Yeni alınan bilgisayardan sonra evin şalteri atıyor

611678

Decapat
Merhaba arkadaşlar. Kardeşim 1 hafta önce yeni bir hazır sistem aldı. Sistemi kurduk. Ancak ben ilk baktığımda sistemdeki 550W PSU'nun yeterli gelmeyeceğini düşündüm çünkü 12v değeri iyi değildi. Aradan birkaç gün sıkıntısız geçti. Ancak son üç gündür bilgisayarın takılı olduğu bölüme bağlı şarteli sürekli atıyor. Hatta şimdi de ardı ardına iki defa attı. Bu arada klima da açık. Ben de yarın sisteme yeni anakart takacağım ama malum BIOS güncellerken elektrik gider diye korkuyorum. Bayağı sinir bozucu bir durum yani böyle bir şeyin olma olasılığı. Sizce sorun bahsettiğim kardeşimin PC'den mi? Ne yapılması gerekli? Teşekkürler.

Son düzenleme:
Hayırlı olsun ve geçmiş olsun hocam, ilk elektrikçi çağırın topraklama ve gerekiyorsa sigorta çoğaltıma gidin.

Benim de Playstation 3 kullanırken aynı sorun vardı. Prizdenmiş bizimki başka prizde sağlam.

Hayırlı olsun ve geçmiş olsun hocam, ilk elektrikçi çağırın topraklama ve gerekiyorsa sigorta çoğaltıma gidin.
Teşekürler peki hocam benim PC açık degildi ama psu salteri açıktı benim psu aerocool 600w. Bugün elektrik en az 6 kere gitti geldi bir şey olmus olma riski var mı yani sorun bende olmayinca başı yananin ben olacağımı düşünmek çok sinir bozucu özellikle anakart olayı çok riskli o kadar para verdik.

Büyük sıkıntı hocam anakart yanması ekran kartı RAM hepsini etkileyebilir bence 1 -2 gün bekleyin elektrikçi detaylı kontrol etsin.

Büyük sıkıntı hocam anakart yanması ekran kartı RAM hepsini etkileyebilir bence 1 -2 gün bekleyin elektrikçi detaylı kontrol etsin.
Sağolun hocam

Merhaba galiba sorun psuda. Dediğim gibi psu yetersiz görünüyor çünkü psu calculator ile hesaplandığımda sisteme verilmesi gereken minimum gücün yaklaşık 350w olması gerektiği yazıyor ancak kardeşimin sisteminde bulunan psu 550w ancak 12v değerinde 290 verebiliyor. Bu yüzden şarteli atıyor olabilir değil mi?

Son düzenleme:
Merhaba. Sorunlu olan PC çalışırken prizlerde ve power kablosunun PSU soket girişinde küçük cızırtılar varsa bu küçük cızırtılı arklar kaçak akım rölesini sadece bu nedenle attırabilir. Bu yüzden anakart değişimini bence bir süre erteleyip öncelikle masaüstü PC'nin ara (dış) bağlantılarında cızırtılar (bu cızırtı PSU içinden de gelebilir, oradaki kartta soğuk lehimler oluşmuş olabilir) olup olmadığını dikkatli inceleyin.

Anakart ve diğer bağlantılarda olası iç kötü temaslar, bağlantılarda olası kısa devreler olduğunda zaten PSU aşırı akım/kısa devre iç koruması nedeniyle PC'yi kapatır, çoklu DC akımı beslemesini keser. Ancak bu noktalardaki (Yani PSU'nun DC çıkışları hattında) iç sıkıntılar evdeki kaçak akım rölesini veya otomatı düşüremez. Kaçak akım röleniz PC 'nin PSU girişi veya akım aldığı uzatmalı priz/duvardaki topraklı priz- topraklı fişin kötü temasıyla oluşan küçük arklarla muhtemelen atmış olabilir. Çok sessiz ortamda bu noktaları dinleyerek bu tür sıkıntının oluşup oluşmadığını takip edebilirsiniz.

Not: PSU etiket değeri 550 watt olan PSU'nun güç değeri çeşitli DC çıkış voltajlarının watt toplamı şeklindedir, örneğin PSU dış metal kutularında +12 volt DC için 20 A, 5 volt DC için 30 A, 3.3 volt için 5 A, -12 volt DC için 0.5 A vb. bu güç dağılımı olarak bu belirtilir. Bu değişik voltaj değerindeki çıkışların volt * amper= güç değeri toplamı PSU'nın dışında yazan 550 watt'ın genel toplamı için geçerlidir. Sizin de belirttiğiniz gibi yalnızca +12 volt DC' nin amper * volt çarpımı toplamı 550 watt PSU gücü karşılığı şeklinde olmayıp tüm çoklu DC çıkışların toplam watt toplamları şeklindedir. İzninizle bunu düzeltmek istiyorum. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Merhaba galiba sorun bilgisayarda değilmiş. Dolapta ya da çamaşır makinesinde olduğunu düşünüyorum. Bugün bilgisayar bağlı olmamasına rağmen iki defa attı şalter. Ben bizimkilere makinede olduğunu izah ettim çünkü dün hiç atmadı ama dolap tüm gün takılıydı. Bugün makineyi çalıştırıldı ve şalter attı. Bu konuyu açtığım günde de çamaşır makinesi çalışıyordu. Ama onlar dolap su akıttığı için dolaba baktiracaklar. İnşallah çağırdıkları ekip makineye de göz atar. Yazınız için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…