Yazılımda nasıl gelişilebilir?

Matapios

Centipat
Merhaba arkadaşlar genel bir konu olduğunun farkındayım ama sizin tavsiyenizi almak istedim. Ben yazılım da kendimi geliştirmek istiyorum şu ana kadar sadece discord.js ile bot yazdım ve Python'u biraz biliyorum. Hangi alanda gideceğimi bilemiyorum seçemiyorum çok kararsızım. Seçtiğimde de kendimi nasıl geliştirebileceğimi de bilmiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

@RaSGooL

Web geliştirme (frontend/backend), bot/gaming projeleri veya veri bilimi. Küçük projeler yap, GitHub'a yükle, Online kurslarla ilerle.

Kolay seviye projeler yaparak başlayın. Sadece videoları izleyerek öğrenmek zor. Kodları parçalayıp yeni projeler üretmeye çalışın.

Peki ben biraz daha web gelistirmeye ısınıyorum önerebileceğiniz bir kanal filan var mı?

Alan secmekle kafani yormana gerek yok. Genel programlama, algoritma, veri yapilari becerilerini gelistir.

Uzerinde ugrasmakta zevk aldigin hede neyse onunla alakali dil ve framework'leri kullanarak proje uret; o alandaki diger projelerin kodlarini oku, diger insanlar neyi nasil yapmislar ogren ve kendi cozumlerinle bunu karsilastir.

Ingilizce sart, bilmiyorsan once onu ogrenmelisin. Muhendis olacaksan matematik de sart, zira her CS konsepti matematiksel bir yapinin ustune kuruludur.

Nasil X yapilir, nasil Y yapilir tarzi videolar yuzeysel bilgi verir, hizlica nasil yapildigini gorursun ( ogrenirsin diyemiyorum ) ama alt yapi eksik kalir.

Belirli bir seviyeye gelince zaten hangi alana yonelecegini bilirsin , cunku neyi sevip neyi sevmedigin netlesir. Ayrica alan secimi uzerine yapismaz, zaman gelir farkli alanlara da kayarsin kariyerin boyunca.

Hocam İngilizcem A2-B1 arasi bir şey ama İngilizce dert etmiyorum cunku yurt disindayim ve 6 icerisinde B2 ya da B2 olmasa bile biraz daha kendimi gelistirecegime inaniyorum. Hocam ben web gelistirmek istiyorum ama şu an zaten yavastan ogrenmek istiyorum hem ogrenirken ıngilizce de ogrenmis olurum. Suanlik biraz kendimi gelistirdikten sonra basit web siteler yapip 1.5-2. yilimde bazi kucuk sitelerde developer olmayi deneyeceğim tam olamasamda yavastam isi kavramaya calisip gelistiririm diye umuyorum. Sizce yazdigimdaki seylerin hangileri yanlış. Fikrinizi almak isterim.

Ağzına sağlık hocam.

Web icin gidip X dilinde nasil Web projesi gelistirir videolari izleyip iyi kotu bir seyler yapabilirsin ama dedigim gibi temelin eksik kalir.

Cunku basit statik bir web sitesini yapmak modern arac gereclerle 20-30 satir koddan olussa bile arkasinda donen ciddi bir network, algoritma, data structure mantigi bulunur. Istegin paketlenmesi, TCP protokoluyle gonderilmesi, SSL baglantilari, birden fazla kisinin ayni statik siteye istek attiginda sunucuda donen concurrency isleri vs seklinde pek cok arka planda modern arac ve gereclerin opaklastigi konsept var.

Eger amacin bu isi derinlemesine ogrenmekse temelden baslayip sonra web e dalmalisin. Eger amacin sadece isini gorecek kadar ogrenmekse soylediklerinde sorun yok, gorece az bilgiyle direkt dalabilirsin ama bu sekilde belirli bir esigi gecemeyecegini bilmen gerekiyor. Cunku emeklemeden kosulmaz, temelde bilmedigin bir sey yuzunden bir yerlere takilip kalacaksin.

Hocam peki temelimi nasıl gelistirebilirim?

Hocam peki temelimi nasıl gelistirebilirim?

Eger yasin kucukse iyi bir universiteye giderek. Universite tek basina temelin saglamligini garanti etmez ama verilen odevler disinda da projelerde bulunursan ve diger muhendis adaylariyla da birlikte kafa kafaya verip projeler gelistirebilirsen gayet saglam bir temel edinirsin. Koca universite periyodunun tamami temel bu arada, yani bu uzun bir yol.

Imkanin yoksa kredibilitesi yuksek okullarin programlarina bakip benzer konulari kendin takip edebilirsin, online yayinlardan derslere bakabilirsin. Onceki mesajlarimda dedigim gibi algoritma, data structures, networking vs gibi konseptleri ayri ayri kavrayabilirsin. Yine proje ve egzersizlerle ( leetcode, hackerrank vs ) bunu percinlemen gerekiyor.

Bu uzun bir yol ve kisa surede ogrenip "uzman" olmanin bir yolu yok. Parca parca ustune koyarak ilerliyorsun. Saglam temel atmanin yolu bu.

Kisa surede yalnizca workshop tarzi isleri takip edersin; birileri yapar, sen de onun yaptigini tekrar edip ayni sonuca ulasip kismi bir basari kazandigini dusunursun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…