Hocam iyi geceler. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; siz hangi dilden ziyade, ne yapacağınıza karar vermelisiniz önce. Öyle “ben yazılımcı olacağım.” denilince hemen dil öğrenmeye başlayamazsınız çünkü. Önce kendinize hedef belirlemeniz gerek; mesela ilk başta hangi platformda çalışacağınızı seçmelisiniz. Eğer web sitesi geliştirecekseniz alternatifleri çok. Sadece görsel kısmıyla ilgili olan Front-End çalışacaksanız bu alanda epey seçenek var ama kesinlikle öğrenmeniz gereken 3 temel var: HTML, CSS, JavaScript. Bunlar olmadan Front-End'ci olamazsınız. Sonra isterseniz kendiniz üstüne Bootstrap, tailwind, React gibi bsşka diller ya da kütüphaneler öğrenip koyarsınız. Yok eğer Back-End dediğimiz ve asıl işlerin yürüdüğü yani veri alıp gönderme gibi teknik şeylerin yapıldığı tarafta olmak istiyorsanız öğrenim kolaylığı mı, yoksa kullanılan alanların çokluğu mu önemli sizin için? Çünkü mesela Back-End'de öğrenebileceğiniz en kolay dil Python' dur. (bu kelimeyi bi' türlü doğru yazamıyorum. Umarım bu kez doğrudur.) Ama Python size çok masraf çıkarır sunucu tarafında. Sonra PHP gelir, daha az masraflıdır ama local sunucu falan kurmanız gerek bilgisayarınıza. Lokal sunucu olmadan çalışmaz. Bu da az da olsa teknik bilgi gerektirir. Bir de Microsoft tarafı var işin; asp.net falan. Ben 5 yıldır full-stack site geliştiriciyim; öğrendiğim tüm dillerde senior kıvamına geldiğimi söyleyebilirim ama mesela asp.net'i hiç öğrenmeye vakit ayırmadım. “programcı/ oyun kodlayıcı olacağım.” diyorsanız o zaman da bilgisayarda mı, yoksa mobilde mi; onu seçmelisiniz. Bilgisayar ise Linux mu, macOS mu yoksa Windows mu? Mobilse iOS, iPadOS mu, Android mi? Yani; velhasıl, yolunuzu siz seçeceksiniz. Sonrası kolay zaten.