Xeon E5450 ve GTX 750 Oyunlarda Düşük FPS

deadsilverss

Hectopat
Beyler oyunlarda işlemciden tam verim almıyorum. FPS hep 30-40 larda geziyor.

Sistemim:

• Ekran Kartı: GTX 750 Tİ OC
  • RAM: 8 GB DDR3 1333 Samsung
  • İşlemci: Xeon E5450 3.0 GHz
  • Anakart: Gigabyte GA-G41-M Combo

Dosya Ekleri

• tapatalk_1563124024079.jpeg
    94,8 KB · Görüntüleme: 96
Son düzenleyen: Moderatör:
1 ay öncesine kadar ben de benzer bir sistem kullanıyordum. Maalesef Xeon E5450 işlemci bu ekran kartını besleyemiyor. 1 ay önce sistem topladım. PSU'nun pinleri ekran kartına yetmedi. Ben de PSU'yu ertesi gün alırım deyip 750 Ti ekran kartını yeni sistem (AMD Ryzen 5 2600, 16GB RAM) ile 1 gün kullanıp denedim. Önceden Overwatch'ta 40-60 fps civarı alıp sürekli rahatsız edici şekilde drop yiyordum. Yeni işlemci ile kullandığımda hiçbir drop yaşamadığımı ve fps değerinin 100'lere kadar çıktığını hatta geçtiğini gördüm. GTA V'i falan high ayarlarda 45-50 fps civarı rahatça oynadım drop yemeden. Ekran kartın hala piyasadaki en iyi fiyat performans kartlarından biri fakat sorun işlemcinde. Bütçen varsa o kartı besleyebilecek bir işlemci ile dene ne demek istediğimi anlayacaksın. Youtube'dan falan da bakabilirsin başka işlemcilerle verdiği performansa.

Benim kullandığım Gtx 750 Ti güç beslemesi gerektirmiyor ama. Çinden aldım 2.el olarak.

Benim kullandığım Gtx 750 Ti güç beslemesi gerektirmiyor ama. Çinden aldım 2.el olarak.

Nasıl yani? Benim beslemekten bahsettiğim güç beslemesi değil. Ekran kartının maksimum performansına ulaşabilmesi için o ekran kartına yeterli performans verebilecek bir işlemciye ihtiyacın var. Oyunlarda aldığın FPS sadece ekran kartına bağlı değil yani.

Şöyle anlatayım. Ekran kartın 'X' oyunundan en fazla 60 fps alabiliyordur. Fakat işlemcinin performansı ekran kartını beslemek için yetersiz kalırsa "darboğaz" dediğimiz olay meydana gelir. Yani senin ekran kartın 'X' oyunundan 60 fps alabilecek potansiyelde olmasına rağmen işlemcin ekran kartına darboğaz yapar ve bu fps değeri 40'a, 30'a düşer. Bu yüzden oyun bilgisayarı toplarken ekran kartını çok yüksek alıp işlemciyi düşük almanın bir mantığı yoktur. Ekran kartında potansiyel olsa bile o performansa çıkamadıktan sonra bir işe yaramaz. Ben de 750ti ekran kartını Çin'den aldım ve 1 sene sendeki işlemci ile kullandım. Bütçem kısıtlı olduğu için ve anakart değiştiremeyeceğim için mecburen o işlemciyi almak zorundaydım. Ben de senin gibi oyunlardan düşük fps alıyordum veya drop yiyordum. Performansı yüksek bir işlemci taktığımda oyunlardan aldığım fps ikiye katlandı. Sen de eğer daha yüksek fps almak istiyorsan ve bütçen varsa yeni bir işlemci alman gerekiyor.

Attığın ekran görüntüsünü de incelersen dediğim olayı daha rahat anlarsın. İşlemcinin ekran kartını tam olarak beslediğini anlaman için ekran kartı kullanımının %95-%100 civarında olması gerek. Sen ekran kartının %31'ini kullanabiliyorsun ekran görüntüsüne göre. O değer muhtemelen %30-%60 civarı falandır. Oyunlara göre değişir. Bunun anlamı ekran kartının çıkabileceği maksimum performansa erişememesidir.

Hocam öncelikle teşekkürler. Senin dediğin olayı biliyorum fakat sen psu nun pinleri ekran kartına yetmiyor deyince öyle anlamışım. Kusura bakma.

Açıklamaya yazmayı unutmuşum. Benim PSU 300 watt ondan olabilirmi acaba

Hocam öncelikle teşekkürler. Senin dediğin olayı biliyorum fakat sen psu nun pinleri ekran kartına yetmiyor deyince öyle anlamışım. Kusura bakma.

Önemli değil ne demek. Benim eski PSU'nun pinleri yetmedi yeni sisteme onu demek istedim. Ben de sen öyle deyince bu konularla pek alakası olmayan birisisin herhalde diye açıkladım tek tek

Açıklamaya yazmayı unutmuşum. Benim PSU 300 watt ondan olabilirmi acaba

Markasını modelini biliyor musun? 80+ sertifikası falan var mı? PSU kaynaklı fps düşüşü yaşanıyor mu bir bilgim yok ama belki başka bilen birisi vardır. PSU detaylarını yazarsan yardımcı olabilir başka kullanıcılar. Benim tahminim PSU yetmese PC kapanır ya da açılmaz. Fakat fps'e etki ediyor olabilir de emin değilim.

Sağol hocam Hemen ekleme yapayım. PC açılırken kapanıyor bazen. Büyük ihtimalle güç kaynağından bence.

Sağol hocam Hemen ekleme yapayım. PC açılırken kapanıyor bazen. Büyük ihtimalle güç kaynağından bence.

Açılırken kapanıyorsa PSU'dan olma ihtimali var cidden. Sen öyle deyince aklıma geldi bak Xeon işlemcilerin TDP değerleri yüksek oluyor. Fazla güç tüketiyorlar yani. Güç kaynağın sertifikalı değilse yetmiyor olma ihtimali yüksek. Sertifikalı da olsa 300w zorlar gerçi. Ama fps sorunu ondan mı bilmiyorum. Dediğim gibi PSU'yu buraya not düşersen yardımcı olabilir başka arkadaşlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…