Yedek subay olarak askerlik yapmak

frtgng4

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Üniversiteyi bitirdim tecil tarihim yaklaşıyor mimar olarak mezun oldum. Daha önce mesleğe göre 1 sene boyunca maaşlı olarak askerlik yapma seçeneğini duymuştum sanırım yedek subaylık oluyor. Bu konuda çok bilgim yok sormak istediğim bazı sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.

1- Belirli bir sınava girip ilk 10 kişi içerisinde olursak kendi istediğimiz şehri yazabiliyoruz diye bir şey duydum, bu doğru mu bilginiz var mı? Eğer doğruysa bu sınavın içeriği nedir?
2- Güncel maaşlar nedir ve mimar olarak gitme şansım nedir? Mühendisliklerde daha yüksekmiş sanırım.
3- Diyelim ki kendi istediğim bir şehir çıkmadı, erteleme şansım var mı yoksa çıkan yere o anda gitmek zorunda mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
1. Evet sınav gibi bir durum söz konusu ancak komutan yalakaları öncelikli olabiliyor birliğine göre ona güvenme
2. Güncel maaşlar 55+ olur tazminatın olduğu bölgeler için değişebilir 65 70e kdr gidebilir
3. İstediğin şehre çıkmazsa erteleme şansın yok.
4. Her ne kadar çarpıtmaya çalışanlar olsa da bu askerlik ve 81 il de vatan toprağı!

1. İstediğin şehri yazamazsın. 70 gün kursiyer eğitimi alacaksın bu sınıfına göre değişkenlik gösterecek. Sistem rastgele atıyor. Piyade olursan yüzde 99 Tuzla. Topçu olursan Polatlıya gidersin gibi gibi. Sınıfına göre derslere giriyorsun bu eğitimi okul gibi düşün hangi sınıftaysan o sınıftan uygulamalı ve ve yazılı testlere tabii tutuluyorsun. O sınavlardan iyi puan alman gerekiyor. Atış ve sporununda iyi olması şart. Bu puanlar toplanıp ortalaması alınıyor en yüksek ilk üç kişi diye hatırlıyorum kura da çıkacak istediği şehri seçebiliyor.
Güncel maaşı minimum 50 bin TL olur.
2.Mühendislikte yüksek değil kim demişse yanlış biliyor. Yüzde 80-90 ı besyo dan oluyor:
3. Erteleme şansın yok o anda gitmek zorunda değilsin. Yerin belli olduğunda orada ki komutanına ulaşıp izin isteyeceksin takribi 14 gün verir.

Kasım ayında görevini tamamlamış biri olarak sana anlatayım.

Öncelikle YD. Sb. Lığı, tek bir kuvvete bağlı değil. Hava kuvvetleri, kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri. Türkiye genelindeki ihtiyaca göre önce senin hangisinde görev alacağın belirleniyor. Her kuvvetin kendi içerisinde detay yapıları değişiyor.

1-Mevcut total sayı üzerinden önce kıtalar belirleniyor. Örneğin havacısın. İzmir'e 4 tane havacı YD. SB. Kontentajını belirlenmiş oluyor. Bu şekilde Türkiye genelinde kıtalar belirli olduktan sonra belirli bir yüzdeliğe/sayıya göre girersen sana o kıtalardan görev yerini seçme hakkı veriyorlar. Sınavın içeriği yine kuvvetlere göre değişir. Ama sana ders kitabı verirler oradan çalışırsın. (yani önce şehirde yer açılacak sen de yüzdeliğe girip seçebileceksin.)
Not: Yüzdeliğe giremezsen kura çekilir. Şansına ne gelirse artık.

2- Astğm. Maaşı 52K civarı. Son 3 ay teğmen oluyorsun. 56kya falan yaklaşıyor. Bu sene içerisinde bu sayılar değişebilir. Bölümler tamamen kuvvete göre değişir. Hava kuvvetleri çoğunluğu mühendis+mimar gibi sınıflardan oluşur. Kara kuvvetleri geneli besyödür, sağlıkçıdır vsvs. Mimarlığın şansı az değil bence. Eğer çıkarsa sana da hava kuvvetleri çıkar %90.

3-Erteleme gibi durum söz konusu değil.

Hocam nasıl bir seçimi var, ne üzerinden seçiliyor başvuranlar? Seçilmezsek düz mü yapıyoruz? Bilgisayar mühendisliği okuyan bir arkadaşım soruyor mezun olacak bu sene yedek subay olarak yapmak istiyor o da.

Hocam nasıl bir seçimi var, ne üzerinden seçiliyor başvuranlar? Seçilmezsek düz mü yapıyoruz? Bilgisayar mühendisliği okuyan bir arkadaşım soruyor mezun olacak bu sene yedek subay olarak yapmak istiyor o da.
E devlet üzerinden seçiyorsun. Eğer gelmezse 6 ay yapıyorsun. Tamamen kontenjana bağlı olarak rastgele seçiliyor. Ağustos ayı genelde en fazla alım olduğu ay oluyor.

Hocam peki o esnada çalışılabilecek bir sınav mı bu öncesinden çalışarak gitmemiz mümkün mü? Sınav içerikleri nedir? Bulunduğum şehirde düzenli bir hayat kurmaya çalışıyorum ama askerliği de yapmak istiyorum dolayısıyla çare olarak da bu sınava çalışmalıyım.

Ayrıca siz o sınava girdiniz mi? Hangi meslekle gittiniz ve nerede görev aldınız?

Yedek subaylığı tamamladıktan sonra orduda görev almaya devam edebilir miyim?

Çalışarak gidebileceğin bir sınav değil. Zaten eğitim süresince oluşan boş vakit yeterli olur. Basit düzeyde sınav oluyor. Eleyici 3-5 tane oluyor. Şimdi sıkıntı şu;(Bulunduğun şehri bilmiyorum) sana çıkarsa Hava Kuv. çıkar. 81 ilin hepsine kıta görevi çıkmıyor. 170 total sayıdan sanırım 10-20 arası mimar vardı. Bazen tek şehirde birden fazla görev yerleri oluyor. Fazla sınıf gidiyor. (Örnek: İzmir : A yerine 1 adet B yerine 1 adet gibi durumlar olabilir.)

O sınava herkes giriyor. Girmek zorundasın. Elektrik Elektronik Müh. olarak gittim.

Eskiden devam etme durumu daha olasıymış. Şimdi durum tamamen Kuvvetlerin kontenjan açmasıyla alakalı. Örnek: Hava kuvvetleri 397.Dönem YD.SB. sın. senin Kıta görevin süresince yıl içerisinde bildiriler yayınlanıyor. Şu yere 1 adet Atğm. alınacaktır. İşte şartlar şunlardır felan filan diye kriterler sunuluyor. Ama bu mevzu gerçekten çok ama çok nadir. Çok şanslı olman lazım (Hava Kuv. için konuşuyorum. Kara Kuv. bu daha olasıdır.)

Senin avantajın eğer asker olmaya karar verirsen normal mülakat sınavlar vb.(sıradan vatandaşın ilerlediği basamaklar) geçersen rütben korunuyor. Son 3 ay Teğmen oluyorsun. Yani başlangıç için(Teğmen>üsteğmen) rütbe alman normal vatandaşa göre daha hızlı oluyor.

EK: 1 Ay Eğitim 11 Ay Kıta Görevi. Son 3 Ay "Teğmen" rütbesi.
EK2: Eğitim yerleri; Hava Kuv. Kütahya-Eğitim Tugayı ,,,, Sağlıkçılar Samsuna ,,,, Karacı piyadeler İzmir-Ankara

Hocam çok teşekkür ederim sağolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…