Yakıt tüketiminin hızla alakası var mı?

Burak İncehasan

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sorduğum şey şu, örnek veriyorum 60 ile giderken 2000 devir çeviriyor araba, farklı viteste 200 ile giderkende 2000 devir çeviriyor, yakıt tüketimi farklı olur mu? Sorduğum direkt motor için, onun dışında hava direnci falan etki eder diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Devir ne olursa olsun motor yüküne göre enjektör basıncı yaratılır. 200'le giden bir aracın her halükarda motor yükü 60 ile gidenden fazla olacağından yakıt tüketimi kat kat fazla olur. Devir dediğimiz şey Krank milinin dakikadaki tur sayısıdır. Sürücüler için iyi bir veri göstergesidir ancak bu tarz yakıt tüketimi ya da performans gibi şeyler için kıstas değildir.

Aracın motor hacmine göre değişkenlik gösterir. 1.3 motorlu bir arabayla giderken 80'den sonra yakmaya başlarken 1.8 olan bir araçla 100-120'den sonra yakmaya başlar. Tabii aracın kasasının ağırlığı falan da önemli. Aracı nasıl kullandığınız oldukça önemlidir. Olması gereken devirde ve viteste kullanırsanız fabrika verisine yakın şekilde kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi tüketim farklı olur. Her arabanın huyu farklıdır ama genelde en iyi tüketim değerleri ortalama 80-90 hızla 2000 devirdir.

Hava direnci, yol durumu, ağırlık, yaz kış lastiği farkı hepsi tüketime az da olsa çokta olsa etki eder.

Şehir dışında yakıt tüketimi şehir içine göre daha az olur, çünkü sürekli dur-kalk yapılmıyor.
Yüksek hızlarda yakıt tüketimi az olur diye tahmin ediyorum çünkü fazla gaza basılmıyor, vites kendi hızını alıyor zaten.

U şeklinde bir grafik ediyor kabaca. Hızlanırken ve yüksek hızda giderken daha fazla yakıt harcansa da verimli hızını koruması, yani U noktasının ortası, düşük tüketim sağlıyor.

Yüksek hızda motor yükünün yüksek olacağına emin misin? Düşük vitesin torku kuvvetli olur, çıkarttığı güç yüksek olur diye biliyorum ve şunu da hesaba katmak gerek sen 2. vites 3000 devirde 10 birim yakıt yakarak 20 birim yol kat ederken, 6. vites 3000 devirde 20 birim yakıt yakarak 50 birim yol kat edersen bu 6. vitesteki yakıtın 2. vitese 2 kat oranla yakmasına karşın 2.5 kat yol kat ettirdiği için kar ettirmiş olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…