Yavaş çalışan Linux Live USB için ne yapılabilir?

Gencur

Megapat
Yer
Bursa
Kali Linux 2019 live USB persistence, gayet akıcı çalışıyor. Ubuntu 22.04 live USB persistence yine gayet akıcı. Ancak Kali Linux 2020 ve sonrası sürümlerini denediğimde, hangi aracı çalıştırmayı denesem açılana kadar dakikalar geçiyor.

Mesela Wi-Fi bağlantısı için sağ üstten ilgili ikona tıkladığımda açılması neredeyse 1 dakika sürüyor. Ancak yavaş hali ile etkileşime geçtikten sonra tekrar ilgili aracı kullanırken normal hızında çalışıyor. Terminali açtığımda da aynı şekilde, Firefox tarayıcıyı açtığımda da. Bilgisayarın jack girişine kulaklık bağlasam bile ses ayarlarına girip, o yavaşlığı aşmadan algılamadı.

Windows üzerinde winsat aracı ile 64 GB USB belleğe hız testi yaptığımda 28 MB/sn yazma, 86MB/sn okuma hızı değerlerini elde ettim. Tabii ki USB üzerinden işletim sistemi çalıştırırken daha yavaş olması beklenir ama olması gerekenden daha yavaş çalışıyor. Bu hızda kullanmak pek mümkün değil.

Hızlı çalışan 2019 versiyonunda mı kullanmalıyım, güncel 2023.4 dağıtımında hızlandırmak için ne gibi konfigürasyonlar yapılabilir? Veya başka dağıtımlardan hangilerine yönelmeliyim? Ara sıra Linux ekosisteminde efektif olarak çalışan GNU Radio, TeX Live vb. araçları kullanmak için elimin altında Live USB bulundurmak amacım.

İçinde her şey hazır gelen canlı bir dağıtım istiyorsanız Knoppix öneririm. Bunda yazılım yüklemesi olmuyor diye biliyorum yani içinde ne geldiyse onları kullanmak lazım ama her amaca yüklü programla birlikte geliyor.

Eğer hack işleriyle uğraşmıyorsanız Kali kullanımı sıkıntılıdır zaten. Kaldı ki bu işlerle uğraşanlar bile Kali alternatiflerine yöneliyorlar diye biliyorum.

Bir de Puppy Linux öneririm. Ama resmi sitesindeki versiyonları değil. Onlara program yüklemek ve kullanmak zorlu olabiliyor. Forumundan Debian tabanlı olan İso'sunu indirin. İstediğiniz yere takıp live olarak çalıştırıp kaydedebileceğiniz haphafif bir Debian'ınız olmuş olur. Üstelik güncel. Debiandaki program yükleme yöntemleri de işe yarayacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…