X99 sistem için soğutucu, RAM, ekran kartı ve PSU tavsiyesi

yaşar sarıca

Hectopat
Yer
ANTALYA / KUMLUCA
Daha fazla  
Arkadaşlar ilk önce hepinize merhabalar. Adım Yaşar Sarıca. Ben yeni nesil bir oyun pc si toplamaya başladım fakat bir yerde tıkanıp kaldım. Şu an PC'yi parça parça alıyorum ve ilk olarak kasadan başladım. Ama iyi mi ettim bilmiyorum.. Kasa bu arkadaşlar.

Thermaltake CA-1B6-00F1WN-00 Core V71
Thermaltake-Core-V71-External-Full-645x832.jpg

Anakartı ise bunu almayı planlıyorum. Asus RAMPAGE V EXTREME DDR4 2133MHz

edd35b27be4d4d0ace0d48bad7bc2ceb.jpg

Şimdi esas sorum burada arkadaşlar. Youtube'da izlediğim kadarı ile x99 serisi oyun bilgisayarlarında sıvı sogutmaya gidiyorlar. Sizce bende gitmeli miyim ? Hani şundan soruyorum normal bir fan ile su soğutma arasında ne kadar fark var ? Sıvı soğutma daha iyi ise ona terfi edicem. Şu şekilde bir fanda bulmuştum fakat youtube daki videolar beni 2 ayrı yola sürükledi. :) Bu arada fanı da paylaşayım.

Thermaltake Frio Extreme
Bilgisayar_2347274.jpg

Ve artı olarak bu PC için görüş, düşünce ve tavsiyelerinizi alabilir miyim ? Mesela DDR4 RAM, ekran kartı ve PSU gibi. Bu oyun canavarı insan için biraz yardımda bulunursanız çok makbule geçicek. Şimdiden tüm technopat üyelerine teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kasa ve anakart için söylenecek bir şey yok fakat işlemci soğutucu yakışmamış bence sıvı soğutma tercih ederseniz daha güzel bir görüntü elde edersiniz. Oyun için x99 sistemin aşırı olduğunu ve x99 sistemin aşırı kullanım bilgisi istediğini umarım biliyorsunuzdur. Bütçe belirtmemişsiniz ama ekran kartı olarak GTX980 SLI düşünülebilir. Sonuçta x99 sistem toplayan birinin bütçesi düşük değildir.

Kasa ve anakart için söylenecek bir şey yok fakat işlemci soğutucu yakışmamış bence sıvı soğutma tercih ederseniz daha güzel bir görüntü elde edersiniz. Oyun için x99 sistemin aşırı olduğunu ve x99 sistemin aşırı kullanım bilgisi istediğini umarım biliyorsunuzdur. Bütçe belirtmemişsiniz ama ekran kartı olarak GTX980 SLI düşünülebilir. Sonuçta x99 sistem toplayan birinin bütçesi düşük değildir.
Paylaşımın için teşekkürler eray bey, ben konu içinde de söylediğim gibi soğutmada takıldım kaldım ben. Şu an kasanın desteklediği ebatlarda bir sıvı sogutucu buldum ama araştırmaya devam ediyorum üst seviye birileri yardımcı olursa :) artı aşırı bilgi gerektirdiğini söylemişsiniz fakat sonunda aşırtma (overclock) yapmıyacagım ben. Parçaların birbilerine uyumlulugu önemli sonunda. Esas amacımda uzun ömürlü bir pc yapmak sonunda.

Kasanın desteklediği radyatör: üst:
1 x 120mm veya 1 x 240mm veya 1 x 360mm
1 x 140mm veya 1 x 280mm veya 1 x 420mm

Cooler Master Nepton 280L
cooler_master_nepton_280l.jpg

X99'u uzun süre tercih etmenizin nedeni ancak ve ancak vaad ettiği performans olabilir. Onun dışında dayanıklılık üzerine üretilmiş bir anakart istiyorsanız Asus Sabertooth modellerine bakabilirsiniz. Elektroniğin en büyük düşmanı tozdur. Rampage 17 bile alsanız toz içinde bir kasa ile olmaz o iş. Hem ürüne hemde kullanıcı hassasiyetine bakar bu uzun ömürlülük bilhassa. Overclock yapmayacağım demişsiniz, paranıza yazık etmeyin, Z97 Asus Sabertooth Mark 1 alın.

En iyi hava soğutma ürünlerinin şöyle bir ayrıntısı var. Birincisi ; fiyat olarak sıvı soğutma ile aynı neredeyse. İkincisi ; çok ağırlar. Anakarta baskı yapıyolar. Çok yer kaplıyorlar, RAM'lere çarptığı için montaj sorunu çıkıyor vs. Sıvı soğutmada pompa bozulmadığı sürece işlemciniz yanmaz. Hava soğutmada öyle bir olasılık yok. Fan bozulsa bile petekler pasif bir şekilde soğutmaya devam eder, anlık bir artış olmadığı için pc çok ısnınca kapanır.

X99'u uzun süre tercih etmenizin nedeni ancak ve ancak vaad ettiği performans olabilir. Onun dışında dayanıklılık üzerine üretilmiş bir anakart istiyorsanız Asus Sabertooth modellerine bakabilirsiniz. Elektroniğin en büyük düşmanı tozdur. Rampage 17 bile alsanız toz içinde bir kasa ile olmaz o iş. Hem ürüne hemde kullanıcı hassasiyetine bakar bu uzun ömürlülük bilhassa. Overclock yapmayacağım demişsiniz, paranıza yazık etmeyin, Z97 Asus Sabertooth Mark 1 alın.

En iyi hava soğutma ürünlerinin şöyle bir ayrıntısı var. Birincisi ; fiyat olarak sıvı soğutma ile aynı neredeyse. İkincisi ; çok ağırlar. Anakarta baskı yapıyolar. Çok yer kaplıyorlar, RAM'lere çarptığı için montaj sorunu çıkıyor vs. Sıvı soğutmada pompa bozulmadığı sürece işlemciniz yanmaz. Hava soğutmada öyle bir olasılık yok. Fan bozulsa bile petekler pasif bir şekilde soğutmaya devam eder, anlık bir artış olmadığı için pc çok ısnınca kapanır.

Önerileriniz için teşekkürler oğuz bey, dediğiniz gibi x99 pc toplamamın sebebi performansı... Dediğiniz anakarta da baktım fakat ben dediğim gibi yeni nesil bir pc topluyorum ve toplamaya calısıyorum.. Amacım hem performans hemde cıkacak olan oyunlarda makinanın teklememesi :) Toz kısmına gelince paylaştıgım kasa onun için üretilmiş denilebilir... Alt,üst ve ön tarafında cıkarılabilen petekler var.. Sanırım bizim işimizi görücektir.. Ama sonunda toz yani bu bişi denmez :)

Merhabalar Yaşar Bey;

Şimdi söyleyeceklerime kızabilirsiniz ama eğer sadece oyun için alacaksanız lütfen ama lütfen bu kadar para verip asus rampage almayın. Çünkü bu sistem enthusiast denilen pc kullanıcıları içindir. Eğer siz overclock yapıp herhangi yük gerektiren işlem yapmayacaksanız kelimenin tam anlamıyla boşuna almış olacaksınız. Yok ben ilerde bu işe merak sararım diyorsanız güle güle kullanın çünkü o sistemleri bende alacağım. Neyse konuya dönecek olursak eğer kasayı almadıysanız bu linkteki kasayı alabilirsiniz:

Cooler Master Haf X 942 Black Edition Full Tower Pencereli Siyah Kasa - Vatan Bilgisayar

Sıvı soğutma şart mı demişsin ama eğer işi biliyorsan sıvı soğutma şart değil. Hava soğutma sistemleri ile sistemi rahat soğutabilirsin. Ama paylaştığın cpu fanı seni hayal kırıklığna uğratır. Eğer bu sistemi alacaksan SLI yapacağım diyorsun bir nevi... Zaten sli yapmayacaksan bu sisteme yazık etmiş olursun. O yüzden psu olarak 2 tane 780 ti alacağını varsayarsak 1000w aşağısı sana sıkıntı çıkartır. 980 ekran kartlarında sli yapacaksan 800w yeterli olabilir. (Test etmedim ama güç tüketimi ciddi anlamda düşmüş olduğu için böyle söyledim. Araştırmak gerek.) Cooler Master Nepton 280L bu sistem için idealdir. Ama aldığın kasa full tower değil ise kasaya modifiye yapman gerekebilir.

Son olarak şunu belirmek istiyorum OC edilmemiş Rampage sistem ile Asus X99 - A neredeyse aynı sonuçları verir. (Biraz sallama gibi oldu ama anlatmak istediğim Rampage tam OC severler için dizayn edilmiş bir anakart.)

RAM alacaksanız GSkill serisinin 3000 mhz lik kartları var ama onlar şu an çok pahalı onun yerine Kingston 4x4 3000 mhz alıp 500 tl kar edebilirsiniz.

Merhabalar Yaşar Bey;

Şimdi söyleyeceklerime kızabilirsiniz ama eğer sadece oyun için alacaksanız lütfen ama lütfen bu kadar para verip asus rampage almayın. Çünkü bu sistem enthusiast denilen pc kullanıcıları içindir. Eğer siz overclock yapıp herhangi yük gerektiren işlem yapmayacaksanız kelimenin tam anlamıyla boşuna almış olacaksınız. Yok ben ilerde bu işe merak sararım diyorsanız güle güle kullanın çünkü o sistemleri bende alacağım. Neyse konuya dönecek olursak eğer kasayı almadıysanız bu linkteki kasayı alabilirsiniz:

Cooler Master Haf X 942 Black Edition Full Tower Pencereli Siyah Kasa - Vatan Bilgisayar

Sıvı soğutma şart mı demişsin ama eğer işi biliyorsan sıvı soğutma şart değil. Hava soğutma sistemleri ile sistemi rahat soğutabilirsin. Ama paylaştığın cpu fanı seni hayal kırıklığna uğratır. Eğer bu sistemi alacaksan SLI yapacağım diyorsun bir nevi... Zaten sli yapmayacaksan bu sisteme yazık etmiş olursun. O yüzden psu olarak 2 tane 780 ti alacağını varsayarsak 1000w aşağısı sana sıkıntı çıkartır. 980 ekran kartlarında sli yapacaksan 800w yeterli olabilir. (Test etmedim ama güç tüketimi ciddi anlamda düşmüş olduğu için böyle söyledim. Araştırmak gerek.) Cooler Master Nepton 280L bu sistem için idealdir. Ama aldığın kasa full tower değil ise kasaya modifiye yapman gerekebilir.

Son olarak şunu belirmek istiyorum OC edilmemiş Rampage sistem ile Asus X99 - A neredeyse aynı sonuçları verir. (Biraz sallama gibi oldu ama anlatmak istediğim Rampage tam OC severler için dizayn edilmiş bir anakart.)

RAM alacaksanız GSkill serisinin 3000 mhz lik kartları var ama onlar şu an çok pahalı onun yerine Kingston 4x4 3000 mhz alıp 500 tl kar edebilirsiniz.

Paylaşımın için teşekkürler haluk hocam. Dediklerinin çoğunu gözden geçirdim ve çoğu şeyde de aynı fikirde gibiyiz. Ben sadece su sogutmada karamsarım su an. Yukarda da yazdıgım gibi kasanın desteklediği belli ebatlar var fakat cooler master su sogutma taksam uyum sorunu yasar mıyım onda takıldım kaldım ben. Yine yukarda kasayı paylasmıstım kasa full tower. Sanırım sıkıntı cekmem. Ama sonunda her marka kendi kasasını ve su sogutmasını cıkarıyor böyle bir şey var. Diğer yazdıklarına gelince Supply 1200 watt yapıcam zaten ram'lar de dediğin gibi G-Skill 2133, 2400, yada 2800 yapacağız daha üstü bizi üzüyor :) Ekran kartını da düşünüyoruz daha.

Unutmadan söylemek istedim. Sli yada crossfire yapacaksan 5820k alma. 28 pci bus olduğundan sli da tam performans alamazsın. Yani sli yapacaksan ileride mecburen 5830k (en düşük) alacaksın.
Şu linkten daha detaylı bilgiyi alabilirsin: ARK | Compare Intel® Products (Max # of PCI Express Lanes) Yeni makineni tamamladığın zaman senle iletişime geçmek isterim. :)

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı