Ögretmenim, havaci olarak şubat celbinde yurt dışı sb adayi olarak Kütahya'ya gittim. %10'luk dilim vardi, 200 kisi varsa ilk 20 kisi istedigi yeri seçtiler. Son sinavdan once listeler geldi, mesela 15 tane il insaat muhendisi isterken benim branşim icin sadece İzmir ve İstanbul vardi. Bizde insaat-makine muhendisleri cok fazlaydi, tekli ihtisaslar da vardi, mesela Almanca ogretmeni var 1 tane, o adam icin gelen listede İstanbul Üsküdar yaziyor, o adamin baska bir sansi yok, mecbur oraya gidiyor. Sinav çok kolay oluyor ama eleyici olsun diye hiç bahsetmedikleri konudan birkac soru soruyorlar, yine eşitlik olursa devamsizlik, sicil no gibi seylerden siralama yapiyorlar. Ben zaten %50 ihtimal oldugu icin sinava pek calismadim, muhendisler de haril haril calisti cunku adam Balıkesir'e de gidebilir batmana da diyarbakira da gidebilir.
Erlik mi yedek subaylik mi diye sormaya bile gerek yok, oyle bir imkan varsa dusunmeden yurt dışı sb icin basvurmalisin. Yemekhanede çalisan bir er vardi, ayak ustu biraz muhabbet ettik, çocuk da ogretmenlik mezunuymus, basvurmus cikmamis, simdi iş mangasinda tüm gün yemekhanede yuzlerce metal tabldotu toplayip komi gibi calisiyor. Biz ise kendi boluk binamizdaki klasik mintikalarimiz(tuvalet, boluk önü-arkasi, kat temizligi) haricinde hiçbir iş yapmazdik, istisna olarak sadece yemekhanede yurt dışı subaylar icin yemek dagitmaya 3-5 gönüllü çikardi, onlar da sadece yemek dagitip sonra yemeklerini yerdiler, baska iş yapmazdilar, erler ise bizden sonra da orada calismaya devam ederdiler. Komutanlar bize iyi ve saygiliydilar ama erlere karşi çok daha sert ve kirici olabildiklerini de gördüm. Çünkü erleri 0 derece olarak goruyorlar, isterse ODTÜ mezunu olsun, standart er kamuflaji giydigin an adam seni dusuk goruyor, bize ise her firsatta 4 yillik uni mezunu oldugumuzu soylerdiler cunku askeriyede 4 yillik üniversite mezunu demek binlerce lise mezunu er arasindan +10 puan önde olmak gibi bir seydi.
Erler arasinda kavga, gruplaşma, zorbalik gibi meslek lisesi ayarinda olaylar dönebiliyor, yani sirf boyle sacmaliklardan kacmak icin bile yurt dışı sb düşünülür. Ayrica direkt bolumunle ilgili de bir is yaparsan hem tecrube olur hem iyi bir gelirin olur. Tavsiye ederim. Bu arada eğitim 28 gün, 70 gün yazan arkadaş yurt dışı astsubay adaylariyla karistirmis. 2 yillik mezunlari oraya gidiyor.