Çözüldü X'in üzerindeki minik 3 ne işe yarıyor?

• Konuyu başlatan 277662
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 19
  • Görüntüleme 1.719
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

277662

Kilopat
Makaleler
5
Aralıksız 12 saattir ders çalışıyorum ve şu şeyin ne olduğunu hatırlayamadım bir türlü. X'in üzerine minik 2 gelince karesini alıyoruz anladım ama 3 gelince ne olacaktı? Size saçma gelebilir ama 3 ile çarpıyorum acayip bir şeyler çıkıyor. O 3 gelince direkt sayının kendisini mi alıyoruz? Google'a yazınca çizgi film çıkıyor.

fonksiyonlar_pekistirme_sorulari-02_cozumlu.pdf ve diğer 2 sayfa - Profil 1 - Microsoft​ Edge ...png

(Yargılamayın ama sınavlar yüzünden alfabe sıralamasını bile unuttum yahu.)

Çözüm
Aralıksız 12 saattir ders çalışıyorum ve şu şeyin ne olduğunu hatırlayamadım bir türlü. X'in üzerine minik 2 gelince karesini alıyoruz anladım ama 3 gelince ne olacaktı? Size saçma gelebilir ama 3 ile çarpıyorum acayip bir şeyler çıkıyor. O 3 gelince direkt sayının kendisini mi alıyoruz? Google'a yazınca çizgi film çıkıyor.

Eki Görüntüle 1264860

Ustune gelen sayi onu kac kere kendisiyle carpacaginiz demektir.
Birkac ornek:
2 uzerinde kucuk 5 = 32 = 2 * 2 * 2 * 2 * 2
3 uzerinde kucuk 3 = 27 = 3 * 3 * 3

Eki Görüntüle 1264860

Ustune gelen sayi onu kac kere kendisiyle carpacaginiz demektir.
Birkac ornek:
2 uzerinde kucuk 5 = 32 = 2 * 2 * 2 * 2 * 2
3 uzerinde kucuk 3 = 27 = 3 * 3 * 3

Çözüm
Xin küpü anlamına geliyor yani; X'in küpü: X.X.X

X'i üzerinde ki sayı kadar art arda çarpıyorsunuz.

Örnek vereyim; 2 üzeri 3 olsun, diğer şekliyle 2inin küpü diyebiliriz, 2.2.2 oluyor.

Ayrıca kötü niyetle söylemiyorum da, Lise altında açmışsınız konuyu, lise de bunu bilmemeniz biraz garip değil mi? En basit ortaokul sorusudur çünkü (X'in karesi veya küp'ü, veya A'sı).

Eki Görüntüle 1264860

Fonksiyonu uygularsaniz ayrica, f(1) = 1 - 1 = 0 ve f(-1) = -1 -1 = -2 oluyor.
0 - (-2) = 2 olmasi lazim, fonksiyonlari gormedik ama mantik yuruttum.

Bu arada ek bilgi olsun, Fonksiyonlar Lise matematiğinin çok ama çok kritik noktasıdır, bu saatten sonra göreceğiniz Matematik gerçek Matematiğin ilk adımlarıdır. Bundan öncekiler temel Matematikti.

Aslında o kadar zor bir konu değil cok karmaşık gözüktüğünden "yapamam" "imkansız" gibi sözlemlerde bulunuluyor genelde ama kavrarsan basit zaten.

Ezbere bilginin zararları. 2 olunca karesi, 3 olunca küpünü alıyorsun hadi de 4 geldi mi ne yapacaksın? 9 geldi mi? İşin mantığını öğrenin mantığını!

Üzerindeki sayı kadar yan yana yazıp çarpacaksın, mantık bu. X üzeri 4 mü var? Onun anlamı 4 tane X'i çarpacaksın demek.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı