Yazılım dili sizce Türkçe mi olmalı?

473562

Hectopat
Makaleler
2
Merhaba, 4 yıldır C# geliştiriyorum ve bu işte uzmanlaştığımdan 1 yıl önce bir yazılım dili yapmaya başladım. Ama dili Türkçe yapmıştım. Çok kapsamlı bir dil değildi. Eğlencesine yapmıştım. Şimdi ise gerçekten ihtiyacım olduğu için bir yazılım dili geliştiriyorum. Dil Türkçe olunca biraz saçma gibi gözüküyor bir de yazarken çok anlamsız olur diye düşünüyorum. Sizce Türkçe mi yapayım?

Son düzenleyen: Moderatör:

Türkçe yapabilirsin. Kimse Türkçe diye linçlemez zaten. Önemli olan işlevi.

Bir Deneyap mezunu olarak söylüyorum ki kesinlikle İngilizce yapmalısın.

Bir yandan güzel bir şey türkçe olması. Hatta bir ara pythonu türkçeleştiriyorlardı. Farklı ve güzel bir deneyim olur. Fakat işin işlevsellik kısmına geldiğimizde konu tartışılır. Bir çok terim bir çok yazılım dilinde aynı ve ingilizce. Bunları değil türkçe herhangi bir şeyle değiştirmek insanın kafasını karıştır diye düşünüyorum.

İngilizce komut olarak daha kapsamlı bir dil. Hem bizdende Türkçe bir şeyler yapmamız istenmişti, Türkçeye alışmak zor oluyor kapsamlı bir proje istiyorsan.

As bayrakları as as kafasından düşünmezsek haklısın sanırım ama ben çok da bir sorun olacağını sanmıyorum. İnsanlar zaten dile bakıp "if" ya da "else" in anlamını bilmiyorlar ki. Yani nasıl kullanıldığını falan. İsmini biliyorlar sadece. Aşırı büyük bir sorun olmaz her iki türden de yapabilir bence. İngilizce yapması bir bakıma daha iyi olabilir dediğiniz gibi ama çok fark etmez.

Türkçe yaparsan cümle yapısı anlamlı olmaz ya da cümle yapısını anlamlı yaparsın ama diğer dilleri bilenler zorlanır. Ha bu arada Python üzerinde kendi script dili yapanları gördüm sakın Python üzerinde yapma çok yavaş çalışıyor C++'ta falan yap.

Teknik olarak Türkçe yapabilirsin. Fakat yapmalı mısın? Hayır. Çünkü bilgisayar ve daha birçok teknik alan İngilizce üzerinden ilerliyor. Nasıl ki tıp gibi alanlardaki terimler Latince ise burada da İngilizce artık. Daha birçok terimin doğru düzgün Türkçe karşılığı bile yok. Türkçe duysam ne olduğunu gram anlamayacağımız terimler çıkıyor ortaya.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…