Tamam, harika. Beslenmeye girmeden önce bilmen gereken bazı şeylerin üstünden geçeceğim.
Kalori Açığı
İstediğin kadar sağlıklı beslen, kalori açığı bırakmadığın sürece kilo almaya devam edeceksin. Vücuda giren fazladan şeker, yağ, karbonhidrat ve bazı araştırmalara göre protein bile yağ olarak depolanabilir. Senin burada en büyük düşmanın şeker.
Protein Kaynakları
Protein almanın türlü türlü yolları var. Yumurta, kırmızı et, beyaz et, mercimek, lor peyniri, protein tozu... liste saydıkça gider. Burada önemli olanın çeşitlilik olduğunu düşünüyorum, sonuçta bir şeyi sürekli sürekli yedikten sonra bayıyor. Kilo vereceğiz diye işkence çekmemize gerek olduğunu düşünmüyorum.
Beslenme programı
Başlayalım
kahvaltıyla. Burada her şey sana düşüyor. Ben şahsen midesiz bir ayı olduğumdan sabahları 5 yumurtayı 100gr lorla birleştirip yiyebiliyorum. Eğer sende böyle bir mide yoksa onun da çözümü var
(ki ben böyle bir başlangıç önermem, ani diyet değişimleri insanı spordan ya da beslenme programındaki disiplinden soğutabilir). Protein tozuyla beraber bunlar halledilebilecek şeyler. Bazen acelemiz olabiliyor, iştahımız olmayabiliyor, gayet anlaşılabilir şeyler. Sen yine de ağırdan al, 2-3 yumurtayla başlayabilirsin.
Şimdi sıra
Pre-workout öğününde. Bu öğünde Karbonhidrat ve proteine ağırlık vereceğiz. Benim tipik bir pre-workout öğünüm 150gr pirinç/makarna ve 200gr etten oluşuyor
(Kırmızı, beyaz fark etmez. Bitkisel protein de alabilirsin. Varsa ton balığı da yiyebilirsin yağını süzüp) Bu sayede vücudumun ihtiyacı olan proteini ve karbonhidratı alıp sporda daha güçlü ve enerjik olup daha güzel bir pump alabiliyorum.
Son olarak
Post-workout öğünü. Ben bu öğünde de hemen hemen aynı şeyleri yiyorum. 100/150gr pirinç/makarna, 200 gram et ve canım tatlı çekiyorsa da protein tozuyla belli başlı tariflerim var, onları yaparım.
Sonuç
Boyum 180 olduğundan bunlar benim makrolarımı harika bir şekilde karşılıyor. Sana aşağıda vereceğim siteden* hedefine göre günlük kalori ihtiyacına bakıp ona göre miktarları değiştirebilirsin. Çok abartı diyetleri asla önermem, hızlı kilo vermek zararlıdır. Deri sarkmasına sebebiyet verebilir. Sabırlı ve kararlı bir şekilde ilerlemen tavsiyem olur.
Son olarak
Başta dediğim gibi bir yerden sonra sürekli aynı şeyleri yemek bayabiliyor, onlar için de türlü türlü tariflerim ve kullandığım soslarım var, fazla uzun tutmak istemediğimden onlara bu yazımda yer vermedim. Diyetinle beraber günlük attığın adım, yaptığın kardiyo, uyuduğun saat, antrenman şeklin ve
içtiğin su miktarı çok önemli. Eğer kafanda daha soru işareti var ise instagramdan* bana ulaşabilirsin çünkü bu siteye fazla bakmıyorum.
*
This calorie calculator estimates the number of calories needed each day to maintain, lose, or gain weight. Learn the kinds of calories and their effects.
@efegxnes