Rehber XeroLinux Toolkit - Arch Linux'unuzu özelleştiren araç!

Saf Arch bildiğiniz gibi bir kaç yıldır Archinstall aracı sayesinde çok kolay şekilde kurulabilmeye başlandı. Bugün sizlere eski bir dağıtım geliştirici olan XeroLinux yapımcısının Arch Linux scriptini kullanarak neler yapabileceğinizi göstereceğim.

Arch Linux normal şartlarda her şeyi kendiniz kurmayla uğraşacağınız bir dağıtım ancak Xero Linux toolu ile bunu basitleştirebiliriz.

Not: Rehber Arch Linux'u minimal profil ile kurduğunuzu varsayar.

Not 2: Archinstall ile kurulum gerçekleştiğinde sistemi yeniden başlatmadan önce chroot girmeyi isteyip istemediğinizi sorar. Chroot girmeyi seçmelisiniz. Böylece LiveISO içerisindeyken Arch Linux'u kurduğumuz diske root olarak bağlanıp toolu çalıştırabiliriz.

Adım 1: Plasma kurulumu. (Opsiyonel.)
Sisteme chroot ile girmemiz ardından Plasma paketlerini kurmamız gerekli. Minimal kurulum yapmanızı istemiştim çünkü burada Archinstall'ın sunduğu paketlerin üstüne daha farklı paketlerle ilerleyeceğiz.

bash -c "$(curl -fsSL https://xerolinux.xyz/script/xero-install.sh)"

Bu komut bizim için XeroLinux'un Plasma kurulum scriptini çalıştıracak. Paru kurulumu ardından bizim için Plasma seçim ekranını suracak. 3 numarayı seçmenizi öneririm. Bu seçim ileride kuracağımız configte daha sorunsuz deneyim yaşamanızı sağlar.

plasmainstall.png

Script kurulumu tamamladıktan sonra exit komutu ile chroottan çıkalım. Ardından reboot komutu ile sistemi yeniden başlatıp kurulmuş Arch sistemimize girelim. SDDM ekranında kullanıcı adı ve şifremizle giriş yaptıktan sonra varsayılan Plasma ekranına ulaşacağız.

Adım 2: XeroLinux Kurulum Sonrası scriptini indirmek.

Eğer opsiyonel olan 1. adımı uyguladıysanız ve en sonda "Yes." seçeneğini seçtiyseniz uygulama menünüzde XeroLinux Post Installation Toolkit adıyla ulaşabilirsiniz.

Eğer ilk adımı uygulamadıysanız veya son seçenekte "No." seçeneğini seçtiyseniz XeroLinux toolkiti kullanmak için bash -c "$(curl -fsSL https://xerolinux.xyz/script/xapi.sh)" komutunu kullanmalısınız. Toolkit açılacak ve bize menüler sunacak.

Ekran Görüntüsü_20240713_003734.png


Adım 3: Arch Linux sistem ayarları.
Ekran Görüntüsü_20240713_003856.png

İlk menüde 1 yani System Setup seçeneğini seçtiğimizde ulaşacağımız menü bu.

Burada kesinlikle yapmanız gereken adımlar:

  • 2 - Pacman paket yöneticisinde paralel indirmeler: Pacman ile paket kurma, güncelleme yaparken aynı anda birden fazla paket indirerek indirme süresini kısaltmanızı sağlar.
  • 3 - Flathub deposunu kurmak: Flatpak tüm Linux dağıtımlarında kullanılabilen bir paketleme yöntemidir. Flathub deposunu kurarak bunu kullanabiliriz. Arch Linux depolarında bulamadığınız uygulamaları buradan kurabilirsiniz.
  • 6 - Chaotic AUR deposunu eklemek: Arch Linux'ta AUR deposundaki PKGBUILD'ler çeşitli uygulamaları otomatik derleyebilmemizi sağlayan metinlerdir bu sayede programları derlemeyi öğrenmenize ve uğraşmanıza gerek kalmaz. Chaotic AUR ise AUR'daki popüler paketleri derlenmiş biçimde sunar. Bu sayede derlemeyi beklemeden hızlıca AUR paketi kurabilirsiniz.
Diğer seçenekler opsiyoneldir.

Adım 4: GPU sürücülerini kurmak.

Küçük q harfi ile ana menüye dönebilirsiniz. Ana menüye döndüğünüzde 2 sayısı ve enter basarak sürücü kurma menüsüne giriniz. Burada karşılaşacağımız menü şu şekilde görünüyor.

Ekran Görüntüsü_20240713_004653.png

1 yani GPU drivers seçeneğini seçelim. Buradan sonrası tamamen sizin donanımınıza bağlı. Ekran kartınıza / kartlarınıza göre seçim yaparak ilerleyin. Sonra q harfi ile ana menüye dönün. Sürücü sayfasındaki diğer seçenekler opsiyoneldir. Bu nedenle ana manüye dönebiliriz.


Adım 5: XeroLinux kişiselleştirmesini kurmak.

XeroLinux'un KDE Plasma görünüşünü kurmaya ilerleyeceğiz. Öncelikle size kurulum sonrasında nasıl gözükeceğini göstereyim.

Ekran Görüntüsü_20240713_005332.png

İşte bu adımı tamamladıktan sonra sistemi yeniden başlattığınızda karşılaşacağınız masaüstü görünümü.

Ana menüdeyken 4 tuşuna basarak bu sefer kullanacağımız menüye girelim. Bizi karşılayacak ekran:
Ekran Görüntüsü_20240713_005610.png

Burada x yazıp entera basmalıyız. Diğer seçenekler opsiyoneldir.

Final.

Sistemi yeniden başlatabilirsiniz.

Eğer isterseniz
ana menüden 5 sayısıyla Steam, Heroic gibi oyun launcherlarını kurabilirsiniz ve ProtonupQT'yi kurabilirsiniz.

Eğer isterseniz ana menüden 6 sayısıyla LibreOffice, kendi seçeceğiniz tarayıcı, yazılım araçları, müzik araçları gibi gerekli programları kurabilirsiniz.

Daha ince ayarlar için ana menüden 7'yi seçebilirsiniz. Burada GRUB, firewalld, flatpak uygulamalarını temalama gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Yeni kullanıcılar için umarım işe yarar olmuştur. Arch Linux'a yeni başlamak isteyen arkadaşlar için güzel bir araç ve ben uzun süredir Arch kullanıcısı olmama rağmen bunu kullanıyorum. XeroLinux aslında eskiden kendi başına bir dağıtımdı ancak şu an XeroLinux'a en yakın hissiyatı yaşayabileceğimiz yöntem bu. Eski XeroLinux kullanıcısı olarak Plasma 6'da bu deneyimi tadabilmek güzel hissettirdi. Umarım sizlerin de hoşuna gider.
 
Son düzenleme:
Emeğine sağlık.
Kendisi ile kısa sohbetler ettim. Maalesef forumdaki bir kullanıcının hatalı bölümlendirme gibi bir sorun yaşamasından dolayı garip ve de hoş olmayan bir yola gitti maalesef.
Anlatımın güzel ve detaylı. Çok zaman harcadığın belli.

Maalesef bir xerolinux sever olarak yeni yapıyı beğenmediğim gibi, özellikle Arch deneyimi açısından olumsuz etki yapacağını düşünüyorum. Bu kişisel yorumumdur.

Neden?
Xerolinux kurulumu oldukça güzel bir ISO olarak sorunsuz yüklenen ve akabinde boot ile de farklı bir KDE tasarımı ile ilginç deneyimi ile çekici idi. Startup ile gelen hazır farklı kurulum - ayar menü seçenekleri ile de oldukça güzel kolaylıkları vardı. Bunlar içinde sistemin restore point ayarı, Garuda toollarını biraz eksik olarak yüklüyor olsa da.
Kurulum akabinde ister GPU ister ek script - kernel seçimleri ile oldukça başarılı bir çalışma ve modifiye imkanı sunuyor idi.

Maalesef yeni kendi anlatım videoları veya tecrübe videoları olarak son kullanıcı açısından biraz zorlu yola sürükledi.

Ne yapabilir idi?
Base Arch ISO'yu alıp içine kendi Script'ini modifiye edip tüm aşamaları tek seferde yaptırabilir sonra da yine daha önceki ISO'da olduğu gibi kullanıcıya ek ayar ve ek modül seçenekleri sağlayabilir idi.

Eski ISO da yaşadığım en büyük sorunlardan biri ise, kendisinin GitHub'ında paylaşım yaptığı tema değişim scriptlerini yüklediğinizde daha önce yaptığınız tüm ayarlar ki buna Firefox ayarı da dahil her şeyi sıfırlıyor olması idi. Defalarca konuştuk ama ben zaten o tür bir durum olacağını yazdım dedi. Ben de son kullanıcı sence bu tür bir açıklamayı okur veya daha sonra bu tür bir ayar sıfırlaması olabileceğini tahmin edebilir mi diye yineledim.

Neyse;
Sonuç olarak bir Linux severin farklı bir yolda farklı bir tarzda oldukça hoş çalışması.

Ama son durum kendisinin iddia ettiği, "Linux kullanıcısı ne yaptığını bilmeli" gibi iddialı sözüne karşılık hazır bash ayarları ile kendisini yalanlamış olması da ayrıca ilginç. Madem bu şekilde bir iddian var o zaman hazır Bash'leri kontrol etme ve kullanıcı benzer ama farklı değişiklikler yapabilecek ise, ona scriptin copy-past imkanı ile değişiklik yapabileceği dosyalara açıklama erişim imkanı da sunmalı. Şahsen ben script konusunda iyi olmasam da neyin nereden nasıl geldiğini daha önceki çalışmasında bulamamış idim.

Son kullanıcı açısından archcraft oldukça güzel hazır görsel ayarları ile farklı de deneyimi de sunuyor.

Çok emek ve zaman harcanmış güzel bir çalışma.

Linux'de ilgimi çeken,
Arka planda nelerin çalıştığını bilmiyorum ama nelerin çalışıp çalışmaması gerektiğini bu tür forumlardan sorup öğrenebiliyorum.
Modifiye imkanı hayaliniz ve ihtiyaçlarınız sınırında. Yardım için birçok site ve forum oldukça faydalı oluyor.
Hardware performans konusu tartışmasız. Farklı felaket senaryoları oluşturabilir ve restore pointleri kendinizce ve ücretsiz sağlama imkanı.

Konu çok uzadı.

Güzel bir anlatım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef bir xerolinux sever olarak yeni yapıyı beğenmediğim gibi, özellikle Arch deneyimi açısından olumsuz etki yapacağını düşünüyorum. Bu kişisel yorumumdur.

Neden?
Xerolinux kurulumu oldukça güzel bir ISO olarak sorunsuz yüklenen ve akabinde boot ile de farklı bir KDE tasarımı ile ilginç deneyimi ile çekici idi. Startup ile gelen hazır farklı kurulum - ayar menü seçenekleri ile de oldukça güzel kolaylıkları vardı. Bunlar içinde sistemin restore point ayarı, Garuda toollarını biraz eksik olarak yüklüyor olsa da.
Kurulum akabinde ister GPU ister ek script - kernel seçimleri ile oldukça başarılı bir çalışma ve modifiye imkanı sunuyor idi.

Maalesef yeni kendi anlatım videoları veya tecrübe videoları olarak son kullanıcı açısından biraz zorlu yola sürükledi.

Rehberimdeki içerik zaten son kullanıcıya önerilmemektedir hocam ancak yine de yeni kullanıcılara kolaylık sağlayabilecek içeriğe sahiptir. Eski hâlini ben de severdim, daha sorunsuzdu ancak rehberdeki araçlar ile çok çok yakın deneyim elde edilebiliyor. Bizzat kendim kullanmaktayım. Şu ana kadar sorun yaşamadım. Oyun deneyimi GNOME'a göre daha kötü, birkaç FPS daha düşük şekilde oynuyorum ancak KDE'nin sistem kullanımı GNOME'a göre daha düşük. Tek yaşadığım sorun AMD + NVIDIA laptop kullandığı için xerolinux toolunun yanlış biçimde sürücü ve Optimus kurmasıydı. Tool yalnızca Intel + NVIDIA destekliyor bu nedenle sürücülerimi kendi elimle kurdum.

Ne yapabilir idi?
Base Arch ISO'yu alıp içine kendi Script'ini modifiye edip tüm aşamaları tek seferde yaptırabilir sonra da yine daha önceki ISO'da olduğu gibi kullanıcıya ek ayar ve ek modül seçenekleri sağlayabilir idi.

Eski ISO da yaşadığım en büyük sorunlardan biri ise, kendisinin GitHub'ında paylaşım yaptığı tema değişim scriptlerini yüklediğinizde daha önce yaptığınız tüm ayarlar ki buna Firefox ayarı da dahil her şeyi sıfırlıyor olması idi. Defalarca konuştuk ama ben zaten o tür bir durum olacağını yazdım dedi. Ben de son kullanıcı sence bu tür bir açıklamayı okur veya daha sonra bu tür bir ayar sıfırlaması olabileceğini tahmin edebilir mi diye yineledim.

Xerolinux'u hiçbir zaman son kullanıcıya uygun görmemişimdir. Çok küçük bir topluluğu bulunduğu için yaşanan sorunlarda hızlı yanıt alınamazdı. Garuda hatta yerlere vurduğumuz Manjaro bu konuda daha iyiler.

Neyse;
Sonuç olarak bir Linux severin farklı bir yolda farklı bir tarzda oldukça hoş çalışması.

Ama son durum kendisinin iddia ettiği, "Linux kullanıcısı ne yaptığını bilmeli" gibi iddialı sözüne karşılık hazır bash ayarları ile kendisini yalanlamış olması da ayrıca ilginç. Madem bu şekilde bir iddian var o zaman hazır Bash'leri kontrol etme ve kullanıcı benzer ama farklı değişiklikler yapabilecek ise, ona scriptin copy-past imkanı ile değişiklik yapabileceği dosyalara açıklama erişim imkanı da sunmalı. Şahsen ben script konusunda iyi olmasam da neyin nereden nasıl geldiğini daha önceki çalışmasında bulamamış idim.

Linux kullanıcısı zor bir dağıtıma atılıyorsa ne yaptığını bilmeli ancak hem bunu savunup hem de kendi dağıtımında böyle hazır ayarlar sunarsan kendinle çelişmiş olursun. Gerçekten burada kendisiyle çelişerek hata yapmış.

Linux'de ilgimi çeken,
Arka planda nelerin çalıştığını bilmiyorum ama nelerin çalışıp çalışmaması gerektiğini bu tür forumlardan sorup öğrenebiliyorum.
Modifiye imkanı hayaliniz ve ihtiyaçlarınız sınırında. Yardım için birçok site ve forum oldukça faydalı oluyor.
Hardware performans konusu tartışmasız. Farklı felaket senaryoları oluşturabilir ve restore pointleri kendinizce ve ücretsiz sağlama imkanı.

NVIDIA GPU dışında performans cidden güzel. O da gittikçe iyileşiyor. Birçok oyunda Windows ile aynı performansı alabiliyorum. Şu an canımı sıkan tek şey Linux'da wuwa oynayamıyor olmam. Oyun motorunun genshin ile aynı olmasına rağmen (Genshin Impact, Linux'ta Windows'tan daha yüksek FPS'le çalışan oyunlardan. Oyunun 60 FPS kilidi var ancak modla bu kilidi açabiliyoruz. Gözle görülür çok fazla fark oluyor.) Anti hile yazılımı yüzünden Linux'ta açılmıyor. Genshin Impact'ın antivirüs yazılımı da Linux desteklemiyor ancak Linux'ta bunu aşıp oynayabiliyoruz. Aradaki fark Genshin'ın Linux topluluğuna karışmaması yani anti hile yazılımının tek ayar yapmadan aşılabilmesi mihoyo için sorun değil. Native destek vermese de mihoyo, Linux topluluğuna karşı hareket sergilemiyor. Wuwa ise Linux oyun topluluğuna karşı çıkıyor.

Güzel bir anlatım.
Teşekkür ederim hocam.

Linkler düzenlendi. Deneyebilen birisi doğrularsa sevinirim.

Ayrıca Xero Linux yeniden doğan bir işletim sistemi olarak aramıza geri döndü. Saf Arch'ı rehberdeki gibi özelleştirmek yerine direkt Xero Linux kurabilirsiniz ancak bu ücretli bir işlem. Ücret yalnızca bağış yapmak isteyenler için. Katkı sağlamak istemeyenler hâlâ resmi ve yasal olan bu rehberi uygulayabilirler.
 
Son düzenleme:
Şu an bir bakayım dedim ama minimal kurmamıştım hocam. Bir sorun çıkar mı rehberi uygularsam?
 
Saf Arch bildiğiniz gibi birkaç yıldır archinstall aracı sayesinde çok kolay şekilde kurulabilmeye başlandı. Bugün sizlere eski bir dağıtım geliştirici olan xerolinux yapımcısının Arch Linux scriptini kullanarak neler yapabileceğinizi göstereceğim.

Arch Linux normal şartlarda her şeyi kendiniz kurmayla uğraşacağınız bir dağıtım ancak xero Linux toolu ile bunu basitleştirebiliriz.

Not: Rehber Arch Linux'u minimal profil ile kurduğunuzu varsayar.

Not 2: Archinstall ile kurulum gerçekleştiğinde sistemi yeniden başlatmadan önce chroot girmeyi isteyip istemediğinizi sorar. Chroot girmeyi seçmelisiniz. Böylece liveıso içerisindeyken Arch Linux'u kurduğumuz diske root olarak bağlanıp toolu çalıştırabiliriz.

adım 1: Plasma kurulumu. (opsiyonel.)
Sisteme chroot ile girmemiz ardından plasma paketlerini kurmamız gerekli. Minimal kurulum yapmanızı istemiştim çünkü burada archinstall'ın sunduğu paketlerin üstüne daha farklı paketlerle ilerleyeceğiz.

bash -c "$(curl -fsSL https://xerolinux.xyz/script/xero-plasma.sh)"

Bu komut bizim için Xerolinux'un plasma kurulum scriptini çalıştıracak. Paru kurulumu ardından bizim için plasma seçim ekranını suracak. 3 numarayı seçmenizi öneririm. Bu seçim ileride kuracağımız Config'te daha sorunsuz deneyim yaşamanızı sağlar.

Eki Görüntüle 2250912
Script kurulumu tamamladıktan sonra exit komutu ile chroottan çıkalım. Ardından reboot komutu ile sistemi yeniden başlatıp kurulmuş Arch sistemimize girelim. SDDM ekranında kullanıcı adı ve şifremizle giriş yaptıktan sonra varsayılan plasma ekranına ulaşacağız.

adım 2: Xerolinux kurulum sonrası scriptini indirmek.

Eğer opsiyonel olan 1. adımı uyguladıysanız ve en sonda "yes." seçeneğini seçtiyseniz uygulama menünüzde xerolinux post ınstallation toolkit adıyla ulaşabilirsiniz.

Eğer ilk adımı uygulamadıysanız veya son seçenekte "no." seçeneğini seçtiyseniz xerolinux toolkiti kullanmak için bash -c "$(curl -fsSL https://xerolinux.xyz/script/xapi.sh)" komutunu kullanmalısınız. Toolkit açılacak ve bize menüler sunacak.

Eki Görüntüle 2250924

adım 3: Arch Linux sistem ayarları.
Eki Görüntüle 2250928
İlk menüde 1 yani System setup seçeneğini seçtiğimizde ulaşacağımız menü bu.

Burada kesinlikle yapmanız gereken adımlar:

  • 2 - pacman paket yöneticisinde paralel indirmeler: Pacman ile paket kurma, güncelleme yaparken aynı anda birden fazla paket indirerek indirme süresini kısaltmanızı sağlar.
  • 3 - flathub deposunu kurmak: Flatpak tüm Linux dağıtımlarında kullanılabilen bir paketleme yöntemidir? Flathub deposunu kurarak bunu kullanabiliriz. Arch Linux depolarında bulamadığınız uygulamaları buradan kurabilirsiniz.
  • 6 - chaotic AUR deposunu eklemek: Arch Linux'ta AUR deposundaki pkgbuıld'ler çeşitli uygulamaları otomatik derleyebilmemizi sağlayan metinlerdir bu sayede programları derlemeyi öğrenmenize ve uğraşmanıza gerek kalmaz. Chaotic AUR ise AUR'daki popüler paketleri derlenmiş biçimde sunar. Bu sayede derlemeyi beklemeden hızlıca AUR paketi kurabilirsiniz.
Diğer seçenekler opsiyoneldir.

adım 4: GPU sürücülerini kurmak.

küçük Q harfi ile ana menüye dönebilirsiniz. Ana menüye döndüğünüzde 2 sayısı ve enter basarak sürücü kurma menüsüne giriniz. Burada karşılaşacağımız menü şu şekilde görünüyor.

Eki Görüntüle 2250930
1 yani GPU drivers seçeneğini seçelim. Buradan sonrası tamamen sizin donanımınıza bağlı. Ekran kartınıza / kartlarınıza göre seçim yaparak ilerleyin. Sonra Q harfi ile ana menüye dönün. Sürücü sayfasındaki diğer seçenekler opsiyoneldir. Bu nedenle ana manüye dönebiliriz.


adım 5: Xerolinux kişiselleştirmesini kurmak.

xerolinux'un KDE Plasma görünüşünü kurmaya ilerleyeceğiz. Öncelikle size kurulum sonrasında nasıl gözükeceğini göstereyim.

Eki Görüntüle 2250933
İşte bu adımı tamamladıktan sonra sistemi yeniden başlattığınızda karşılaşacağınız masaüstü görünümü.

Ana menüdeyken 4 tuşuna basarak bu sefer kullanacağımız menüye girelim. Bizi karşılayacak ekran:
Eki Görüntüle 2250934
Burada X yazıp entera basmalıyız. Diğer seçenekler opsiyoneldir.

final.

Sistemi yeniden başlatabilirsiniz.

Eğer isterseniz
ana menüden 5 sayısıyla Steam, heroic gibi oyun Launcher'larını kurabilirsiniz ve Protonupqt'yi kurabilirsiniz.

Eğer isterseniz ana menüden 6 sayısıyla LibreOffice, kendi seçeceğiniz tarayıcı, yazılım araçları, müzik araçları gibi gerekli programları kurabilirsiniz.

Daha ince ayarlar için ana menüden 7'yi seçebilirsiniz. Burada GRUB, firewalld, flatpak uygulamalarını temalama gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Yeni kullanıcılar için umarım işe yarar olmuştur. Arch Linux'a yeni başlamak isteyen arkadaşlar için güzel bir araç ve ben uzun süredir Arch kullanıcısı olmama rağmen bunu kullanıyorum. Xerolinux aslında eskiden kendi başına bir dağıtımdı ancak şu an Xerolinux'a en yakın hissiyatı yaşayabileceğimiz yöntem bu. Eski xerolinux kullanıcısı olarak plasma 6'da bu deneyimi tadabilmek güzel hissettirdi. Umarım sizlerin de hoşuna gider.

Güzel rehber olmuş elinize sağlık.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı