Yazım biraz uzun olacak ancak kısa tutabildiğim kadar kısa tutmaya çalışacağım. İki adet sorum olacak.
Birincisi, ben şu an Konya Selçuk Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. İlk senem bitti, ortalamayı 3.75 ile kapattım. En düşük dersim BB. Kaydımı (yatay geçiş şartlarını karşılamak koşulu ile) İTÜ Elektrik Mühendisliğine aldırabilir miyim? Sonuçta bölümler farklı (biri Elektrik Elektronik, diğeri sadece Elektrik) ve tam olarak oluyor mu emin değilim.
İkinci sorum ise şu:
Benim tek yatay geçiş hedefim İTÜ Elektrik değil. Ayrıca İTÜ olmazsa Bolu Abant İzzet Baysal Elektrik Elektronik Mühendisliği'ne gitmeyi planlıyorum ve YKS puanım oraya yetiyor. Önümde iki adet yatay geçiş imkanı var.
Biri GANO ile, ortalamamı devreye sokarak yapacağım yatay geçiş. Her üniversite kendi şartları doğrultusunda alıyor. Diğeri de ek madde-1 denilen, YÖK'ün her üniversiteye "kontenjan açın, YKS puanı yeten öğrenciler üniversitenize gelsin." şartı ile Merkezi Yerleştirme Puanı'nı devreye sokarak, ortalama gözetilmeksizin YKS puanı ile yatay geçiş yapmak. Benim MYP Bolu'ya yetiyor ama İTÜ'ye yetmiyor.
Ayrıca şöyle de bir bilgi vereyim, GANO ile yatay geçiş (direkt kurumlararası yatay geçiş de deniyor) Bolu'da açıldı ve belgeleri sunduğum takdirde yatay geçiş başvurum alınmış olacak. Ağustos ayının başlarında da MYP ile yatay geçiş açılıyor.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin Yatay Geçiş Başvuru Tarihleri:
Normalde İTÜ'ye de Bolu'ya da GANO ile yatay geçişi denerdim. İTÜ alırsa İTÜ'ye, almazsa Bolu'ya giderdim. Ancak şöyle bir durum var ki İTÜ bir tık daha geç yapıyor GANO ile alma işlerini. Bolu yatay geçişi bitirip kayıtları kapatırken İTÜ daha aldığı öğrencileri bile duyurmamış oluyor. Yani ben İTÜ açıklamadan Bolu'ya kaydımı yaptırmış oluyorum. Bolu'ya kayıt yaptırmazsam ve İTÜ de beni almazsa şu an bulunduğum üniversitede kalıyorum. Bolu'ya kaydımı yaptırırsam ve İTÜ de beni alırsa bu sefer İTÜ'yü kaçırmış olurum. İkisi de istediğim şeyler değil.
Ben de şöyle yapmayı planlıyorum: MYP puanım Bolu'ya yettiği için kurumlararası yatay geçiş açılınca sadece İTÜ'ye başvuracağım. Alırlarsa giderim, almazlarsa (Bolu'nun GANO ile yatay geçişi kapanmış oluyor.) Bolu'ya ek madde 1 ile, MYP'ye göre yatay geçiş yaparım. Yukarıdaki görselde yazdığı üzere 1-16 Ağustos tarihlerinde Bolu açıyor MYP'ye göre yatay geçişi. Burada herhangi bir sıkıntı, yatay geçiş adına bilmem gereken ekstra bir şey veya gerçekleşmemesi için olumsuz, hesaba katmadığım bir sebep var mı? Sorunsuz bir şekilde işe yarar mı? Çünkü şöyle bir şey var ki gerçekten şu an okuduğum üniversitede kalmak istemiyorum.