Merhaba arkadaşlar dün şöyle bir konu oluşturmuştum fakat cevap veren olmadı.
Bugün SSD'lerin slotlarını değiştirdim, bilgisayarıma dün takmış olduğum SSD'de aşağıdaki hatayı aldım. Bilgisayarı yeniden başlattığımda da SSD kayboldu. Şu anda SSD'yi hem dosya gezgininde, hem Windows disk yöneticisi'nde hem de kendi yazılımı olan Kingston SSD Manager yazılımında göremiyorum. CMD üzerinden diskpart ile disk listesini yazdırdığımda da görünmüyor fakat diskpart ile ilgili slot hakkında bilgi almak istediğimde SSD'nin boyutunu görüntüleyebiliyorum. Sorun SSD'de mi yoksa bilgisayarda mı nasıl anlayabilirim yardımcı olabilir misiniz acaba?
Bilgisayar: Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200K0Tx.
SSD: Kingston Fury Renegade 1TB PCI-e gen 4.0 NVMe M.2 SSD (Amazon'dan alındı)
Merhaba. 2 adet PCIe 3.0 x4 slotum var. SSD'yi hem bilgisayarı aldığımdan beri içinde gelen SSD'yi kullandığım slotta hem de başından beri boş olan slotta denedim. Bu sorunu SSD eski SSD'yi kullandığım slottayken yaşıyorum, boş slottayken yaşadığım sorunları bir önceki konuda belirtmiştim. Önceki SSD'de böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. Eski SSD şu anda boş slotta düzgün çalışıyor. Yine de dediğiniz gibi bir kere daha slotları değiştirip deneyeyim.
Bilgisayar modeli, ssd modeli ve yaşanan sorunlar birebir aynı. SSD'yi yetkili servise gönderip iade talebinde bulunmayı düşünüyordum. Siz bir çözüme ulaşabildiniz mi acaba?
Bilgisayar modeli, ssd modeli ve yaşanan sorunlar birebir aynı. SSD'yi yetkili servise gönderip iade talebinde bulunmayı düşünüyordum. Siz bir çözüme ulaşabildiniz mi acaba?
Merhaba. Çözüme değil fakat sonuca ulaştım. Ne yazık ki bizim modelimizde (belki birçok diğer modelde de böyledir) PCIe x 4.0 desteği tam olarak bulunmuyor. Normal şartlarda bu porta PCIe 4.0 takmamız durumunda bu SSD'nin sorunsuz şekilde PCIe 3.0 hızlarında çalışması gerekiyordu. Fakat ne yazık ki durum öyle değil. Kingston teknik destek ekibi bu sorunla ilgilendi ve beni bilgilendirdi.
3. Installed M.2 2242 SSD is PCIe 3x4 but run at PCIe 3x2 due to M.2 SSD adapter limitation.
4. Installed M.2 2280 SSD is PCIe 3x4 but run at PCIe 3x2 due to M.2 SSD adapter limitation.
SSD adaptöründe yer alan sınırlandırmalar/yetersizlikler nedeniyle Renegade'in hızı çok fazla geliyor. Isınıyor, tıkanıyor, ısınıyor, tıkanıyor... Döngüye giriyor ve kullanılamaz hale geliyor. Ben bu SSD'yi satın alırken böyle bir durumun ihtimalinden bile habersizdim. HDMI çıkışını GPU'dan vermeyip MUX Switch'i kısıtlayan bir bilgisayardan da donanım yetersizliği olarak bu beklenirdi zaten
Kingston teknik destek ekibinin cevabı aşağıda:
The temperature reached by the drive is causing it to throttle causing then some writting issues and more action attempted on the drive are causing more
writes attempts causing the throttle to get worse, resulting in the drive drooping out and no longer be recognised.
Ayrıca kendileri Renegade'e göre daha düşük hızlara sahip olup fazla ısınmayacağından Kingston NV2 PCIe 4.0 SSD modelinin sistemim için sorun oluşturmayacağını belirtmişlerdi.
Verdiğiniz bilgiler çok yardımcı oldu. Ben de aynı şekilde gen4 ssd den gen3 performansını sorunsuz bir şekilde alacağımı sanıyordum. Çok teşekkürler.
"HDMI çıkışını GPU'dan vermeyip MUX Switch'i kısıtlayan bir bilgisayardan da donanım yetersizliği olarak bu beklenirdi zaten"
Bu cümleniz dikkatimi çekti. Ben genelde laptopu HDMI ile tv ye bağlayarak oynamak istiyorum ancak bir türlü çözemediğim çok az da olsa gecikme hissi var. Bunun sebebi bu cümlede bahsettiğiniz mesele midir? Mesela bir konsol sahibi tvsine hdmi ile bağlanıp oyun oynarken bir gecikme hissetmiyor. Ancak laptopta ben bunu hissediyorum. Bu konuda bilginiz var mı?