Yazılım mı, siber güvenlik mi?

Yapay Zeka ile ancak 30TL’lik web sitesi yazdırırsın. Kullandığın yapay zekayı biz yazılımcılar da kullanıyoruz, programlama bilmeden az çok nasıl bir ürün ortaya çıkardığını tahmin edebiliyorum. Yapay zeka ile sıfırdan yazılım hakkında bilgin olmadan bir proje yazdırabiliyorsan üretilen proje zaten para kazandıracak nitelikte bir proje değildir. WordPress’ten hallice bir site oluşturabilirsin sadece.

Bu aynı şuna benziyor, başın ağrıdığında yapay zekaya soru sorup sana ağrı kesici önerdiğinde tıbbın bittiğini iddia etmek gibi bir şey oluyor. Sence aylık 100 binden fazla alan, 10 yıl üstü tecrübeli bir yazılım mühendisi bu paraları senin programlama bilmeden yapay zekaya sorarak yaptığın proje gibi bir ürün sayesinde mi kazanacağını zannediyorsun?

Tamamen yanlış bir detaya takılıp bir de uzun uzun yazmışsın. Kendimden örnek vereyim.
Ben dijital reklamcıyım. Dijital reklam esnasında en ihtiyacım olan meziyetler kabaca; tasarım, hedef kitle belirleme ve reklam metodu seçme.

Bunların hepsini kendim yapıyordum, fakat artık yapay zeka var. Tek tek gidelim, madde madde:

Tasarım konusunda iyiyim, tasarım programlarını kullanabiliyorum bu konuda bir problemim yok. Fakat artık yapay zeka var, yapay zekaya bir tasarım yaptırıp, o tasarımın üstünde oynamalar yaparak iş gücümü yarıya indiriyorum ayrıca bana yeni yaratıcı fikirler de veriyor. Onun verdiği tasarımı kullanmasam da fikirlerini kullanıyorum, onun bana verdiği sorunlu tasarımları düzeltip mükemmelleştiriyorum, tasarım konusunda iş yüküm yarıya indi.

Hedef kitle belirleme; reklamın yapılacağı sektörün aşağı yukarı hedef kitlesi bellidir fakat o sektörün içinde olmayıp da ona reklam çıkacağım için yine araştırma yapmak zorundayım. Yaptım araştırmalarımı aşağı yukarı bir kitle çıkardım diyelim, yine devreye yapay zeka giriyor. Yapay zekadan hedef kitle ile ilgili yardım istiyorum, bana benim gözden kaçırdığım atladığım veya araştırmalarımda karşıma çıkmayan bir çok hedef kitle kalemi öneriyor. Kendim işi zaten bildiğim için yapay zekanın sunduğu kitlenin eksiklerini gideriyorum, yanlışlarını düzeltiyorum ve hem iş yüküm azalıyor hem de çok daha etkili bir hedef kitle oluşturmuş oluyorum.

Gelelim reklam metodu seçme işlemine, dijital reklamı yayına sokarken seçebileceğimiz bir çok parametre var. Hatta seçenekler derya deniz desek yeridir. Reklamımın amaçlarını yazıyorum, elimdeki seçenekleri yazıyorum, bana en uygun olan seçenekleri çıkarıyor ve ben de içlerinden seçiyorum. Reklamın kurulumunu yaparken anlamadığım, takıldığım bir yer varsa soruyorum ve herhangi bir hata alırsam bunun sebebini ve çözümünü yine danışıyorum. Her zaman doğru sonuçlar vermese de benim zaten hatanın sebebiyle ilgili hiçbir fikrim yokken onun yönlendirmesinden sonra hatayı giderecek kadar bilgim var.

Sonuç olarak, dijital reklamcılık bilmeyen bir insan kesinlikle yapay zekayı kullanarak bu işi yapamaz ama benim gibi bilen birisi yapay zeka kullanırsa işin yarısını yapay zekaya yaptırmış oluyor. Bu da çok belli bariz bir şekilde önümüzdeki yıllarda yapay zeka sayesinde dijital reklam yapan insanların yarısının ihtiyaç fazlası hale geleceğini çok net şekilde gösteriyor.

Yapay zekaya işinin yüzde kaçını yaptırabiliyorsan, yüzde o kadar insan o sektörde işsiz kalacak demektir.
Sen bu söylediklerimin içinden cımbızla çekip "ben yazılımcıyım birader senin yaptığın 30 liralık siteyle bir mi" kafasında olaya bakarsan işte o zaman o işini kaybedecek olan yüzde diliminin içinde olman kesin demektir.
Kimse mesleğine toz kondurmak istemiyor, ne yapay zekası ya benim işimi yapamaz diyor ama bu gerçekleri görmüyor veya mantığını kuramıyor olmak zaten seni bu duruma sokacak olan şey. Yapay zeka insanların iş yükünü yarıya indiriyorsa o insanların yarısı ihtiyaç fazlası durumuna düşecek demektir.

Yapay zekanın kullanılabilir olması "bu mesleği bilen insana gerek yok" anlamına gelmiyor, "bu mesleği yapan bu kadar fazla insanın iş gücüne artık gerek yok" anlamına geliyor.

Ben kendi mesleğim için örnekleri yazdım, sen yapay zeka kullanmıyor olsan bile yapay zekayı kullanan birinin işin yüzde kaçını yapay zekaya yaptırabileceğini hesapla ve sektöründe ne kadar kişinin işsiz kalacağını gör. Eskiden 4 adamın bir araya gelip zorla yaptığı yazılımı, iyi bir yazılımcı yapay zeka kullanarak tek başına çok daha iyi yapabiliyor, diğer 3 yazılımcıya neden maaş vereyim? Bu şekilde düşünmeye başla çok geç olmadan.

Son düzenleme:

Uzun bir açıklama ile gerçek cevabı verememişsin. Kusura bakma ama, bu mühendislik bölümü senin yapay zeka yardımı ile yaptığın web sitesini tasarlamaktan ibaret değil.

Bu işin Back-End, DevOps, SAP/ERP Analistliği, Siber Güvenlik Uzmanlığı, Oyun Geliştiriciliği, Yazılım Mimarlığı vb. birçok alt alanı var. Emin ol yazılımı bitirecek meslek reklamcılığı çok daha önce bitirirdi.

Tekrar diyorum, WordPress’ten yapabileceğin siteyi yapay zekaya yazdırınca bunu gerçekten yazılım mühendislerinin yaptığı iş olduğunu mu zannediyorsun? Veya mühendislerin bu şekildeki projeleri yaparak para kazandığını mı düşünüyorsun? Yapay zeka basit seviye programcılık işlerini yapabiliyor, ama mühendislik bir proje yönetimidir, web sitesi tasarlamaktan ibaret değildir.

Eğer aksini düşünüyorsan, ve bu işin bu kadar kolay olduğunu düşünüyorsan sana çok kolay bir para kazanma seçeneği vereceğim. Gir Up Work’e, freelance proje tekliflerini al ve yapay zeka ile yap. İlk projenden iptal alınca bu işin yapay zekaya web sitesi hazırlamak kadar kolay olmadığını, aslında yaptığın işin nitelik istemeyen bir proje olduğunu anlayacaksın.

Ayrıca 4 yazılımcının yaptığı işi 1 kişi + yapay zeka ile yaptıran bir şirket örneği verir misin? İncelemek istiyorum daha hiç denk gelmedim de.

Geleceğim için yazılım ile siber güvenlik arasındayım, eğer bilgili biri varsa hangisini seçebileceğime yardım edebilir mi?
Siber güvenlik daha mantıklı diğer yazılım türüne benzemez ama söyle bir şey var siber geçtiğin zaman PC korsanı olmamaya caliş çünkü siber okuyanların bazıları kendimizde katıyorum PC korsanı oluyor bu yüzden dikkat etmen gerekiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…