Yeni RTX 4080 sistemde donma ve takılma var

b3rk4n96

Kilopat
RAM
CORSAIR VENGEANCE 32GB (2X16GB) 6000MHZ CL36 DDR5 AMD EXPO RAM
SSD veya HDD modeli
CORSAIR 1TB MP600 CORE XT PCIE GEN4 NVME M.2 2280
Ekran kartı
GIGABYTE GEFORCE RTX 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB
Anakart
GIGABYTE B650M D3HP 7600MHZ(OC) DDR5 SOKET AM5 M.2
İşlemci
Ryzen 7 7800X3D
21.12.2024 tarihinde Pckolik sitesinden satın aldığım sistemi teslim aldım. Sistemi kurarken aşağıdaki işlemleri sırasıyla gerçekleştirdim:

1. BIOS güncellemesi yaptım.
  2. Windows 11 Pro kurulumu gerçekleştirdim.
  3. Windows Update üzerinden tüm güncellemeleri yükledim.
  4. Gigabyte Control Center içerisindeki driverları kurdum.
  5. Anakart ve ekran kartı driverlarını, üreticilerin kendi resmi sitelerinden indirerek yükledim.
  6. BIOS üzerinden RAM'lerimi EXPO profilinde çalışacak şekilde ayarladım.
Sistemi teslim aldığım gün bu işlemlerle uğraştığımdan dolayı aktif bir şekilde kullanma fırsatım olmadı.

Sorunlar​

1. Gün - 22.12.2024:
Genel kullanımdayken (tarayıcıda gezinme, hafif işlemler sırasında) bilgisayar bir anda tamamen dondu. Sadece mouse değil, tüm sistem tepkisiz hale geldi. Bir süre bekledim ancak düzelmeyince durumu kayda aldım. Ardından bilgisayarı güç tuşuyla kapatmak zorunda kaldım.
Donma anında çektiğim videoya şuradan erişebilirsiniz.

2. Gün - 23.12.2024:

Bugün Chrome'da sekmeler arasında gezinirken, ChatGPT'nin içeriği ekran üzerinde "asılı kaldı". Sekmeler arasında geçiş yapmama rağmen bu durum yaklaşık 30 saniye ila 1 dakika arasında devam etti. Bilgisayar o sırada donmuş gibi davranmasa da görsel bir problem yaşandı.
Örnek görsel:
55555.png

Bu sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğunu anlamak için önerilerinizi ve benzer durum yaşayanların tecrübelerini merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
PSU: CORSAIR RMe Serisi RM850e 850W

Windows ayarlarından Hızlı Başlatma ve Otomatik HDR ayarlarını devre dışı bırakın. Ayrıca işletim sistemi ve sürücülerinizi doğru ve güvenli bir kaynaktan mı edindiniz? Farklı bir tarayıcı kullanmaya denediniz mi? Öneri olarak Brave veya OperaGX kullanabilirsiniz.

Windows ayarlarından Hızlı Başlatma ve Otomatik HDR ayarlarını devre dışı bırakın. Ayrıca işletim sistemi ve sürücülerinizi doğru ve güvenli bir kaynaktan mı edindiniz? Farklı bir tarayıcı kullanmaya denediniz mi? Öneri olarak Brave veya OperaGX kullanabilirsiniz.
Hızlı başlatma açıktı kapattım, otomatik HDR kapalı durumda zaten, bilgisyarı hdr kapalı olarak kullanıyorum.
Sürücüleri yukarıda da belirttiğim gibi ilk olarak Windows'un kurmasına izin verdim. Sonrasında Gigabyte Control Center üzerinden kurdum, sonrasında anakartın kendi sitesinden chipset vs indirdim vs Ekran kartının son sürümünü güncelledim. Bunlar dışında hiçbir şeye dokunmadım.

Windows ve diğer üçüncü parti güncelleme yazılımları çoğu zaman doğru sürücüleri bulup da kuramıyor. Keşke Windows'a güncelleme yaptırmasaydınız. Çözüm olarak DDU indirmenizi ve güvenli mod açık iken ekran kartı sürücünüzü kaldırmanızı, sonrasında Nvidia'nın sitesinden manuel olarak sizin indirmenizi öneririm.

Windows ve diğer üçüncü parti güncelleme yazılımları çoğu zaman doğru sürücüleri bulup da kuramıyor. Keşke Windows'a güncelleme yaptırmasaydınız. Çözüm olarak DDU indirmenizi ve güvenli mod açık iken ekran kartı sürücünüzü kaldırmanızı, sonrasında NVIDIA'nın sitesinden manuel olarak sizin indirmenizi öneririm.

Bu akşam format atacağım ve anakartın chipsetlerini, ekran kartı driverini vs interneti bilgisayara bağlamadan yükleyeceğim, sonrasında kalan kısımlarını Windows Update'e bırakacağım. Umuyorum ki sorun çözülür.

BIOS'tan ramlerimin EXPO seçeneğini kapattım ve şu an 4800 ile çalışmakta ve 1 gündür hiç sorun ile karşılaşmadım. Şu an için sorun bundan kaynaklıymış gibi görünmekte.

25.12.24 Güncelleme: EXPO'dan dolayı değilmiş, EXPO kapalı olmasına rağmen bugün yine dondu. Haftasonu temiz bir format atacağım.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı