Xigmatek Cubi Arctic fan kontrolcü montajı nasıl yapılır?

sfkulusoy

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Arkadaşlar Xigmatek Cubi Arctic kasa aldım kurulumu yaptım fakat kontrolcüden anakarta bağlantı yapabilmem için kablo çıkmadı maalesef. Kontrolcüye gelen fan kabloları 5pin kontrolcüden anakarta giden data kablosu 4pin. Bu şekilde data kablosu arıyorum ama bulamadım.
Anakarta data bağlantısı yapınca fanların hızını ayarlayabilir miyim?
Ayarlayamazsam başka kontrolcü mü almam gerekir yoksa fanları mı değişmem gerekir?

2.jpg
1.jpg

HOcam sadece bir iki kabloyla durumu çözebilirsiniz.

Anakartınız ARGB yani 5v 3pin desqtekliyorsa eğer kontrolcüdeki şu kısım için bir kablo almanız yeterli:

1765799480605.png

Bu kabloda kafa kısmında ok işareti vardır. Ok işaretinin 5v kımına denk gelmesi yeterli. 5v kısmı dediğim de arada boşluk olan üç pin var ya, orda iki tane yanyana olandan en baştaki 5v hattıdır. Hem anakartta hem de kontrolcüde oku o şekilde denk getirmen yeterli. Böylece kontrolcün anakarttan derekli RGB datasını alıp fanlarına aktaracaktır.

Data dediği kısım da büyük ihtimalle o kutudan çıkmayan kablonun takıldığı yer. Çünkü o kablo ikiye ayrılıyor ARGB ve PWM kablosu şeklinde. Tek amacı anakarttan ARGB ve Fan hız datasını alıp çoğaltıcıya takılan fanlara iletmek. yukarıda gösterdiğim 3 pinli ARGB girişi genel olarka ARGB datası girişi olarka diğer cihazlara da dağıtım yapıyor. Yani hattın herhangi bir yerinden data girişi olması diğerlerinin de aynı datayla ARGB'leri çalıştırması için yeterli.

Ama fan konusunda maalesef öyle olmuyor. Data kısmında bilgi girişi olmalı fanlara iletilebilmesi için. Dİlerseniz kasayı aldığınız yere durumu iletin size göndersinler o eksik kabloyu. Çünkü sizin fanlarınız bu kontrolcüye özel. Benzeri kontrolcüler de 700-1000 tl civarıydı en son. Gerek yok o kadar masrafa.

Hocam sadece bir iki kabloyla durumu çözebilirsiniz.

Anakartınız ARGB yani 5V 3pin desqtekliyorsa eğer kontrolcüdeki şu kısım için bir kablo almanız yeterli:

Eki Görüntüle 2622243

Bu kabloda kafa kısmında ok işareti vardır. Ok işaretinin 5V kımına denk gelmesi yeterli. 5V kısmı dediğim de arada boşluk olan üç pin var ya, orada iki tane yan yana olandan en baştaki 5V hattıdır. Hem anakartta hem de kontrolcüde oku o şekilde denk getirmen yeterli. Böylece kontrolcün anakarttan derekli RGB datasını alıp fanlarına aktaracaktır.

Data dediği kısım da büyük ihtimalle o kutudan çıkmayan kablonun takıldığı yer. Çünkü o kablo ikiye ayrılıyor ARGB ve PWM kablosu şeklinde. Tek amacı anakarttan ARGB ve fan hız datasını alıp çoğaltıcıya takılan fanlara iletmek. Yukarıda gösterdiğim 3 pinli ARGB girişi genel olarka ARGB datası girişi olarka diğer cihazlara da dağıtım yapıyor. Yani hattın herhangi bir yerinden data girişi olması diğerlerinin de aynı datayla ARGB'leri çalıştırması için yeterli.

Ama fan konusunda maalesef öyle olmuyor. Data kısmında bilgi girişi olmalı fanlara iletilebilmesi için. Dilerseniz kasayı aldığınız yere durumu iletin size göndersinler o eksik kabloyu. Çünkü sizin fanlarınız bu kontrolcüye özel. Benzeri kontrolcüler de 700-1000 TL civarıydı en son. Gerek yok o kadar masrafa.

Vallahi zahmet edip açıklamışsın uzun uzun hocam teşekkürler. Ama o LED yazan yerlerin birisinde sıvı sogutmanın diğerinde de ekran kartının kablosu takılı. Ekran kartınınkini çıkartırım olmadı elimde şöyle bir kablo var eski kasanın kontrolcüden anakarta bağladığım bu olmuyor sanırım.

Dosya Ekleri

• 1312.jpg
    1312.jpg
    148,9 KB · Görüntüleme: 4
Hocam olmaz evet. Bu arada sıvı soğutma veya ekran kartı kablosundan birini çıkarabilirsiniz. Onları çoğaltıcı kablosuyla tek bir girişe bağlayabilirsiniz.

Ama bunların hepsi boşa masraf gibi geliyor çünkü size kasayı satan yerin bu eksik çıkan kabloyu temin etmesi gerek. Ayrıca size tavsiyem kasanın kutusunu iyice bir inceleyin, kenara köşeye sıkışmış veya vidaydı vs idi bir kutu veya poşet varsa onun içinde gözünüzden kaçmış olabilir.

Hocam olmaz evet. Bu arada sıvı soğutma veya ekran kartı kablosundan birini çıkarabilirsiniz. Onları çoğaltıcı kablosuyla tek bir girişe bağlayabilirsiniz.

Ama bunların hepsi boşa masraf gibi geliyor çünkü size kasayı satan yerin bu eksik çıkan kabloyu temin etmesi gerek. Ayrıca size tavsiyem kasanın kutusunu iyice bir inceleyin, kenara köşeye sıkışmış veya vidaydı vs idi bir kutu veya poşet varsa onun içinde gözünüzden kaçmış olabilir.

İşin aslı şu ben sıfır almadım kasa beyaz rengi 9.5du vatan da birinde buldum kullanmamıştı ona sordum oda içinde yok dedi şimdi faturasını istedim olmadı Xigmatek desteğe falan ulaşıp isteyeceğim. En kötü ekran kartının kablosunu direk anakarta takıp dediğiniz gibi o tek kabloyu alıp LED'e takarım olmadı boş yere o kadar masraf yapmaya değmez haklısınız. Tek sıkıntı fan hızlarını kontrol edememek kumanda da 2hız ayarı var normal veya çok hızlı yani oda ses yapıyor maalesef.

Hocam anakartınızda birden fazla ARGB girişi varsa tabii ki tümünü kullanabilirsiniz. Yeter ki öncelik fanlarınız olsun. Diğerlerini anakarta çoğaltıcı takarak da halledersiniz.

Anakartta bayağı ARGB girişi var ama değişik değişik isimleri var :D fan hızı ayarlamak istiyorum işte gerektiğinde hızlansın vs diye ama sanırım kontrolcü değişmeden zor gibi.

Hocam ARGB girişi şu şekilde 3 pinli olur zaten:

Eki Görüntüle 2622287

İsimleri değişse de 3 ve 4 pinli olarka ayrıdır. 3 pinli 5V bir ARGB LED'i 4 pinli 12v yerine takarsanız LED bozulur. Ona dikkat edin.

Anladım hocam. Anakart https://tr.msi.com/Motherboard/PRO-B650-A-WIFI/Overview bu zaten bayağı RGB girişi var dediğiniz gibi ilk attığınız linkteki ürünü alayım olmadı onunla yapayım ekran kartının RGB kablosunu anakarta takarım direk olmazsa.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı