Yapay zeka yazılım sektörünü bitirecek mi?

svorssy

Centipat
Daha fazla  
Meslek
Information Technology
Yazılım öğrenmek istiyorum ama en büyük korkularımdan birisi olan öğrendikten sonra o işin artık insan gücüne ihtiyaç duymaması. Günümüzde yapay zekanın ilerlemesi ile aslında bir sürü yazılım şeylerini yapay zeka ile yapabiliyoruz. Peki önümüzdeki 10 sene içinde sizce yazılım sektöründe insan gücüne ihtiyaç olacak mı?

Kastettiğiniz mühendislik değil de programcılık ise evet ama Mühendislik durumu daha farklı olduğu için iş gücü azalsa bile bitmeyecektir.

Yapay zekayı kullanabilecek kişide yazılımdan anlayan birisi olmalı yapay zekanın anlamadığı kod ekleyemediği yerde o (insan) devreye girecek.
Gelecekte her şeye yapay zeka entegre ederlerse bizde beynimizi bırakırsak SİLO dizisi gibi yönetirler bizleri diye düşünüyorum.
Amatör yazılıcıların işi biter Pro'lar her zaman iş bulur.

Ne kadar süre bilmiyorum ama bir süre sonra her şeyi yapay zeka yapabilecek. Yazılım sadece başlangıç %80 oranında işçi işinden olacak. Belki 100 - 200 yıl sürer ama bu yaşanacak.

Sorunuza gelirsek şu an da bile sıfırdan uzun bir kod yazamıyor. Yazdığınız koda yardım edebilir. Bunları da önceki insanların yapmış olduğu kodlardan alarak yapıyor. Tek başına yazabilmesi için daha çok eğitilmesi gerekiyor. 10 yıl bu süre için yeterli mi derseniz bence yetersiz. 35-50 yıl içinde tamamen kendi başına yazabilir bence.

Tabii bunu tahmin etmek bayağı zor. Seneye yeni çıkan bir teknoloji ile yapay zeka 1 yılda %500 de gelişebilir.

Peki ne konuda olacak çünkü az önce deneme amaçlı bir web sitesi yapmasını istedim ChatGPT'den yazılım bilen her insanın yapabilecğei bir web site hazırladı bana ve 0 maliyet ile.

Peki ne konuda olacak çünkü az önce deneme amaçlı bir web sitesi yapmasını istedim ChatGPT'den yazılım bilen her insanın yapabilecğei bir web site hazırladı bana ve 0 maliyet ile.

Yapay zeka, verileri analiz etmek ve görevleri otomatikleştirmek konusunda çok güçlü olsa da, özgün tasarımlar ve yaratıcı çözümler üretme konusunda insanın yerini alamaz. Yazılım tasarımı, kullanıcı deneyimi (ux), grafik tasarım gibi alanlarda insan dokunuşu hala çok önemli.

Yazılım mimarisi, büyük sistemlerin tasarımı ve ölçeklenebilir çözümler geliştirme gibi karmaşık süreçlerde, insanlar hala kritik kararlar verir. Yapay zeka, otomatik kod üretme ve hata ayıklama gibi görevleri yapabilir, ancak yazılımın genel yapısını belirleme ve stratejik kararlar alma konusunda insanlar önemli bir role sahip. vs.

Yani işinde çok iyi olan insanın işini elinden alamaz hiçbir alanda. Sadece işini asgari seviyede yapan insanların işini alır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazilim muhendisligi != programcilik.

Bir muhendisin isi sadece kod yazmak degil. Cozum uretiyoruz biz. Istenilen sistemi anliyor, gerektiginde daha oncesinde yapilmamis seyleri yapiyoruz. Suan ki yapay zeka modelleri oldukca buyuleyici olsalarda istenilen yetkinlikte degiller.

Kod yazmaya gelince de; performance critical isler icin hala yeterli degiller. Hatta sunu kendi tecrubelerime dayanarak gonul rahatligiyla soyleyebilirim; isler azicik karisiklasmaya basladiginda, uretmesi gereken token sayisi uzadikca, LLMler asiri derecede sapiyor. Bunun arkasindaki sebepse basit, token urettikce, bir onceki tokeni kullanarak sonraki tokeni "tahmin" ediyor. Dolayisiyla ne kadar fazla token uretirse o kadar fazla sapma yasama ihtimali artiyor.

Gelecekte ilk asamada boiler plate kodu yazacak adami ortadan kaldirabilir mi? Pek tabii. Ne kadar surede olabilecegini soylemek cok zor. Ancak muhendislik yapabilecegi nokta yakin mi? Bana sorarsan hayir. O noktaya geldiginde de zaten yapay zekanin "ele geciremeyecegi" meslek yok. Muhendislik insan yaraticiliginin ve mantiginin problem cozmek icin kullanilmasina verilen isim. E zaten yaraticiliga ve kendi kendine mantik kurma becerilerine sahip bir varligin teknik olarak bu becerilere ihtiyac duyan her isi yapabilmeleri gerekir. Ozellikle yapay zeka gibi her turden veriye sahip varliklar icin gecerli bu.

Hukuk, yazilim, saglik, is yonetimi, ticaret... Hemen hemen mantiga, bilgiye ve/veya yaraticiliga dayanan her meslek grubu icin gecerli bu.

Eccik sıkışınca yapay zeka sövüyor yapay zekaya güvenilmez uç boyutlardaki ciddi işler için:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…