Yazılıma nereden ve nasıl başlanılmalı?

gutibey

Picopat
Yer
Almería, İspanya
Biliyorum, forumda bu konu hakkında yüzlerce başlık var fakat ben hala emin değilim. Bir kez daha sormak istedim. İleride yazılım mühendisi olmak istiyorum ve bu işi seviyorum. İngilizcemi de geliştiriyorum ve A2-B1 seviyelerindeyim. Yazılıma nereden başlamalıyım? Önce dil mi öğrenmeliyim yoksa algoritma veya FlowChart falan mı öğrenmeliyim? Buna karar verdikten sonra da nasıl çalışmalıyım? Çünkü bir lise öğrencisiyim ve derslerden arta kalan zamanlarda oyun oynayarak boş vakit geçirmek yerine yazılım öğrenmek istiyorum fakat nasıl çalışacağımı ve ne kadar zaman vereceğimi de bilmiyorum. Umarım kendimi açıklayabilmişimdir

Dil öğrenmeden önce "Bilgisayar nasıl çalışır, donanımlar nasıl haberleşir, işlemci kodları nasıl işler, algoritma mantığı nedir, yazılımın amacı nedir" gibi temel kavramlar ile başlayın.

Direkt olarak eksik temelle bir dile başlarsanız bir gün gelir takılır kalırsınız. O yüzden temel kavramlar ile başlayın.

Peki bu temel kavramlara nasıl çalışabilirim, daha doğrusu nereden çalışabilirim?

Düşük seviye dil mi kullanacaksın, yüksek seviye dil mi kullanacaksın?
Programlama dili mi kullanacaksın yoksa işaretleme dili mi kullanacaksın?
Hangi amaçta kullanacaksın?

Bu üç soruya cevap yaz gerisini anlatırım.

C# öğrenebilirsin ilk başta zor gelebilir ama çoğu şeyi yaparsın ileride oyun yapmaya kaymak istiyorsan Unity de C# kullanıyor Unity de öğrenirsin Unreal Engine Unity'e göre zordur temelini C# ve Unity ile atabilirsin.

Düşük seviye - yüksek seviye dil derken? Zorluk seviyesine göre falan mı?
İşaretleme ve programlama dili arasındaki fark ne? Ben programlama dili olarak yazılımı biliyorum.
İleride de yazılım mühendisi olmak istiyorum, olamasam bile yazılımla ilgili şeyler yapmak istiyorum. Web site tasarımı olur, program tasarımı olur, Android iOS için uygulama geliştirmek olur, oyun geliştirmek olur, olur da olur yani.

Peki bu temel kavramlara nasıl çalışabilirim, daha doğrusu nereden çalışabilirim?

Onuda kendin çabalayıp tırmalayıp elde edeceksin. Her şeyi elinize verecek halimiz yok ya.

Düşük seviye bilgisayar diline yakın, Yüksek seviye ise insan diline.

Düşük seviye dillere örnek olarak assembly veya makine dili gibi diller örnek veririm. Yüksek seviye de Python tarzı.

İşaretleme dilleri PHP, HTML gibi diller, Programlama dilleri ise Python, C++ gibi diller.

Onuda kendin çabalayıp tırmalayıp elde edeceksin. Her şeyi elinize verecek halimiz yok ya.

Mesela ¨işlemci kodları nasıl çalışır¨ alt başlığı üzerinden konuşalım. Ben o konu hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmadan deneme-yanılma yöntemi ile veya başka bir şekilde nasıl öğreneceğim? Eğer bildiğiniz bir kaynak varsa atabilirdiniz, neden böyle yükseldiniz anlam veremedim.

Düşük seviye dillere örnek olarak Assembly veya makine dili gibi diller örnek veririm. Yüksek seviye de Python tarzı.

İşaretleme dilleri PHP, HTML gibi diller, Programlama dilleri ise Python, C++ gibi diller.

Yani HTML, CSS, JavaScript, Python veya C# öğrenmek istiyorum fakat önce başka şeyleri halletmem gerek.

Bu tarz siteler olabilir. Yada ChatGPT'ye sormanız daha kolay olur direk size anlatır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…