Yazılım mühendisliği için üniversite önerisi

Oyun kodlama diye bir bölüm yok, Dijital Oyun Tasarımı diye bir bölüm var. O bölümde de yazılımdan ziyade tasarım ile ilgili bir eğitim alırsın. Kodlama eğitimini Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinde ağırlıklı olarak alırsın. Bu bölümler dışında da Bilgisayar Bilimleri, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi 4 yıllık yazılım eğitimi veren ancak mühendislik eğitimi olmayan bölümler de var. Dijital Oyun Tasarımı okuyarak yazılım sektöründe iş bulman çok zor çünkü dediğim gibi bir yazılım bölümü değil.

Yani şimdi ben yazılım mühendisliği okuyarak bütün pozisyonlarda çalışabilecek miyim?

Diğer arkadaşlar yazmış ama ben de bu durumun içinde olan birisi olarak tekrar yazayım. Gittiğin üniversitenin hiçbir önemi yok en iyisine de gitsen en kötüsüne de gitsen elinde pek bir şey olmayacak her şey sana bakıyor çünkü iş hayatına atıldığımızda büyük çoğunluğumuz programcı/yazılımcı olarak işe giriyoruz ve bu işi öğrenmek bir hocanın sana sınıfta bir dönem boyunca her hafta 40-50 dakika ders anlatmasıyla olabilecek bir şey değil kendin uğraşman kendin öğrenmen gerekiyor. Ben insanların kötü olarak tanımladığı üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyorum ve çok fazla şey kazandım üniversitedeyken farklı farklı yerlerden para kazanmaya başladım (yazılım sayesinde), insanların staj bulması çok zor dediği zamanlarda ben elimi kolumu sallayarak büyük şirketlerde direkt staja girdim. Bir sınıf arkadaşım da ODTÜ'lüleri İTÜ'lüleri geçip herkesin bildiği çok büyük bir şirkette uzun dönem stajına seçildi. Madem üniversite o kadar önemli biz bunları nasıl yapabiliyoruz değil mi? Üniversitenin hiçbir önemi yok belki 5-10 sene öncesine kadar bunu söyleyemezdik bilmiyorum ama şu anda hiçbir önemi yok. Lütfen üniversiteye gittiğinde sadece kendini geliştirmeye odaklan.

Yani şimdi ben yazılım mühendisliği okuyarak bütün pozisyonlarda çalışabilecek miyim?

Bu işin sonunda iş bulma konusunda nasıl iş bulabilirim pekii.
Yani onlarmi bana iş teklifi verecek.
Yoksa ben mi onlara başvuru yapacağım
O konuları ben anlamadım bir bilgin var mı?

Bu islere çok yabancıyım.
Usttede bahsettim.
Proje diyorsunuz.
Neyin projesi neyin sunumu.
Yani ben kendimi geliştirmek için ne yapmam gerekiyor?
Çok detaya girerek anlatir misin?
Bu işin icindesin.
Yazılımcı hangi şirketlerde çalışır aldığı maaş nedir gibi bilgi verirsen iyi olur çünkü bu işlere çok yabanciyim.

Benim bir tanıdığım var kendisi komşumun çocuğu olur kendisi buradan Amerika'ya calisiyor 2 yıl burada 2 yıl Amerika'da okudu sonucunda vatandaşlık aldı. Şu an Türkiye'de yaşıyor ve Amerika'ya calisiyor dolar bazında maaş alıyor. Kendisiyle ufak bir konuştum benim gittiğim gibi gidebilirsin yardımcı olurum dedi. Ama bu konuları konuşmadık nasıl olacak o iş. Üniversite notun yuksek olursa %50 bursla gidebilirsin dedi.
Ben üniversiteye gitmedigimden bilmiyorum böyle bir şey var mı? Kendisi galiba bu şekil gitmiş.

Son düzenleme:
Yazılımda birçok alan var web, mobil, desktop, embedded (gömülü sistem), siber güvenlik gibi gibi. Bazıları kendi içlerinde de ayrılıyor örneğin web için frontend, backend ve full-stack, mobil için native (android mi ios mu olmak üzere yine ayrılıyor), cross-platform gibi gibi bunlardan hangisinde çalışmak istiyorsan bunu seçmen lazım nasıl seçebilirim kolay yolu var mı dersen yok. Gerekirse hepsini tek tek deneyeceksin hepsine çalışacaksın bunu üniversitenin 1. senesinde yapabilirsin veya istiyosan şimdi de başlayabilirsin. Örneğin ben Web alanında Backend Developer'ım çok zorun da kalırsam Frontend işini de yapıyorum bu ikisini de yaptığım için aslında Full-Stack iş yapmış oluyorum. Benim web alanında projeler yapmam lazım örneğin en temel seviye için sadece frontend ile kendini tanıttığın bir web sitesi tasarlayabilirsin daha sonrasında biraz daha ileri seviye işler için technopat gibi bir forum kodlayabilirsin, e-ticaret sitesi olabilir, eşya alım satım siteleri gibi şeyler kodlayabilirsin burda senin hayal gücüne kalmış. Projelerden kastedilenler bunlar. Yazılımcı hangi şirketlerde çalışır dersen neredeyse tüm teknoloji şirketlerinde çalışabilirsin hatta teknoloji şirketi olmayan şirketlerde bile ihtiyaç halinde çalışabilirsin çünkü yazılım her yerde var artık. Yazılım geliştirebileceğin her yerde çalışabilirsin. Maaşları da çok değişken ama kendini geliştirmiş donanımlı bir yazılımcı isen maaş gerçekten tatmin ediyor.

Yani şimdi bu dediğin alanlarda ben çok bir şey analamadim web falan.
Ben oyun sektöründe calismak istiyorum.
Küçüklükten beri bu işi istedim ve 1 ömür sıkılmadan yapacağım bir iş
Oyun sektöründe çalışmak icin bu dediğin web desktop gibi bir alan var mı? İçlerinde ayrılıyor mu?
Oyun sektörü hakkında bilgi verir misin
Oyun için proje yapacak olursam bir oyun mu tasarlamam lazım?
Ayrıca bu bahsettiğim desktop mobil işleri ne yapıyor?
Bir de bahsettiğim notları yüksek tutup yurt dışında okumak mümkün mü? Bir bilgin var mı?

İyi bir yazılımcı 80 kusurlerde maaş alabilir mi?

Üniversite okurken staj tarzı bir şey var mı bahsetin yukarıda ama bir oyun şirketinde staj yapabiliyor muyum?
Yani maaşı veriyorlarmi ne kadar oluyor?

Oyun alanıyla ilgili çok bilgim yok ama temel seviye şu bilgileri verebilirim, oyun geliştiricisi olmaya başlayacaksan kendine bir oyun motoru seçmen gerekiyor. Piyasada kullanılan en büyük iki motor Unity ve Unreal Engine. Gördüğüm kadarıyla Türkiye'de çoğu firma Unity kullanıyor çünkü biraz daha ufak çaplı projeler gerçekleştiriyorlar. Yurt dışında durumlar nasıldır bilemem ama Unreal Engine çoğunlukla yüksek seviyeli, kaliteli oyunlarda kullanılıyor. Unity ile başlamanı tavsiye ederim ama ikisini de araştır Unreal Engine'ı daha çok sevdiysen ve Unreal Engine ile iş bulabilecek kadar kendini geliştirebileceğinden emin isen Unreal Engine'a da başlayabilirsin. Oyun için proje yapacak olursan oyun yapman lazım evet. Oyun sektöründe yapılan bir oyun da projedir, webde yapılan güzel bir e-ticaret sitesi de projedir veya masaüstü uygulaması olarak yapılan otomasyon programları da birer projedir. Dolayısıyla oyun yapman lazım. Desktop (masaüstü) tarafı günümüzde çok yaygın değil onun yerini web ve mobil aldı ama yine de desktop uygulamaları da sıklıkla kullanılmakta. Desktop uygulamaları dediğimiz bilgisayarda çift tıklayıp açtığımız programlar aslında. Mobil tarafı da cep telefonlarımızda gördüğümüz, görmediğimiz tüm uygulamalar diyebiliriz.

Duyduğum kadarıyla 5 yıldan fazla çalışan senior seviyesinde (yazılım dünyasında junior, middle, senior olmak üzere resmi olmayan 3 rütbe var farklarına internetten bakabilirsin) yazılımcılardan 80 bin TL maaş alanlar var ama herkes alamaz tabii ki.

Hem oyun hem de mobil ogrenebilir miyim?
Üniversite okurken ikisini de öğrenebilir miyim?
Bir de senior olmak için tecrübe mi önemli yoksa işi iyi yapan da senior olabiliyor mu?
Juniordan senior a çıkmak ne kadar zaman alır?
Az önce dediğiniz 5 yıl tecrübeden bahsediyorum 5 yıl çalışmadan senior olunmuyor mu?
Yurt dışında da böyle rütbeler var mi?

Hocam bu da abartı oldu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…