Yapay zekaya nasıl başlanmalı?

cankurt225

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar. Aylardır Unity öğreniyorum ve Unity'den sonra yapay zeka ya başlamak ve ilerlemek istiyorum. Ama tam olarak nasıl başlasam bilemiyorum. Yani şu an makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramları biliyorum ama hangisinden başlasam? Bilemiyorum, gerçi ikisini farkını da tam bilmiyorum? Veya öncesinde pyhton mı öğrensem mesela. Python gerekliyse ne derece öğrenmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Unity’den yapay zekaya geçmekte ilginçmiş :)
Python öğrenmekle başlayın kesinlikle. Sonra derin öğrenme istiyorsanız Tensorflow, Keras vs. öğrenmeniz gerekiyor.
Merakımdan soruyorum Unity’i bırakma sebebiniz nedir? Yapay zeka halen daha emekleme döneminde bir alan ilgilenen az olduğu gibi sorunların cevapları da az.

GitHub'da bu tarz roadmapler bulabilirsin. Maalesef Türkçe olarak fazla kaynak bulamayacaksın, bu yüzden programlamada Türkçe beklenti içerisine girmemeni öneririm. Prolog, C++, Java Python vb yapay zeka için kullanılabilir ancak burada seçim sana kalmış. Python yüksek seviyeli bir dil olması sayesinde makineye değil kullanıcıya daha yakın olur, bu sayede daha ilkel dillere kıyasla öğrenimi daha kolaydır, tabii bu klasik Python için geçerli. Python'un genel yapısına ve syntaxlarina hakim oldugunu düşündüğünde (en başta Algoritma'ya hakim olmanı öneririm işin özü bu) Python'daki onlarca yapay zeka kütüphanesinden istediğini öğrenip kullanabilirsin. Hiç potizif olumlama yapmayacağım, her ne kadar seversen sev aşırı zor, stresli ve bunaltıcı bir yola gireceksin bunu göz önünde bulundur. Şimdiden kolay gelsin.

Selamlar. Aylardır Unity öğreniyorum ve Unity'den sonra yapay zeka ya başlamak ve ilerlemek istiyorum. Ama tam olarak nasıl başlasam bilemiyorum. Yani şu an makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramları biliyorum ama hangisinden başlasam? Bilemiyorum, gerçi ikisini farkını da tam bilmiyorum? Veya öncesinde pyhton mı öğrensem mesela. Python gerekliyse ne derece öğrenmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Önce Python ve algoritma bilgisini iyi anla. Sonra şu kursa bakabilirsin. Bende yeni başlıyorum bu kursa.
Bu kursu çoğu kişi öneriyor.

Son düzenleme:
Hiç potizif olumlama yapmayacağım, her ne kadar seversen sev aşırı zor, stresli ve bunaltıcı bir yola gireceksin bunu göz önünde bulundur.
Kesinlikle. Stajdayken saç baş yolmuştum o kadar uyuz bir alan şu derin öğrenme. Bir sorun çıkıyordu(onlarca çıkıyor da neyse) git'e, stackoverflow'a falan bakıyordum bir sürü kişi aynı sorundan muzdarip ama çözümü bilen yok. Sonra birinin tek yaptığı Python sürümünü düşürmek olmuş o sayede çözmüş vs vs. aynısını deniyordum bu sefer bendeki CUDA sürümü ile yeni Python sürümü uyuşmuyordu ekran kartıyla training başlatamıyordum vs bin tane saçma sapan sorun.
Front-end'e geçerek yapay zekadan kurtulmanın mutluluğu içerisindeyim :)

Algoritma > Fuzzy Logic > NN ve Genetik Algoritma > ANN,DNN, CNN, RNN > AI
Yapay zekayı iyi kavramak için izlemen gereken yol muhtemelen böyle. Tabi daha öncesinde temel bilgilere sahip olman lazım.

@Thermes

Unity'den yapay zekaya geçmekte ilginçmiş :)
Python öğrenmekle başlayın kesinlikle. Sonra derin öğrenme istiyorsanız TensorFlow, keras vs. öğrenmeniz gerekiyor.
Merakımdan soruyorum Unity'i bırakma sebebiniz nedir? Yapay zeka halen daha emekleme döneminde bir alan ilgilenen az olduğu gibi sorunların cevapları da az.

:) aslında Unity'i bırakma gibi bir düşüncem yok Unity de birçok alan gibi çok kapsamlı şu an da öğrenebildiğim kadar şey öğrendim ve öğrenmeye devam etmekte istiyorum ama sadece tek bir alanlar kalmayıp ilgi duyduğum öbür alanlarda da bilgi sahibi olmak istiyorum. Yapay zeka da Unity'den hemen sonra geliyor planlarımda :)
@Quiong
GitHub'da bu tarz roadmapler bulabilirsin. Maalesef Türkçe olarak fazla kaynak bulamayacaksın, bu yüzden programlamada Türkçe beklenti içerisine girmemeni öneririm. Prolog, C++, Java Python vb yapay zeka için kullanılabilir ancak burada seçim sana kalmış. Python yüksek seviyeli bir dil olması sayesinde makineye değil kullanıcıya daha yakın olur, bu sayede daha ilkel dillere kıyasla öğrenimi daha kolaydır, tabii bu klasik Python için geçerli. Python'un genel yapısına ve syntaxlarina hakim oldugunu düşündüğünde (en başta Algoritma'ya hakim olmanı öneririm işin özü bu) Python'daki onlarca yapay zeka kütüphanesinden istediğini öğrenip kullanabilirsin. Hiç potizif olumlama yapmayacağım, her ne kadar seversen sev aşırı zor, stresli ve bunaltıcı bir yola gireceksin bunu göz önünde bulundur. Şimdiden kolay gelsin.
Öncelikle bu değerli cevabın için teşekkür ederim. Pek türkçe kaynak olmadığını biliyorum ve zaten yabancı kaynaklardan ilerlemek istiyordum çoğu yerden courseradaki andrew ng deep learning den başlanılmasını söyledi ve öncesinde python öğrenmemi sizce ne kadar doğru ? Bir de gerçekten zor olduğunu biliyorum fakat sabırla ve azimle uzun bir süreçten sonra birazda olsa kendini bu alana vermek istiyorum.
Önce Python ve algoritma bilgisini iyi anla. Sonra şu kursa bakabilirsin. Bende yeni başlıyorum bu kursa.
Bu kursu çoğu kişi öneriyor.

Pek Türkçe kaynak olmamasına karşı böyle kaynaklar da var. Benim de radarım daydı bu kurs fakat tamamı 2018 de çekildiği için biraz eskidğini söyleyenler de var bu yüzden biraz endişeliyim.
Kesinlikle. Stajdayken saç baş yolmuştum o kadar uyuz bir alan şu derin öğrenme. Bir sorun çıkıyordu(onlarca çıkıyor da neyse) Git'e, stackoverflow'a falan bakıyordum bir sürü kişi aynı sorundan muzdarip ama çözümü bilen yok. Sonra birinin tek yaptığı Python sürümünü düşürmek olmuş o sayede çözmüş vs vs. aynısını deniyordum bu sefer bendeki CUDA sürümü ile yeni Python sürümü uyuşmuyordu ekran kartıyla training başlatamıyordum vs bin tane saçma sapan sorun.
Front-End'e geçerek yapay zekadan kurtulmanın mutluluğu içerisindeyim :)

Yapay zekadan front ende geçmek o kadar iyi bir şey demek: ).senin anlattığının ne kadarıdır bilmiyorum ama bende Unity de vs de her gün bir sorunlar karşılaşarak kafayı yiyordum. Neyse ki şu an o kadar değil. Ne demek istediğini tam olarak anladım. Ne deyim ki biliyorum böyle şeyler olacağını ama başlamak ve korkmak yerine hatalarla savaşmak istiyorum.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı