç anlayamadım. EXPO çalışamödı, opp çalışmadı o BIOS neden var anlamadım

@Antor hocam selam
Optimized Performance Profile sonra daha performanslı olduğu önerilen (ama daha kararsız ve sistemle hataları olduğu söylenen) memory try it denedim. 30,36,36,76 dı sanırım bundan da 4 adet var seçebileceğim biri de yıldızlı nedir bilemedim. Bu ayarla drop yedim ben de. sonra baktım 1.4 çekmiş ram voltlarını iptal ettim. OPP çok daha stabildi. Ama memory try it ile ram geickemsi gerçekten dah azdı.
PBO ile overclockta sıkıntı yaşamadım. +15 ile kullanıyorum PBO. çok daha ileri overclock yapmak istemiyorum şimdelik. yükte 5.4, 5.2 gezniyor. boşta base ile 4.7 arası. Sıcaklıklar en çok 70 i görüyorum. Benim pek overclock tecrübem yok. sizlerden öneri tavsiye alırım.

Son düzenleme:

Bugün başarılı cold start yaptım bende. Ben -30 verdim ama hız aşırtma yapmadım. Bende OPP kafadan hata veriyor hiç soğuk resete gerek yok. MemTry da hata veriyor. EXPO açıp voltajlara 1.4 bastım. Yanacaksa öyle yansın. Latency killer kapattım. Fabrik 2133 uclock=memclock bu kadar. iGPU bile kapatmadım bu sefer. Kaçıncı gündeyim bilmiyorum ama bugün kasayı söküp değiştireceğim sıvı soğutma felan takacağım. Bakalım neler olacak.

Bence +15 vermek yerine -30 ver keyfine bak. Gerekirse +200 değil +0 verirsin frekansı. Serin serin takılırsın. Zaten oyunlar en fazla 30% kullanıyor işlemciyi.

Son düzenleme:
Güzel denerim teşekkür ederim.
Escape from tarkov değişik hocam, grafik kartı değil işlemci sömürüyor o yüzden.
Ama işlemciyi tecrübe etmek adına deneyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…