Yeni F/P İşlemci Adayı: 14 Çekirdekli i5-13600K Testte

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Core-i5-12600K-Perakende-CPU-Islemci.jpg

Bu yıl piyasaya çıkacak olan 13. Nesil “Raptor Lake” işlemcilere ilişkin tüm detaylara buradaki makalemizde değinmiştik. Yeni nesil ile birlikte çekirdek sayılarının yanı sıra frekans hızları da artacak. Intel ayrıca gelişmiş overclock özellikleri ve bellek desteği sunacak. Daha önce Core i9-13900K işlemciyle (yeterlilik örneği) yapılan performans testleri paylaşılmıştı. 13900K’nın tek çekirdekli testlerde 12900KF’ye göre ortalama […]

Devamı: Yeni F/P İşlemci Adayı: 14 Çekirdekli i5-13600K Testte
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

F/P adayı (!)
Sadece o işlemci, ona yetecek anakart ve AIO mevcut piyasada en az 12-13 lira. Intel'in %20 zam planını hesapla, en az 15. Yok sağolun, ben AMD ile memnunum.

F/P adayı (!)
Sadece o işlemci, ona yetecek anakart ve AIO mevcut piyasada en az 12-13 lira. Intel'in %20 zam planını hesapla, en az 15. Yok sağolun, ben AMD ile memnunum.

Performans derim de fiyat demem. Sadece /P yani. 😁

Performans derim de fiyat demem. Sadece /P yani. 😁
Performans da yok ki, o yıllardır hasret olduğumuz "oN nAnOmEtRe" 6+ yıllık Zen'den temelli 5000 serisine şöyle adamakıllı bir üstünlük koyamadı. Zen de mesela böylesine beklenmişti, bir geldi ama düz tüketici 1800X'iyle Intel'in tüm HEDT'lerini yerin yedi kat dibine soktu.

Performans da yok ki, o yıllardır hasret olduğumuz "oN nAnOmEtRe" 6+ yıllık Zen'den temelli 5000 serisine şöyle adamakıllı bir üstünlük koyamadı. Zen de mesela böylesine beklenmişti, bir geldi ama düz tüketici 1800X'iyle Intel'in tüm HEDT'lerini yerin yedi kat dibine soktu.

Bir fotoğraf görmüştüm forumda. AMD’nin 7nm’si Intel’in 14nm’ye değer diye. Performans olarak yani. Dediğiniz de doğru AMD gibi ilerlese Intel çok daha üstünlük sağlar ama anlamış değilim. 14nm ile 7nm işlemcilere kafa tutuyordu. 7’ye düşse neler yapabilir bilemiyorum.

Bir fotoğraf görmüştüm forumda. AMD’nin 7nm’si Intel’in 14nm’ye değer diye. Performans olarak yani. Dediğiniz de doğru AMD gibi ilerlese Intel çok daha üstünlük sağlar ama anlamış değilim. 14nm ile 7nm işlemcilere kafa tutuyordu. 7’ye düşse neler yapabilir bilemiyorum.
Tam olarak 14 değil de Intel'in 10'u 7 gibi yoğun evet. Ama o yoğunluğu kullanamadıktan sonra olsa ne yazar? Güya verimlilik için big.LITTLE mantığı yaptılar, yine trafo gibi üst işlemcileri, soğumuyorlar. Verimli çekirdek dediklerinin frekans yiyemeyen yarı bozuk çekirdeklerden ibaret olduğuna bahse girerim. Ha gerçekten onları iyi ayarlayıp motorlardaki ACT gibi güç tüketimini düşürmek için ön plana çıkartsalar eyvallah da öyle bir şey de yok gibi. Eski çok clusterlı mobil işlemcilerde çekirdekler tamamen dururdu bazen, şimdikilerde yine yüksek ve düşükler var ama hepsi sürekli çalışıyor, duran yok. Intel'de de benzer durum.

Tam olarak 14 değil de Intel'in 10'u 7 gibi yoğun evet. Ama o yoğunluğu kullanamadıktan sonra olsa ne yazar? Güya verimlilik için big. Lıttle mantığı yaptılar, yine trafo gibi üst işlemcileri, soğumuyorlar. Verimli çekirdek dediklerinin frekans yiyemeyen yarı bozuk çekirdeklerden ibaret olduğuna bahse girerim. Ha gerçekten onları iyi ayarlayıp motorlardaki act gibi güç tüketimini düşürmek için ön plana çıkartsalar eyvallah da öyle bir şey de yok gibi. Eski çok clusterlı mobil işlemcilerde çekirdekler tamamen dururdu bazen, şimdikilerde yine yüksek ve düşükler var ama hepsi sürekli çalışıyor, duran yok. Intel'de de benzer durum.

Bence Intel'de artık AMD zen mimarisine nasıl geçti ise Intel'de yeni mimari çalışmalarına başlamaları gerek böyle giderse 300-400W işlemci göreceğiz Intel tarafında.

Performans da yok ki, o yıllardır hasret olduğumuz "on nanometre" 6+ yıllık Zen'den temelli 5000 serisine şöyle adamakıllı bir üstünlük koyamadı. Zen de mesela böylesine beklenmişti, bir geldi ama düz tüketici 1800X'iyle Intel'in tüm Hedt'lerini yerin yedi kat dibine soktu.

Şş kanka çaktırma GHz yüksek al al (!) not: AMD tercih ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı