XFX SWFT 6800 XT karttaki fan curve düzgün çalışmıyor

Makaleler
1
Yer
Adana
Öncelikle problemi, kartımın hiçbir zaman 0 RPM çalışmadığını fark ettikten sonra keşfettiğimi belirtmek isterim. Normalde kartlar belirli bir sıcaklığa gelene kadar fanları durdurur fakat benim kartım hiçbir zaman durmuyordu, en düşük 550 RPM (%16) fan hızında çalışıyordu.

Bu durumu internette geniş çaplı olarak araştırdıktan sonra kartımda BIOS switchte kontrol edilebilen 2 adet BIOS türü (normal ve agresif) olduğunu öğrendim. Ben agresif BIOS'u kullanıyormuşum. Ve agresif BIOS'ta 0 RPM özelliği devre dışıymış (Reddit'te bir kullanıcının, XFX destek ile yazışmasından). Tamam dedim ne güzel, dengeliye geçersem fanlar durur. Dengeli moda geçtikten sonra 42 derece çalışan kartın fanları %45 yükte çalışmaya başladı. Video vesaire açtığımda bu fan hızı değeri %80'lere kadar çıkıyordu, resmen uçak kalkıyordu kasada. Çözüm olarak AMD Adrenalin'den fan curve ayarını değiştirmeyi düşündüm fakat bu BIOS modunda fan curve ayarı sapıtıyor. Ya fanları tamamen 0 RPM çalıştırabiliyorum, yüke girse bile hiçbir şekilde fanlar dönmüyor, ya da ne ayar yaparsam yapayım kafasına göre hız belirleyip ona göre dönüyor. MSI Afterburner ile de denedim. Normal BIOS modundayken kart Curve'u umursamıyor, %42 fan hızının altına kesinlikle düşmüyor. Düşerse de dediğim gibi tamamen duruyor ve hiçbir şekilde dönmemeye başlıyor. Agresif modda 0 RPM modu çalışmasa bile ara sıcaklıklarda fan curve düzgün çalışıyor.

Sonra acaba karta yanlış BIOS mu atılı diye düşünüp kontrol ettim, bunda da net bir cevaba ulaşamadım. GPU-Z'de görünen BIOS versiyonunu arattığımda 6950 XT Sapphire kartının BIOS'u çıkıyor. Kendi kartımın BIOS sürümünü de hiçbir sitede bulamadım, sadece XFX 6800 XT merc319 modelinin BIOS dosyası var. Ne yapabilirim? Kart performansını kaybetmesin aynı zamanda da 50 derece altında 0 RPM çalışsın istiyorum.
GPU-Z:

1719707883711.png

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı