Yeni bilgisayara takılan Windows yüklü SSD BIOS'a atıyor

redark

Hectopat
Daha fazla  
RAM
XPG 8+8 16 gb 3000 mhz cl16
SSD veya HDD modeli
Sandisk A2000 ssd ve 2tb hdd
Ekran kartı
Asus 5500 xt 8 gb
Anakart
msi z490 gaming edge wifi
İşlemci
intel 10400f
Selam,
Bilgisayarı güncellemek için yeni işlemci, anakart, M.2 SSD ve kasa aldım.
Eski sistemden RAM, PSU, Windows yüklü SSD ve stok depolama için HDD'yi yeni sisteme montajladım. Fakat ilk güç düğmesine bastığımda herhangi bir ekran gelmeden 6 7 saniye sonra kendi kendine restart attı (sanırım parça tanıma), ardından BIOS ekranına açıldı. Yanlış hatırlamıyorsam ilk ekrana gelen uyarı (no USB device is found please plug USB...) Diye devam ediyordu. MSI Click BIOS 5, Kasım 2021 sürümü. İlk defa bu BIOS'u gördüğüm için Technopat YouTube videosu izledim telefondan. Hatta boot sıralaması yapmayı bulmadığım için SATA 3 portunda bulunan Windows yüklü SSD'yi, SATA 1 portunda bulunan HDD ile yer değiştirdim belki ilk sıradakini açmaya çalışıyordur diyerek ama sonuç nafile.
AHCI RAID arasında geçişler yapıp denedim sadece başka hiçbir ayar değiştirmedim BIOS'ta.
Videoda görüp kontrol ettiğim board Explorer bölümünde bütün parçalar gözüküyor,

Eski sistem: Gigabyte Z seri anakart, işlemci i3 9100, ASUS 5500 XT 8 GB GPU, 16 GB 3000 MHz RAM, 480 GB Windows kurulu SSD, stok depolama için 2 TB HDD, 600W 80+Gold PSU, yan kapağı açık kullandığım eski tip kasa. Bu şekilde aktif kullanıyordum.
Eski sistemi de kullanılabilir yapmak için yedek parçalarım mevcuttu oraya geleceğim birazdan.

Yeni sisteme aktardığım parçalar:
  • ASUS 5500 XT GB GPU (i3 9100 de dahili grafik olduğu için ekran kartsız açılıyor),
  • 16 GB 3000 MHz RAM (yerine yedekte bulunan 8 GB RAM'i taktım),
  • 600W 80+Gold PSU ( yerine yedekte bulunan 450W 80+ PSU taktım)
  • SanDisk 480 GB SSD ( Windows ve genel depolama, format veri kaybı olmaması tercihim )
  • Stok depolama 2 TB HDD

Yeni aldığım parçalar ve eski sistemden aktardığım parçalar ile yeni sistemin son hali:
  • MSI Z490 Gaming Edge Wi-Fi anakart - yeni.
  • Intel i5 10400F işlemci - yeni.
  • ASUS 5500 XT 8 GB GPU - eski sistemden.
  • 8+8 16 GB 3000 MHz RAM - eski sistemden.
  • 250 GB M.2 - yeni (indirimli bulduğum için aldım Windows yüklemeyi düşünmüyorum SSD'deki verilerim için)
  • SanDisk A2000 480 GB SSD - eski sistemden ( Windows yüklü, veriler önemli )
  • 2 TB HDD - eski sistemden ( stok depolama)
  • 600W 80+Gold PSU - eski sistemden
  • Rampage Castle kasa - yeni.

Bu şekilde montajladım ama dediğim sorun ortaya çıktı, BIOS ekranı geliyor sadece sanki Windows'u SSD'den okuyamıyormuş gibi. Sanki ufak bir BIOS ayarıyla problem çözülecekmiş geliyor gibi ama çok kurcalamak istemedim BIOS ayarlarını, ya da çok önceden bir sorun yaşamıştım BIOS pili çıkarıp takmıştım çözülmüştü vs ama tam hatırlamadığım için risk almak istemedim.
Hatayı çözemeyince problem Windows yüklü SSD değil mi diye kontrol etmek için SSD'yi çıkarıp eski sisteme taktım ve o şekilde normal açıldı kullanabildim.

Belki gereksiz çok ayrıntı yazdım ama sorun bazen çok alakasız bir parçadan olabiliyor düşüncesi ile her ayrıntıyı vermek istedim.
Konu hakkında desteklerinizi rica ediyorum.

Benzer bir durum benim de başıma gelmişti eski bilgisayarımdan çıkardığım SSD'yi yeni sisteme taktığımda çalışmamıştı sonra BIOS'tan Advanced bölümünde Power management setup kısmı var oradan BIOS CSM/UEFI mode seçeneğini CSM yapıp kaydettiğimde sistem açılmıştı belki sende de açılabilir.

BIOS sıfırlayın. Ardından sonucu paylaşın.

Nasıl yapılacağını bilmiyorum hocam, BIOS pilini çıkarıp takarak mı acaba? Ya da bütün ayarları default yap gibi bir seçenek vardı ona basarak mı? BIOS sürümü MSI Click BIOS 5

Hocam belki anakart nereden açacağını bilemiyor olabilir. BIOS da Setup'a gidip Windows yüklü olan SSD seçin. Bu durumda açılma olmaz ise belki format isteyebilir bilmiyorum.

Hocam benim de aklıma ilk o seçenek geldi, hatta yapılacak yeri bulamadığım için 1. SATA portuna SSD'yi taktım daha sonra ilk sıradan gidiyordur mantığıyla. En son artık hdd ve m2 yi söküp sadece ssd ile başlatmayı deneyeceğim. Ama o da anlık çözüm eninde sonunda onları takmam gerekecek.

Benzer bir durum benim de başıma gelmişti eski bilgisayarımdan çıkardığım SSD'yi yeni sisteme taktığımda çalışmamıştı sonra BIOS'tan Advanced bölümünde Power management setup kısmı var oradan BIOS CSM/UEFI mode seçeneğini CSM yapıp kaydettiğimde sistem açılmıştı belki sende de açılabilir.

Öyle bir bölüm var mı hatırlayamadım akşam eve gidince deneyeceğim hocam.

Benim BIOS aynı Technopat'ın
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
videosundaki gibi görünüyor. Tek farkı Click BIOS 5

Hocam boot menüsünden direk Windows'un kurulu olduğu diski seçin önce. Olmuyorsa zaten sıkıntı vardır. Onun haricinde BIOS sıfırlamak için ister pili çıkarın ister ayarları default yapın aynı şeydir. Dediklerimi yaptıktan sonra sorun devam ederse farklı yöntemlere geçeceğiz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı