hocam deneyiminizi aktardığınız için teşekkürler. bende 14t almayı düşünüyorum ama bazı kullanıcılar çok memnunken bazılarıda pilin hızlı bitmesinden şikayet etmiş.Önceki telefonum iPhone 14 Pro Max’ti ve geçen yılın kasım ayında Xiaomi 14T’ye geçiş yaptım. Şu ana kadar oldukça memnunum. Kâğıt üstünde S24 FE ile kıyaslayıp Samsung'un daha iyi olduğunu söyleyenler olsa da Exynos işlemcilere "iyi" demek ancak rakamlarla mümkün olurdu zaten.
Malzeme kalitesine gelirsek, plastik olduğu belirtilse de elinizde Çin malı bir oyuncak gibi durmuyor. Daha çok alüminyum ve paslanmaz çelik karışımı gibi bir his veriyor. Telefonu ara sıra düşürmeme rağmen kasada ezik ya da çizik oluşmadı. Hatta bazen kasanın hissi ve görünümü hoşuma gittiğinden kılıfsız kullanıyorum.
Şarj ve Batarya Performansı
Şarj hızı gerçekten kullanım kolaylığı sağlıyor. Acelem olduğunda 10 dakika takıp +25% dolum alabiliyorum. 14T Pro, 19 dakikada tam şarj oluyor. Xiaomi, 120W şarjın batarya hücrelerini yıpratacağını bildiğinden özel bir ayar eklemiş. Eğer aceleniz yoksa telefon, daha düşük hızlarda şarj oluyor. 67W, bataryasının uzun ömürlü olmasını isteyenler için en iyi seçeneklerden biri.
Günlük kullanımda batarya performansına gelirsek:
Sevgilimle 10+ saat kesintisiz görüntülü konuştuğum günlerde 2-3 kez şarja takmam gerekiyor.
Konuşma yapmadığım günlerde ise günde bir kez şarj etmek yetiyor.
Örneğin, 2-3 saat PUBG oynadığınızda ikinci kez şarja takmanız gerekebilir.
Isınma Konusu
Telefonun her türlü işlevini kullanmama rağmen elle hissedilir bir ısınma yaşamadım. Sıcaklık artışı oluyor ama "telefon patlar mı?" gibi bir endişe yaratacak seviyede değil. (Bu arada iPhone 14 Pro Max ilk çıktığında Instagram'da bile ısınmış, Apple Destek ile konuştuğumda "Güncellemeyle düzelir" demişlerdi.) Gerçi telefonu aldığımda kıştı, dolayısıyla gerçek performansını yazın göreceğim.
Ekran ve Yazılım
Ekran gerçekten başarılı. Ayarlardan renk gamını "Orijinal Pro" yerine "P3" moduna alırsanız görüntü daha güzel hale geliyor. Çözünürlük ve panel kalitesi beklediğimden iyi çıktı. Ancak tek eleştirim:
144Hz tazeleme hızına ihtiyacım olmasa da Xiaomi, 120Hz üzerinde çalışmasına izin vermiyor.
Ayarlarda 144Hz seçeneği görünse de aslında 120Hz ile sınırlı. Bu konuda yabancı forumlarda da tartışmalar var.
Yazılım tarafında HyperOS'un gelişmesi gerekiyor. Akıcılığı bir tık daha iyi olabilirdi. Ancak bunu söylediğim için telefonu yerden yere vurduğumu sanmayın; iOS seviyesine gelmesi için birkaç yıla daha ihtiyacı var.
Donanım ve Performans
Telefon, UFS 4.0 depolama, 12GB RAM ve Dimensity 8300 Ultra işlemci ile geliyor. Üzerine sanal RAM seçenekleri eklenmiş (4, 6, 8, 12GB). Ancak ben depolama birimine fazla yük bindirmemek ve gereksiz şarj tüketimini önlemek için 4GB modunda kullanıyorum. Toplamda 12+4 = 16GB RAM ile çoklu görevlerde hiçbir performans kaybı yaşamadım.
Xiaomi, batarya için 1600 döngü ömrü sözü veriyor. Uzun ömür için telefonumu %80 şarja sınırlayıp kullanıyorum (ChatGPT ile ortak kararımız). Batarya sıcaklığı genellikle 30-35°C aralığında seyrediyor ve kasım ayından bu yana pil sağlığım %97'ye düştü.
Biraz uzun anlattım ama kısaca söylemek gerekirse memnunum. Günümüz telefonları gereksiz güçlü. Xiaomi 14T de dahil. Sonuçta atomu parçalamıyoruz; sosyal medya ve birkaç saat oyun için astronomik rakamlar vermenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. İyi ki geçmişim.
Düzenleme: Kamera Performansı
Kameradan bahsetmediğimi fark ettim. Leica, "Otantik" ve "Vibrant" olmak üzere iki mod sunmuş. İlginçtir ki Vibrant daha gerçekçi geldi. Otantik modu, zamanında Huawei P Smart ile çektiğim "buram buram kalite kokan" fotoğrafları hatırlattı (!).
Genel olarak fotoğraf ve video kalitesi oldukça iyi. Ön kamera da aynı şekilde. Tabii ki bir profesyonel kamera değil ama arkasında Leica olsa bile.
Bu arada, eğer yapay zekâ özelliğini kapatmazsanız renkler doğallıktan çıkıyor. Bunu aklınızda bulundurun. Kamera performansı, tamamen sizin becerilerinize ve açılarınıza bağlı.
Farkı ne ki hocam? Siz olsanız hangisini alırdınız?Alınır iyi telefon, 13T Pro modeline de bakabilirsin alternatif olarak.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.