Örneğin browserdan bir e-posta adresine tıkladınız ya da adres barına mailto:
[email protected] yazdınız. Tarayıcı bunu sisteminizde kurulu olan ve varsayılan olan mail istemcisi ile açmak isteyecektir. Bunun için
xdg-open komutunu kullanır. Bu komut dosyaları ya da bağlantıları her zaman işletim sisteminin varsayılan programıyla açar. Eğer kendi kafasına göre Mozilla Thunderbird ile açmaya kalkarsa ve siz onun yerine KMail kullanıyorsanız program bulunamadığı için hata verirdi. Tam tersi de geçerli.
Benzer şekilde kendiniz denemek istiyorsanız Terminal´de bir videoyu
xdg-open deneme.mp4 şeklinde açın. Varsayılan olarak VLC ayarlıysa onunla açacaktır. İşletim sistemi ayarlarından varsayılan medya oynatıcısını SMPlayer ya da başka bir medya oynatıcı ile değiştirin ve aynı şekilde
xdg-open deneme.mp4 komutunu verdiğinizde bu sefer video dosyası SMPlayer ya da başka bir medya oynatıcı ile açılacaktır.
$HOME ve
$PATH gibi sistem değişkenleri vardır. Aynı o mantıkla çalışır. Herkesin ev yani home dizini farklıdır. Çünkü sistemde belirlediğiniz kullanıcı adını içerir.
/home/Kullanıcı_Adı/Masaüstü gibi. Bir program yazıyorsanız ve programı kullanan kullanıcının ev dizinini, masaüstünü ya da home dizini altındaki başka bir yeri hedefleyerek işlem yapmak istiyorsanız kullanıcı adını bilmelisiniz. Aksi halde program çalışmaz. Herkesin ev dizini farklı olacağından
$HOME sistem değişkeni bana kullanıcının ev dizinini verir. Benzer şekilde
xdg-open komutu da bana kullanıcının sisteminde yüklü olan ve varsayılan programa erişmemi sağlar. Bir metin dosyasını gedit ile aç ya da KWrite ile aç şeklinde komut vermek yerine
xdg-open ile aç derim ve sistemde hangisi yüklüyse metin dosyası onunla açılır.