Yapay zeka geliştikçe tüm meslek dallarının yavaş yavaş bitmesi

muhammetaci

Hectopat
Katılım
21 Ocak 2019
Mesajlar
362
Çözümler
2
Chat GPT ile yapay zekanın kodlama yapabileceğini de görmüş olduk, bence yazılmcılığın bittiğinin kanıtıdır bu. Maksimum 10 seneye kodlama işini de yapay zekaya bırakırlar 100.000 yazılımcının yaptığı işi bir yazılımcı yapar, 99.999 kişi işsiz kalır. Bunun dışında sıfır hata ile ameliyat yapabilen yapay zeka robotlar, otonom araçlar(taksi kurye tır şoförlüğü de otonom araçlar ile biter.) Açıkçası çok değil 10 15 seneye her alana girecek yapay zeka. İşsizlik ciddi oranda büyüyecek ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
 
10 sene değil sen ona bir 40 sene de. Bu yapay zeka evet güzel ancak daha yolun başında. 2-3 sayıyı toplayarak kare farkını almak gibi zaten İnternete de örneği olan bilgileri kullanıyor. Eğer ileride aşırı gelişirse - Ki bunun en az 35 sene olduğunu düşünüyorum- dediğin doğru olabilir.
 
Yapay zeka kod yazabiliyor. 5 yaşındaki çocuk da yazabiliyor. Düzgün koda is gelince ikisi de yazamıyor ama.

Yazilimcilik diye bir şey hiç olmadı. Yazilimciyim diye gezen insanlar oldu. Ben işi güzel yapıp da kendine programcı, geliştirici veya mühendis demeyen bir kişi bile gördüğümü hatırlamıyorum.
Varsa bana yazilimcinin Ingilizcesini söylesin.

3-5 video izleyip apandisit gibi basit ameliyatlari sen de yaparsın. Ama ameliyatta sorun olduğunda far görmüş tavşan olursun.

Arac sürmek zaten basit bir şey. Otonom olması şaşırtmıyor. Aslında şaşırtıyor. Otonom olamaması şaşırtıyor. Şerit varken bile şerit sayısı azaldığında sapitan sistemler olduğunu biliyoruz. Bunun çok daha kötü örnekleri var. Araç sürerken her durumda optimum tepkiyi verecek bir yapay zekayi yakın gelecekte göremiyorum ben.

ChatGPT dediğiniz şey daha şu kodu 11. Cevabına istediğim gibi veriyor. Oturmuş 2000 yilindaymis gibi kod yazıyor. Şunu düzelt diyorum. Düzeltiyor. Bunu da düzelt diyorum. Eski duzelttigin geri alıp yenisini yapıyor. Bu mu insanları işinden edecek?
Daha çarpma yapamiyor. Şu değerlere bak.

Screenshot_20230122-103207_Chrome.jpg
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20230122-113148_Chrome.jpg
    Screenshot_20230122-113148_Chrome.jpg
    65,8 KB · Görüntüleme: 43
Aslında ne büyük çelişki yapay zeka ne için var dendiğinde temel olarak insan için var peki sonuç: İnsanlar işiz kalacak. Peki ne olacak işsiz kalan insanlara çalışmadan maaş mı bağlanacak? Bu çelişki aslında hayatın her alanında var mesela insanı hasta eden esasen insan zihnidir? Özellikle psikoloji alanında böyledir. Fakat tedavi etmeye çalışandan insan zihnidir. Yani ayağı önce kır, sonra alçıya al şöyle bir seçenek çoğu zaman akla gelmez "ayağı kırma, alçıya almak zorunda da kalmazsın" hadi diyelim insan ömrünü bazı gelişmeler uzattı peki bu ne kadar olacak? 100 yıl mı? Ötesi var mı? Yani en temel konunun insanın doğal yaşaması mutlu, huzurlu güzel tatmin edici bir yaşam olduğu düşünüldüğünde her şey fos bana göre. İnsan zihni insan yaşamını uzatsa da mutsuz, huzursuz ediyor bu kesin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında ne büyük çelişki yapay zeka ne için var dendiğinde temel olarak insan için var peki sonuç: İnsanlar işiz kalacak. Peki ne olacak işsiz kalan insanlara çalışmadan maaş mı bağlanacak? Bu çelişki aslında hayatın her alanında var mesela insanı hasta eden esasen insan zihnidir? Özellikle psikoloji alanında böyledir. Fakat tedavi etmeye çalışandan insan zihnidir. Yani ayağı önce kır, sonra alçıya al şöyle bir seçenek çoğu zaman akla gelmez "ayağı kırma, alçıya almak zorunda da kalmazsın" hadi diyelim insan ömrünü bazı gelişmeler uzattı peki bu ne kadar olacak? 100 yıl mı? Ötesi var mı? Yani en temel konunun insanın doğal yaşaması mutlu, huzurlu güzel tatmin edici bir yaşam olduğu düşünüldüğünde her şey fos bana göre. İnsan zihni insan yaşamını uzatsa da mutsuz, huzursuz ediyor bu kesin.

"Aslında ne büyük çelişki yapay zeka ne için var dendiğinde temel olarak insan için var peki sonuç: İnsanlar işiz kalacak"
Yapay Zeka'yı niye yapıyoruz? Zeka gerektiren işlerin otomatikleştirilmesi için. Bu bir çelişki değil bir sonuçtur.

"Peki ne olacak işsiz kalan insanlara çalışmadan maaş mı bağlanacak?"
Buna Evrensel Temel Gelir(Universal Basic Income) deniyor. Mantıklı olup olmadığı tartışma konusudur. Detaylı bilgi için bu videoya[1] bakabilirsin. Ayrıca çalışmayan insanlara maaş bağlanmasını neden çelişki olarak gördüğünü anlamadım. Basitçe "evrensel temel gelirin sağlanması daha faydalı olur muydu" diye düşünüyoruz.

"Mesela insanı hasta eden esasen insan zihnidir? Özellikle psikoloji alanında böyledir. Fakat tedavi etmeye çalışandan insan zihnidir. Yani ayağı önce kır, sonra alçıya al"
O kadar basit değil. Psikoloji alanında türlü türlü hastalık ve bu hastalıkların türlü türlü sebepleri var. Örnek olarak bir insan bir kaza sonucu travma elde ettiğinde ona "insanı hasta eden esasen insan zihnidir" dersen komik duruma düşersin. Zihin karmaşık bir yapıdır ve akademi camiasından olmayan biri bu tür genellemelere girişmemelidir.

"Hadi diyelim insan ömrünü bazı gelişmeler uzattı peki bu ne kadar olacak? 100 yıl mı? Ötesi var mı? Yani en temel konunun insanın doğal yaşaması mutlu, huzurlu güzel tatmin edici bir yaşam olduğu düşünüldüğünde her şey fos bana göre. İnsan zihni insan yaşamını uzatsa da mutsuz, huzursuz ediyor bu kesin."
Sen sonu olmayan bir ömür uzunluğuna sahip olmak istemeyebilirsin. Herkes senle aynı isteği paylaşmıyor.

Konudan konuya atlıyorsun ve sağlıksız genellemelere başvuruyorsun. Sakin bir kafayla "akademi camiasından değilsem haddime değildir. Sonsuz bir ömür beni mutlu etmez ancak başkasını edebilir" bunları düşünüp farkına varırsan daha iyi olacak.

[1]:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Daha var, ama 21. yy bitmeden önce insanlığın büyük kısmının (kodlamacılara özgü değil yani) çalışmasına gerek kalmayacak. İyi bir şey aslında, sadece henüz bunları konuşmak için erken.
 
Gerçekten de olabilir. GPT ve Bard gibi araçların potansiyellerinin çok yüksek olduğuna dair bilimsel araştırmalar var. Microsoft Research ekibinin yaptığı araştırma var ve başka bağımsız araştırmalar da var. Bunlara göre GPT benzeri araçlar ileride pek çok işi yapabilirler ve insan benzeri performans gösterebiliyorlar. Google DeepMind ekibinin de meşhur Go oynayan AlphaGo'suna benzer başka bir yapay zeka aracı da daha önce hiçbir insanın aklına gelmeyen sıralama algoritmaları icat etti ki üstelik Assembly dilinde.

Yapay zeka araçlarını küçümseyen ve insanların yerini alamayacaklarını söyleyen kişilerin bu konu hakkında hiçbir şey bilmediklerini düşünüyorum. Aslında ben de bilmiyordum fakat bu konu hakkındaki bilimsel makaleleri ve araştırmaları okuduktan sonra potansiyellerinin çok yüksek olabileceklerini, insanların yerini alabileceklerini öğrendim.
 
İnsanın değerinin olmadığı yerde yapay zekanın insanın yerine geçmesi tam bir "zihinsel" insan yaklamşımı. İnsan doğal tarafını böyle bitirdi zaten. Peki mantıklı mı? Yani insan değersiz insan zihni ve insan zihninin ürettiği yapay zeka önemli? Zaten zihinsel insanın kavrayamadığı nokta bu, bir film vardı insan zihnini dijital ortama taşıyan ve böylece ölümsüz olacağını zannediyor. Kanka bu olmuyor bak tane tane izah edeyim 1. tanrı geliyor, yaşlandırıyor ve senin ço çok evrene sığdıramadığın aklını-zekanı-bilgini komple yok ediyor. Senden geriye bir şey kalmıyor yani. Sen cehennemde hayal kur yapay zeka dünya da akıl almaz işler yapıyor diye! Hı onunda kötü haberini vereyim cehennem cennet te yok yani hayal gücün de olmayacak. Yok oldun, öldün bittin sen.
Dur aklımdayken geçmişte yorum yapmış olan arkadaşa yanıt vereyim tabii hepsini okumadım ama okuduğum kadıra da yeterli demiş ki " insan kaza geçiriyor travma yaşıyor ve psikoloji bunu düzeltiyor" kanka insanın doğal kaza geçirme şekli ve travma yaşaması nasıl gerçekleşiyor? Trafik kazası doğal bir kazamı sana göre? Bana göre değil, insan zihnini yarattığı ve insan zihninin en küçük etkisinin olduğu bir kaza asla doğal değildir ve bunun sonuçlarından kaynaklı yaşanan tramvalar da doğal yani olması gereken bir travma değildir yani sonuçta tramvayı insan zihni yaratmıştır ve bu tramvayı çözebilmesi oldukça zordur bir ölçüde başarılı olabilir.

Antidepresan ve antipsitotiklerinde gerçekte hiçbir faydası yoktur, dahası muhtemelen akıl almaz zararları vardır (beyne) protez tırnağı kırılan bir kız da travma yaşayabilir ama bu gerçek değildir. Tanrı inancın varsa depremde de travma yaşamazsın ben yaşamadım mesela ama panik yapan etkilenen çok olmuştur. İnsan denilen canlı bir şeyler yaşar ama inançlıysan bunların hepsini kabul edebilirsin, kabul etmedğin noktalar ancak "insan zihninin yarattığı zarar" olabilir ki ben buna inanılmaz karşıyım. İnsan zihni yüzüme çizik dahi atamaz (sen kimsin?) ama maalesef bu oluyor. Yaptıklarıyla yarattığı sistemle doğal insana akıl almaz zararlar veriyor. Ömrü uzatmak, hatta mutluluk dersen insan zihninden uzak olanların 130 yaşına kadar yaşadığını da görebilirsin.

Not: Şunu ekleyim ve burada kalsın. Recep Baltaş bir üye açtığım konuyu silebilir miyim dediğinde (bu artık internet evreninde yerine aldı silinemez) demişti umarım bu da silinmez.

Bana yanıt yazan arkadaş herkesi kendi gibi görüyor yani özeti "her insanın kendi yaşam şartlarına sahip olduğu hezayanında" bak kardeş Afrika'da açlıktan ölen insanlar var, filistinliler var, suriyeliler var senin o yere göğe sığdıramadığın insan zihni doğal insana bunları yaşatıyor. Eee bana ne onlardan biz onları tartışmıyoruz, biz sadece "değerli!" insanları tartışıyoruz dediğinde zaten bana göre konuşacak hiçbir şey yoktur. O zihin seni uzaya çıkarırken, başka bir insana kuru ekmek, su bile vermiyor. Ağzını açıp "a" bile diyememen lazım ama utanmaz yazarsın yine.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı