Yatay geçiş nasıl yapılır?

ahmetfdemirel

Decapat
Makaleler
1
Yazım biraz uzun olacak ancak kısa tutabildiğim kadar kısa tutmaya çalışacağım. İki adet sorum olacak.

Birincisi, ben şu an Konya Selçuk Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. İlk senem bitti, ortalamayı 3.75 ile kapattım. En düşük dersim BB. Kaydımı (yatay geçiş şartlarını karşılamak koşulu ile) İTÜ Elektrik Mühendisliğine aldırabilir miyim? Sonuçta bölümler farklı (biri Elektrik Elektronik, diğeri sadece Elektrik) ve tam olarak oluyor mu emin değilim.

İkinci sorum ise şu:
Benim tek yatay geçiş hedefim İTÜ Elektrik değil. Ayrıca İTÜ olmazsa Bolu Abant İzzet Baysal Elektrik Elektronik Mühendisliği'ne gitmeyi planlıyorum ve YKS puanım oraya yetiyor. Önümde iki adet yatay geçiş imkanı var.

Biri GANO ile, ortalamamı devreye sokarak yapacağım yatay geçiş. Her üniversite kendi şartları doğrultusunda alıyor. Diğeri de ek madde-1 denilen, YÖK'ün her üniversiteye "kontenjan açın, YKS puanı yeten öğrenciler üniversitenize gelsin." şartı ile Merkezi Yerleştirme Puanı'nı devreye sokarak, ortalama gözetilmeksizin YKS puanı ile yatay geçiş yapmak. Benim MYP Bolu'ya yetiyor ama İTÜ'ye yetmiyor.

Ayrıca şöyle de bir bilgi vereyim, GANO ile yatay geçiş (direkt kurumlararası yatay geçiş de deniyor) Bolu'da açıldı ve belgeleri sunduğum takdirde yatay geçiş başvurum alınmış olacak. Ağustos ayının başlarında da MYP ile yatay geçiş açılıyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin Yatay Geçiş Başvuru Tarihleri:
1625510351035.png

Normalde İTÜ'ye de Bolu'ya da GANO ile yatay geçişi denerdim. İTÜ alırsa İTÜ'ye, almazsa Bolu'ya giderdim. Ancak şöyle bir durum var ki İTÜ bir tık daha geç yapıyor GANO ile alma işlerini. Bolu yatay geçişi bitirip kayıtları kapatırken İTÜ daha aldığı öğrencileri bile duyurmamış oluyor. Yani ben İTÜ açıklamadan Bolu'ya kaydımı yaptırmış oluyorum. Bolu'ya kayıt yaptırmazsam ve İTÜ de beni almazsa şu an bulunduğum üniversitede kalıyorum. Bolu'ya kaydımı yaptırırsam ve İTÜ de beni alırsa bu sefer İTÜ'yü kaçırmış olurum. İkisi de istediğim şeyler değil.

Ben de şöyle yapmayı planlıyorum: MYP puanım Bolu'ya yettiği için kurumlararası yatay geçiş açılınca sadece İTÜ'ye başvuracağım. Alırlarsa giderim, almazlarsa (Bolu'nun GANO ile yatay geçişi kapanmış oluyor.) Bolu'ya ek madde 1 ile, MYP'ye göre yatay geçiş yaparım. Yukarıdaki görselde yazdığı üzere 1-16 Ağustos tarihlerinde Bolu açıyor MYP'ye göre yatay geçişi. Burada herhangi bir sıkıntı, yatay geçiş adına bilmem gereken ekstra bir şey veya gerçekleşmemesi için olumsuz, hesaba katmadığım bir sebep var mı? Sorunsuz bir şekilde işe yarar mı? Çünkü şöyle bir şey var ki gerçekten şu an okuduğum üniversitede kalmak istemiyorum.

Birincisi, ben şu an Konya Selçuk Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. İlk senem bitti, ortalamayı 3.75 ile kapattım.
Buraya kadar güzel. Sınava girdiğin yılı ve sınav puanın da lazım. Sadece daha tutarlı bilgi vermek için. Yoksa sadece "puanın" diyerek de cümlelerimi kurabilirim.
En düşük dersim BB.
Bu gereksiz. FF şartı oluyor bazı yerlerde sadece.
Kaydımı (yatay geçiş şartlarını karşılamak koşulu ile) İTÜ Elektrik Mühendisliğine aldırabilir miyim? Sonuçta bölümler farklı (biri Elektrik Elektronik, diğeri sadece Elektrik) ve tam olarak oluyor mu emin değilim.
Aynı bölümde bile sıkıntı çıkartabiliyorlar. Düzgün birilerine denk gelirsen sıkıntı çıkmaz.
Bolu'ya kaydımı yaptırırsam ve İTÜ de beni alırsa bu sefer İTÜ'yü kaçırmış olurum.
Şu kesin değil. İyice araştırmak lazım. Muhtemelen kesin cevabını internette bulmayacağın bir şey. MYP ile değilse birden fazla kez yatay geçiş yapma hakkına sahipsin. Ama aynı dönemde en fazla bir kez yapılabilir diye bir kural da olabilir.

Ek bir şey yok. Genel gıcıklıklar söz konusu. Adam sen şu dersi almışsın ama bizdeki ders ile uyuşmuyor deyip saymaz. Hatta o kadar dersini saymaz ki 1. sınıftan başlatır. Veya der ki çok dersin uyuşmuyor, seni almıyoruz.
İTÜ'nün sitesine giremedim. Başvuru değerlendirmeyi neye göre yaptıkları belli değil. Belki de öyle kötü bir şekilde hesaplıyorlar ki senin girme ihtimalin yok denecek kadar az.
Bolu'ya MYP yetmesine rağmen çok heveslenme. Karşında insan görünümlü yaratıklar var ve ne yapacakları hakkında en ufak bir fikrin yok. Adamların keyfine kalmış durumdasın.
Şartları okullar açıklıyorlar. Evrak eksiği falan yapma sakın.
Şu anki okulundan gitmeyi her türlü istediğin için Bolu'ya MYP, İTÜ'ye normal denemen en mantıklısı gibi görünüyor.

Umarım istediğin gibi olur.

GANO ile istediğine başvurabilirsin. Ek Madde 1 kapsamında başvurmak da senin elinde. Sadece başvuru tarihlerini takip etmelisin. İstenen belgeleri taratıp PDF haline getiriyorsun genelde online başvuru için. Yoksa kargoluyorsun. Veya elden başvuruyorsun.

Sınavına giriceksin gerkli puanı alacaksın sonra evraktı geçişti kolay.

Sınavı ve puanı hallet gerisi gelir.
İTÜ'nün bugün İngilizce Yeterlilik sınavı vardı ve ona girdim, gayet de iyi yaptığımı düşünüyorum. Şu an geriye kalan tek şey evraklar.
GANO ile istediğine başvurabilirsin. Ek Madde 1 kapsamında başvurmak da senin elinde. Sadece başvuru tarihlerini takip etmelisin. İstenen belgeleri taratıp PDF haline getiriyorsun genelde online başvuru için. Yoksa kargoluyorsun. Veya elden başvuruyorsun.
Gelen karekod olayı ile mail atarak bile kayıt başvurusu yaptırılabiliyormuş. GANO ile İTÜ'ye, Ek Madde 1 ile de Bolu'ya kayıt yaptırmak istiyorum. İTÜ daha tarihleri açıklamadı ama takipteyim, açtıkları an başvuracağım.
Aynı bölümde bile sıkıntı çıkartabiliyorlar. Düzgün birilerine denk gelirsen sıkıntı çıkmaz.

Şu kesin değil. İyice araştırmak lazım. Muhtemelen kesin cevabını internette bulmayacağın bir şey. MYP ile değilse birden fazla kez yatay geçiş yapma hakkına sahipsin. Ama aynı dönemde en fazla bir kez yapılabilir diye bir kural da olabilir.

Ek bir şey yok. Genel gıcıklıklar söz konusu. Adam sen şu dersi almışsın ama bizdeki ders ile uyuşmuyor deyip saymaz. Hatta o kadar dersini saymaz ki 1. sınıftan başlatır. Veya der ki çok dersin uyuşmuyor, seni almıyoruz.
İTÜ'nün sitesine giremedim. Başvuru değerlendirmeyi neye göre yaptıkları belli değil. Belki de öyle kötü bir şekilde hesaplıyorlar ki senin girme ihtimalin yok denecek kadar az.
Hocam şimdi GANO ile İTÜ yatay geçişim kabul edilmezse (kendi sistemlerince hesapladıkları puanımın yetmediğini varsayarsak) MYP ile (bir aksiliği çıkmadığı müddet) Bolu'ya sıkıntısız geçiş yapabilirim değil mi?

İTÜ'nün bugün İngilizce Yeterlilik sınavı vardı ve ona girdim, gayet de iyi yaptığımı düşünüyorum. Şu an geriye kalan tek şey evraklar.

Gelen karekod olayı ile mail atarak bile kayıt başvurusu yaptırılabiliyormuş. GANO ile İTÜ'ye, Ek Madde 1 ile de Bolu'ya kayıt yaptırmak istiyorum. İTÜ daha tarihleri açıklamadı ama takipteyim, açtıkları an başvuracağım.

Hocam şimdi GANO ile İTÜ yatay geçişim kabul edilmezse (kendi sistemlerince hesapladıkları puanımın yetmediğini varsayarsak) MYP ile (bir aksiliği çıkmadığı müddet) Bolu'ya sıkıntısız geçiş yapabilirim değil mi?

Güzel hocam ortalamanıza falan baktım sınav iyi geçerse evrak tarafı kolay 3.75 ile girersiniz sanırım.

Siz kendinizi geliştirmeye bakın İTÜ'ye geçince bir an içinde daha yüksek seviyeli bir yere geçeceksiniz.
Sudan çıkmış balığa dönmeyin derim.

Evet. İkisi alakasız.

Dediğim gibi İTÜ için çok umutlanmayın. Özellikle pandemi döneminde 4,0 ortalama yapmayanı dövüyorlar zaten. Öyle yapsanız bile sınav puanından büyük bir dezavantajınız olacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı