Çözüldü Yapılan oyunun isim hakları alınmalı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Tr07Emre

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5800x3D
Rtx 4070 OC Ventura 2x
MSI B550-A Pro
5 TB Alan
16gb Ram
Selamlar. Bir oyun yapıyorum ama aklıma takılan bir şey var. Ben bu oyunun isim hakkını alınır mı? Ayni şekilde şirket isminin de hakkını alınır mı? Sonuç olarak indie bir oyun ve ilk oyun ama yine de emin olamadım. Bir de alırsam Türkiye'den mi almalıyım yoksa Almanya'dan uluslararası mı almalıyım?

Çözüm
Ama farz edelim oyun ve şirket büyüdü mesela. Bir başkası gelip aynı isim ile bir şey açıp onun patentini alamaz mı?
Şirket için bu geçerli değil. Ben yazılımlar için dedim. Şirket için Türkiye'de TPMK'dan patent alınmalı ve şahıs firması oluşturulmalı. Ama sen zaten bir oyun yapıp yayımladığında gelen gelirle bunları fazlasıyla yaparsın. Ortada bir şey yokken bunlara para harcamak, aşırı gereksiz bir şey olacaktır.

Yâni özetle: Oyununun ismini, sen yayımlandıktan sonra kopyalayamazlar. Ama şirket ismi için patent almalısın. Ama her ikisinin de patentini şimdi almana gerek yok. İleride düşünmen gereken konular bunlar. Olsa olsa sadece domain çalarlar ve normalden daha fazla paraya satarlar. Diğer ihtimallerin olasılığı neredeyse yok.

FSEK'in 5846. kanununa göre:
Bir eserin telif hakkı, o eseri yapan kişiye aittir.

Özetle eğer biri sana ait bir markanın veya yazılımın patentini alırsa, mahkeme yoluyla ücretle geri alınabilir.

Buralara karışmaya hiç gerek yok zaten. Kim neden Indie geliştiricinin patentini çalsın? Kâr yapacağı kesin bir durum oluşana kadar sen zaten bunları yaparsın. Eğer sen zaten gelişirsen bunların patentini TPMK'dan resmileştirebilirsin:
Hayır gerek yok. Eğer çok ekstrem bir isim değilse zaten senin telif hakkın, herhangi bir yerde yayımlamakla geliyor. Yâni örnek vermek gerekirse, ben Windelay, Winhooks, Winjoys gibi isimleri paketleyip yayımladım. Biri çıkıp bu isimleri çalamaz.

Ama farz edelim oyun ve şirket büyüdü mesela. Bir başkası gelip aynı isim ile birşey açıp onun patentini alamaz mı?

Ama farz edelim oyun ve şirket büyüdü mesela. Bir başkası gelip aynı isim ile bir şey açıp onun patentini alamaz mı?
Şirket için bu geçerli değil. Ben yazılımlar için dedim. Şirket için Türkiye'de TPMK'dan patent alınmalı ve şahıs firması oluşturulmalı. Ama sen zaten bir oyun yapıp yayımladığında gelen gelirle bunları fazlasıyla yaparsın. Ortada bir şey yokken bunlara para harcamak, aşırı gereksiz bir şey olacaktır.

Yâni özetle: Oyununun ismini, sen yayımlandıktan sonra kopyalayamazlar. Ama şirket ismi için patent almalısın. Ama her ikisinin de patentini şimdi almana gerek yok. İleride düşünmen gereken konular bunlar. Olsa olsa sadece domain çalarlar ve normalden daha fazla paraya satarlar. Diğer ihtimallerin olasılığı neredeyse yok.

FSEK'in 5846. kanununa göre:
Bir eserin telif hakkı, o eseri yapan kişiye aittir.

Özetle eğer biri sana ait bir markanın veya yazılımın patentini alırsa, mahkeme yoluyla ücretle geri alınabilir.

Buralara karışmaya hiç gerek yok zaten. Kim neden Indie geliştiricinin patentini çalsın? Kâr yapacağı kesin bir durum oluşana kadar sen zaten bunları yaparsın. Eğer sen zaten gelişirsen bunların patentini TPMK'dan resmileştirebilirsin:

Son düzenleme:
Çözüm
Anladım. Çok teşekkür ederim cevabın için bütün sorularımı cevapladı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…