Ben bilgisayar topladığımda oyun falan da oynayacağım ama yazılıma dönelik şeyler de yapacağım (daha çok buna yönelik olacak). İşlemciye ağırlık mı vermeliyim?
İşlemciye grafik sürücüsü yüklenmez. İşlemcinin içindeki grafik işlemci için sisteme yüklenir ki her işlemci içinde grafik işlemci yok. Mesela Ryzen 3600 gibi, i5 9400F gibi bir işlemci alırsan ekran kartı almak zorundasın.
Yeni basliyorsan hayir. SSD ve RAM daha onemlidir hizli calismak icin. Yaptigin isler profesyonellestikce calistigin mecraya gore CPU performansi onem kazanir. Giris seviyesi bir CPU ile piyasadaki cogu programi gelistirebilirsin.
Abi oyun için GPU daha önemli değil mi? Tabii bu sıralamada 2. SSD'dir, RAM o kadar önemli değil. 8 GB yeterli ama günümüzde bu bile az gelmeye başladı. Ne olursa olsun en güçlü en önemli bileşen GPU'dur.
Yazılım kısmında ne tarz şeyler yapacaksın bilmiyorum ama 10 yıllık bir bilgisayar ile de çok rahat istediklerini yapabilmen mümkün.
Yöneldiğin alana ve kullandığın programlara bağlı olarak sıfır alacağın tüm donanımlar ile tatmin edici bir performans alabilirsin.
Arkadaşların dediği gibi rahat bir kullanım için uygun miktarda RAM ve iyi kötü bir SSD ile çok güzel işler başarabilirsin. İşlemci tabi önemli ama şu sıralar piyasadaki işlemciler oldukça güçlü konumdalar, istediğini alabilirsin.
Tabi bunları yazıyorum diye gözün kapalı bileşen alayım da deme Bilgisayar alacaksan bütçen ile konu açarsan sana uygun güzel bir sistem toplanır, eminim ki programlama kısmında da hiçbir sıkıntı çekmezsin.