Yeni SSD'ye Windows nasıl kurulur?

masterRR

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600 / Palit GeForce RTX 4060 / GSkill Ripjaws 16GB 3600 Mhz / Asus Prime B550M-A / Mushkin Vortex 1TB 5200/4370 & TwinMos 500 GB 3250/3000 SSD / FSP 650W Psu
Geçen hafta yeni SSD aldım mushkin Vortex'in 1TB'lık versiyonunu anakarta taktım ilk SSD girişine diğer SSD de twinmos 512 GB'lık gen3 bir SSD o yüzden onu 2. slota taktım yeni olanıda 1. slota. Benim bütün uygulamalarım Windows vs. eski SSD de ben Windows'u yeni SSD'ye aktarmak istiyorum ya da format atmak istiyorum uygulamaları tekrar yüklerim sıkıntı yok ama bir türlü anlamadım nasıl yapacağımı. Anlatırsanız sevinirim.

YouTube'dan baktım ama anlayamadım link atmayıp siz anlatırsanız daha iyi olur.

Geçen hafta yeni SSD aldım mushkin Vortex'in 1TB'lık versiyonunu anakarta taktım ilk SSD girişine diğer SSD de twinmos 512 GB'lık gen3 bir SSD o yüzden onu 2. slota taktım yeni olanıda 1. slota. Benim bütün uygulamalarım Windows vs. eski SSD de ben Windows'u yeni SSD'ye aktarmak istiyorum ya da format atmak istiyorum uygulamaları tekrar yüklerim sıkıntı yok ama bir türlü anlamadım nasıl yapacağımı. Anlatırsanız sevinirim.

YouTube'dan baktım ama anlayamadım link atmayıp siz anlatırsanız daha iyi olur.

Kişisel öneri:
OS kurulumu yapacağınız disk her zaman daha ufak boyutda olsun. Büyük boyut diskleri yedekleme amaçlı kullanın.

Yeni diskiniz eskisindan daha hızlı olduğu için kullanmak istiyor iseniz,
(Anakart & VGA firmasından ihtiyaç duyulan tüm driverları indirip USB'ye kaydedin.)
1) anakart bilgilerinden her 2 slotun da hızlarından emin olun. Nadiren de olsa farklı hız/bant destekleri olabilir. Farklı hız/bant sonucu direk etkilemez ama OS'a ait diski her zaman en hızlısına takın.
2) ikisi de aynı hızda ise, ilk slota yeni diskinizi takın. Eski diski sistem kurulumu bitmeden anakarta monte etmeyin. Halen üzerinde kurulu OS kalsın.
3) BIOS güncelliğini kontrol edin, yenisi varsa BIOS güncellemesi yapın.
4) yeni diskinize kurulum yaptıkdan sonra, ilk kurulum sonrası oturumda işlem yapmadan reboot edin. İkinci oturumda chip set - VGA - ses kartı gibi driver kurulumlarını sıra ile yapın. İhtiyaç duyulan yerde reboot ile tüm driver kurulumlarını bitirin (buna monitör Driver'ları da dahil). Varsa ınternet Security yazılımını kurun.
5) Windows kullanıyor iseniz, ihtiyaç duyuyor iseniz güncelleme yapın. Güncelleme kısmında seçenekli güncelleme adımını da kontrol edin.
6) güncelleme bittikden sonra sistemi kapatın. PSU'dan da kapama yapıp anakartın diğer slotuna eski diskinizi ekleyin. Gerekli dosyaları masaüstündeki yeni dizine kopyalayıp, eski diskinizin tüm bölümlerini silip (üçüncü parti ve free uygulamalar daha uygun olur) yeni bölüm açarak, dosyalarınızı eski diskinize kopyalayın.

Bu kısımda ufak not. BIOS açılış anında her iki diskde kurulu OS görebilir. Yeni diskiniz için BIOS'dan sistem açılış diskini birinci sıraya aldığınızdan/seçim yaptığınızdan emin olmanız gerekebilir.

Önce güvenlik.

Kurmak istediğiniz Windows sürümünün ISO dosyasını internetten indirin, indirdiğiniz dosyayı Rufus yazılımı sayesinde bir USB belleğe yazdırın. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra BIOS'a girin ve içerisine ISO yazdırdığınız USB belleğin Boot sırasını 1. sıraya çekin. Son kez restart attıktan sonra format işlemi başlatılır.

Not: Disk ekranına geldiğinizde, eğer disklerin içerisindeki verileriniz önemli değilse hepsini silin ve yeniden 2 adet farklı disk oluşturun. Oluşturduğunuz disklerden 1TB boyutunda olanı formatı kurmanız gereken disktir, o aşamada onu seçmeye dikkat edin.

Kurmak istediğiniz Windows sürümünün ISO dosyasını internetten indirin, indirdiğiniz dosyayı Rufus yazılımı sayesinde bir USB belleğe yazdırın. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra BIOS'a girin ve içerisine ISO yazdırdığınız USB belleğin boot sırasını 1. sıraya çekin. Son kez restart attıktan sonra format işlemi başlatılır.

Not: Disk ekranına geldiğinizde, eğer disklerin içerisindeki verileriniz önemli değilse hepsini silin ve yeniden 2 adet farklı disk oluşturun. Oluşturduğunuz disklerden 1TB boyutunda olanı formatı kurmanız gereken disktir, o aşamada onu seçmeye dikkat edin.

Hocam dediğin gibi hepsini sildim 931 GB ve 476 GB'lık depolama alanı çıktı biçimlendirip devam ettim ikisini de BIOS'ta 1 TB olan diski seçtim ama diğer 500GB'lık olanı göremedim hala devam ediyor bakacağım ne olacak.

Hocam dediğin gibi hepsini sildim 931 GB ve 476 GB'lık depolama alanı çıktı biçimlendirip devam ettim ikisini de BIOS'ta 1 TB olan diski seçtim ama diğer 500GB'lık olanı göremedim hala devam ediyor bakacağım ne olacak.

Bu tür durumlarda tek disk - tek monitör ile başlamak en iyisidir.
Ben kişisel olarak kablolu mouse ve klavye kullanıyorum. Kişisel tercih. Çok eski zamanlarda kablosuz klavye ve mouse ilk kurulum / BIOS destekleri sorunlarından kaynaklı bir alışkanlık.

Madem başladınız sonucu merak ile bekliyorum.
Sorunsuz PC deneyimi dilerim.

Bu tür durumlarda tek disk - tek monitör ile başlamak en iyisidir.
Ben kişisel olarak kablolu mouse ve klavye kullanıyorum. Kişisel tercih. Çok eski zamanlarda kablosuz klavye ve mouse ilk kurulum / BIOS destekleri sorunlarından kaynaklı bir alışkanlık.

Madem başladınız sonucu merak ile bekliyorum.
Sorunsuz PC deneyimi dilerim.

Hocam şimdi yaptım ve 1TB da görünüyor 500GB da şimdi ne yapmam gerek hangi driver ve uygulamaları indirmeliyim.

Anakart marka modeline göre internette araştırma yapın, son sürüm olan Ethernet/LAN, Audio, Chipset gibi sürücüleri indirip kurun. Oyun oynuyorsanız ve ekran kartınız varsa; ekran kartınız AMD ise AMD Adrenalin Software, NVIDIA ise GeForce Experience kurmanız gerekiyor.

Anakart marka modeline göre internette araştırma yapın, son sürüm olan Ethernet/LAN, Audio, chipset gibi sürücüleri indirip kurun. Oyun oynuyorsanız ve ekran kartınız varsa; ekran kartınız AMD ise AMD Adrenalin software, NVIDIA ise GeForce Experience kurmanız gerekiyor.

Hocam AMD işlemci ve NVIDIA ekran kartım NVIDIA GeForce Experience indirdim ama sonradan bir şey daha indirdim normal NVIDIA oldu AMD Adrenalin software indirdim bir de doğru mu olmuş.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı