Yazılım mühendisliği okuduktan sonra açıkta kalır mıyım?
İyi şirketler tarafından işe alınabilmem için illa puanı yüksek okullardan mı mezun olmam gerek, yoksa kendimi geliştirirsem iyi şirketler beni alır mı?
Bu sene üniversiteye geçiş sınavını atlattıktan sonra yaz tatilinde yazılım mühendisliği için dilleri nereden öğrenebilirim? Önerdiğiniz kaynak kitap veya youtube kanalı var mı?
Hangi dille başlamalıyım?
Üniversitede bu bölümde akademisyen olmak için ne yapmamız lazım?
Bölümden mezun ve mezun olduktan sonra çalışan arkadaşlar daha iyi bilgilendirecektir. @Yararsız Üye
Çevremden gördüğüm ve tüm meslekler için geçerli olan bazı temel kurallar vardır. Bunlara dayanarak;
Mezun olduktan sonra açıkta kalma ihtimalin elbette var ama bir çok meslek dalından çok çok az bir ihtimal.
İyi üniversiteden mezun olmak ve hatta İTÜ, Boğaziçi gibi yerlerde yüksek lisans bile yapmış olmaz sadece mezun olduğun etiketi değil orada geçirdiğin minimum 4 senede sana kattıklarıyla diğer üniversiteden mezun olanların önüne geçme şansını arttırıyor. Bu bir varsayımdır elbetteki bir çok eğitim anlamında iyi sayılabilen üniversitemiz var ve kişi eğitimini hiçbir zaman noktalamazsa alaylı bir şekilde bile yazılım işini yüksek rütbelerde icra edebilir ki ediyor zaten bir çok firmada.
Bu konuyu bilen arkadaş cevaplasın o daha sağlıklı olacaktır ama Udemy veya benzeri platformlar işinize yarayacaktır diye tahmin ediyorum.
Okulda öğretecekleri dilleri öğrenip onlarla başlaman senin için daha iyi olur.
Akademisyenlik ülkemizde yeteri kadar ciddiye alınmıyor maalesef. 4 lisans + 2 yüksek lisans ve 4 doktora derken bu süreçte şanslıysan araştırma görevlisi olarak bir üniversite girersin ve fena sayılmayan bir maaş ile hem çalışır hemde okursun ama ne Ar.Gör'lük nede Tubitak projesinde bursiyer olarak kendine yer edinemezsen ya açsın yada freelence işler yapman gerekecek. Bu Türkiye'deki senaryo birde bunun yurt dışı ayağı var o kısımda bilgim yok hayal gücümle güzel bir deneyim olabileceğini söyleyebilirim.
İyi şirket derken ne kadar iyilerinden bahsettiğini bilemiyorum ancak bir şirketin seni alması için ilk şart diploman bile olmayabilir. Kendini ne kadar geliştirdiğin, bireysel olarak araştırıp öğrenmeye ne kadar ilgili olduğun en önemlilerinden. İTÜ gibi en üst sıralardaki üniversitelere gitmek senin gelişiminde tabii ki daha iyi olacaktır. Ancak dediğim gibi iş yine senin kendini geliştirme arayışında. Başlama konusuna gelirsek HTML ve CSS ile olayın içine bir giriş yapabilirsin gibi geliyor. Kaynak: HTML Tutorial Bu kaynakta bir çok şey bulabilirsin. Akademisyenlik konusunda bir fikrim yok.
Yazılım mühendisliği okuduktan sonra açıkta kalır mıyım?
İyi şirketler tarafından işe alınabilmem için illa puanı yüksek okullardan mı mezun olmam gerek, yoksa kendimi geliştirirsem iyi şirketler beni alır mı?
Bu sene üniversiteye geçiş sınavını atlattıktan sonra yaz tatilinde yazılım mühendisliği için dilleri nereden öğrenebilirim? Önerdiğiniz kaynak kitap veya youtube kanalı var mı?
Hangi dille başlamalıyım?
Üniversitede bu bölümde akademisyen olmak için ne yapmamız lazım?
1) Hayir, benim hic acikta kalan arkadasim yok. Hatta Turkiye'de kalan azinlik. Iyi okuldan mezun olursan caba sarfetmen gerekiyor acikta kalmak icin. Gule oynaya mezun oldugun okul iyi degildir zaten.
2) Yeni mezunken gosterebilecegin bir portfolyon olmadigi ve tecruben az oldugu icin mezun oldugun okul senin icin en iyi referans. Zaman gectikce kendini gelistiren insanlar iyi bir okul mezunu olamamanin yarattigi acigi bir nebze kapatabilirler. Yine de yuksek teknoloji isler icin mezun oldugun okula her zaman bakilir. Turkiye'nin en iyi 100 sirketinin CEO ' larina bak hangi universitelerde okumuslar.
3) Ingilizce bilmiyorsan once onu ogren, biliyorsan farketmez mainstream herhangi bir dil ile programlamaya giris yapabilirsin. Java, Python, C turevleri hepsi olur. Ilk basladigin dilin kariyerine etkisi sifira yakin.
4) bkz 3
5) Not ortalamasi ve referans kastirman gerek. Yurt disi dusunuyorsan mezun oldugun universitenin reputasyonu da onemli. Is basvurusu icin not ortalamasi cok belirleyici degil. Yani 4.0 yaparsan cok belirleyici ama 3.5 ile 3.6 arasinda fark yok neredeyse.