Yazılım ile bilgisayar mühendisliği arasındaki fark nedir?

Seçkin15

Decapat
Daha fazla  
Reis mesajınla alakasız ama bulmuşken sormak istiyorum. Yazılım ile bilgisayar mühendisliği arasındaki fark nedir? Derslerde tam olarak ne görüyorsunuz ne konusu işliyorsunuz? Cevap verirsen çok güzel olur benim için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Turkiye'de esasen cok fark olmuyor zira donanim tarafinda yapilabilecek pek is yok. Haliyle ikisinden de mezun olan yazilim gelistiricisi oluyor. Ders tarafina gelirsek bilgisayar muhendisliginde donanim ve elektronik agirlikli dersler de oluyor, yazilim muh. tarafinda bu derslerin pek cogundan arinmis oluyorsunuz.

Birbirine yakın olsa da farklı uzmanlıklar içerir.

Bilgisayar mühendisliği, hem donanım hem yazılım alanında bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bir bilgisayarın işlemcisi nasıl çalışır, bellek yapıları nasıldır, gömülü sistemler nasıl tasarlanır gibi konular bilgisayar mühendislerinin ilgi alanına girer. Temelinde elektronik mühendisliği ve bilgisayar bilimi birleşir.

Öte yandan yazılım mühendisliği, sadece yazılım üretim süreçlerine odaklanır. Bir uygulama nasıl planlanır, tasarlanır, test edilir ve sürdürülebilir hale getirilir gibi sorulara cevap arar. Amaç, güvenilir, verimli ve kullanıcı dostu yazılımlar üretmektir.

Kısaca söylemek gerekirse; bilgisayar mühendisi, bilgisayarın nasıl çalıştığını anlamaya odaklanır, yazılım mühendisi ise o bilgisayarda nelerin çalıştığını planlar ve inşa eder. Her iki meslek de teknolojinin bel kemiğidir, ama yol ayrımları nettir.

Eskiden kimse donanımdan anlamadığı için donanımın etkisi oluyordu fakat artık bilgisayar mühendisleri de yazılım tarafına yöneldiği için pek bir farkı yok herkes kolay şekilde donanımdan anlayabiliyor.

Ülkemizde neredeyse aynı iki bölüm. Yurtdışında Bilgisayar Mühendisliği çok farklı, bilgisayar donanımı üretimi üzerine bir eğitim verilirken ülkemizde resmen Yazılım Mühendisliği gibi yazılım öğretiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı