Yeni toplanan RTX 4060 sistem takılıyor

Ufuksa21

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
Corsair 32gb
SSD veya HDD modeli
Kingston kc3000 2tb
Ekran kartı
Rtx4060
Anakart
Asus tuf x870 gaming plus
İşlemci
Amd ryzen 7 9800x3D
Selamlar, 1 ay önce toplama PC dizdim. Dün Valorant oynadığım sırada ağır bir drop girdi ve 3 saniye sonra düzeldi, fakat 15 saniyede bir drop giriyor. Bu PC'yi dizmemdeki ana amacım mimari 3D render almak. Kullandığım render programı (D5 Renderer) ekran kartı ağırlıklı bir uygulama ve bu sebeple AMD işlemci seçtim, amacım oyunlarda daha etkin performans almak. 1 aydır sorunsuz çalışan PC dün bu problem ile karşıma çıktı, saatlerce bütün yolları denedim.

Ayrıca drop yediğinde sıvı soğutucu LED'leri sönüyor ve LED ekrandaki GIF donuyor, ayrıca RAM RGB'leri de donuyor, kalıyor. Sistem geri geldiğinde düzeliyor, bazen sıvı soğutucu RGB'leri tamamen gidiyor, fanlar dönmeye devam ediyor. İşin garibi, 3D (D5 Renderer) gibi bir mimari program bile kasmıyorken nasıl Valorant gibi bir oyunda drop yiyorum? (En düşük görüntü ayarlarında 1000 FPS almama rağmen drop yiyorum). Bu arada drop yediğimde de "czzzzz" diye bir ses geliyor drop anında.

İlk başlarda kullandığım UPS sebebiyle güç yetmediğini düşündüm ama onunla da ilgili değilmiş, onu kullanmadığımda da aynı sorun devam ediyor (Schneider BVS 1000 VA BVS1000I-GR Line Interactive Kesintisiz Güç Kaynağı).

VİDEO LİNKİ:
WhatsApp Video 2025-02-27 saat 23.07.09_4152b958.mp4

Denediğim yollar:
  • BIOS en güncel sürümde 🆗
  • Ekran kartı sürücüleri güncel 🆗
  • İşlemci, anakart vs. diğer parçaların hepsi driver’ları güncel 🆗
  • RAM'leri çıkarıp taktım, ne olur ne olmaz, yine bir şey değişmedi 🆗
  • Oyunu silip kurdum, sorun devam ediyor 🆗
  • OCCT testleri yaptım (eğer doğru yapıyorsam), stres testinde bütün parçaları tek tek ve en sonunda da combined bir şekilde stres verdim ve 2 dakikalık süre boyunca tek hata bile almadım, parçalar iyi çalışıyor.

İşletim sistemim:
  1. AMD Ryzen 7 9800X3D
  2. RTX 4060 (50 serisinin tam olarak oturmasını beklediğim için idarelik Galax marka aldım.)
  3. RAM 32GB Corsair Vengeance CL30 6000MHz (2x16GB)
  4. Anakart ASUS TUF Gaming X870-Plus WiFi
  5. SSD Kingston KC3000 2TB
  6. Sıvı soğutucu iCUE Link H150i LCD 360mm
  7. Kasa ASUS TUF GT502
  8. Asus tuf 1000w 80+gold PSU
Yardımlarınızı, görüşlerinizi, eleştirilerinizi, düşüncelerinizi bekliyorum sayın arkadaşlar.

Son düzenleme:
Hocam belli ki elektriksel bir beslenme sorunu mevcut gibi. Bu sorunu buradan çözmek pek mantıklı değil "profesyonel" bir bilgisayar tamircisine baktırmanızı tavsiye ederim.

İşletim sistemi kısmı donanım olacak. Sorunun işletim sisteminde (Windows) olduğunu düşünüyorum. Bir zamanlar bende Rocket League oynarken hiçbir oyunda ve bilgisayarda sorun yokken menüde ağır input lag oluyordu. Biraz bakınca input lagın oyun yüzünden değil Windows yüzünden olduğunu anladım. Windows sürümünü değiştirmeyi deneyebilirsin.

Input lag dediğim de bir eylem için 5 saniyeye yakın gecikme.

Hocam belli ki elektriksel bir beslenme sorunu mevcut gibi. Bu sorunu buradan çözmek pek mantıklı değil "profesyonel" bir bilgisayar tamircisine baktırmanızı tavsiye ederim.
Başlarda oyle dusundum. 1 aydir kullaniyorum saat gibi calisiyordu. Dun oyunda ilk kez boyle birseyle karsilastim. Asus tuf 1000w 80+gold psu kullaniyorum ama mimari programlarda bile boyle bir hata tetiklemeyip oyunda bunu yapmasi dusundurucu. Yani 1 ay sonra ne degisti sanki

İşletim sistemi kısmı donanım olacak. Sorunun işletim sisteminde (Windows) olduğunu düşünüyorum. Bir zamanlar bende Rocket League oynarken hiçbir oyunda ve bilgisayarda sorun yokken menüde ağır input lag oluyordu. Biraz bakınca input lagın oyun yüzünden değil Windows yüzünden olduğunu anladım. Windows sürümünü değiştirmeyi deneyebilirsin.

Input lag dediğim de bir eylem için 5 saniyeye yakın gecikme.
Basta dediginizi anlamadim. Win11 pro kullaniyorum. Saglam lisans denilen bir siteden aldim 129 tl gibi bir fiyata. Sanirim sirket windows kodunu paylastiriyorlar.

Sorun PSU'dan kaynaklı. LED’lerin donması, sıvı soğutucu ekranının takılması, "czzzzz" sesi genellikle güç kesintisi veya dalgalanmasının sebebi oluyor. PSU’dan gelen 24-pin anakart güç kablosu, 8-pin CPU kabloları ve ekran kartı güç kablolarının sıkı oturduğundan emin ol. Gerekirse kabloları söküp tekrar tak.

Başlarda oyle düşündüm. 1 aydir kullanıyorum saat gibi calisiyordu. Dun oyunda ilk kez boyle bir şeyle karsilastim. ASUS TUF 1000W 80+Gold PSU kullanıyorum ama mimari programlarda bile boyle bir hata tetiklemeyip oyunda bunu yapmasi dusundurucu. Yani 1 ay sonra ne degisti sanki.

Basta dediginizi anlamadim. Windows 11 Pro kullanıyorum. SağlamLisans denilen bir siteden aldim 129 TL gibi bir fiyata. Sanirim sirket Windows kodunu paylastiriyorlar.

Merhaba! Kardeşim ben faze clan üyesi, profesyonel oyuncuyum 4070 üstü bir ekran kartın olmadıkça Pro serisi bir Windows yüklemek saçmalık olur anladığım kadarıyla oyun için kullanıyorsun maksimum performans senin için önemli Windows 11 Home kurmanı tavsiye ederim ve AMD chipset güncellemesiyle ilgili bir ibare göremedim mesajında bunu web sitesinden indirip güncelle. Valorant gibi oyunlar işlemciye yük bindiriyor ekran kartıyla uyumlu olduğunu kontrol ettir stabil bir overclock yapabilirsin undervolt yapıp profesyonel birinden destek al hiç bilmiyorsan AMD Ryzen Master Utility ile stabil bir overclock yapabilirsin. Czzz diye sesin sebebi genellikle darboğaz ve mavi ekran hatasında olur overclock falan yaptıysan bu ayarları eski haline getir.

Sorun PSU'dan kaynaklı. LED'lerin donması, sıvı soğutucu ekranının takılması, "czzzzz" sesi genellikle güç kesintisi veya dalgalanmasının sebebi oluyor. PSU'dan gelen 24-pin anakart güç kablosu, 8-pin CPU kabloları ve ekran kartı güç kablolarının sıkı oturduğundan emin ol. Gerekirse kabloları söküp tekrar tak.

Evet çok güçlü bir Power kaynağın var güç kaynaklı olduğunu sanmam ama arkadaşın dediği gibi kabloları iyice oturt yerine.

Selamlar, 1 ay önce toplama PC dizdim. Dün Valorant oynadığım sırada ağır bir drop girdi ve 3 saniye sonra düzeldi, fakat 15 saniyede bir drop giriyor. Bu PC'yi dizmemdeki ana amacım mimari 3D render almak. Kullandığım render programı (D5 renderer) ekran kartı ağırlıklı bir uygulama ve bu sebeple AMD işlemci seçtim, amacım oyunlarda daha etkin performans almak. 1 aydır sorunsuz çalışan PC dün bu problem ile karşıma çıktı, saatlerce bütün yolları denedim.

Ayrıca drop yediğinde sıvı soğutucu LED'leri sönüyor ve LED ekrandaki GIF donuyor, ayrıca RAM RGB'leri de donuyor, kalıyor. Sistem geri geldiğinde düzeliyor, bazen sıvı soğutucu RGB'leri tamamen gidiyor, fanlar dönmeye devam ediyor. İşin garibi, 3D (D5 renderer) gibi bir mimari program bile kasmıyorken nasıl Valorant gibi bir oyunda drop yiyorum? (en düşük görüntü ayarlarında 1000 FPS almama rağmen drop yiyorum). Bu arada drop yediğimde de "czzzzz" diye bir ses geliyor drop anında.

İlk başlarda kullandığım UPS sebebiyle güç yetmediğini düşündüm ama onunla da ilgili değilmiş, onu kullanmadığımda da aynı sorun devam ediyor (Schneider bvs 1000 VA BVS1000I-GR line ınteractive kesintisiz güç kaynağı).

Video linki:
WhatsApp Video 2025-02-27 saat 23.07.09_4152b958.mp4

Denediğim yollar:
  • BIOS en güncel sürümde 🆗
  • Ekran kartı sürücüleri güncel 🆗
  • İşlemci, anakart vs. diğer parçaların hepsi Driver'ları güncel 🆗
  • RAM'leri çıkarıp taktım, ne olur ne olmaz, yine bir şey değişmedi 🆗
  • Oyunu silip kurdum, sorun devam ediyor 🆗
  • OCCT testleri yaptım (eğer doğru yapıyorsam), stres testinde bütün parçaları tek tek ve en sonunda da combined bir şekilde stres verdim ve 2 dakikalık süre boyunca tek hata bile almadım, parçalar iyi çalışıyor.

İşletim sistemim:
  1. AMD Ryzen 7 9800x3D.
  2. RTX 4060 (50 serisinin tam olarak oturmasını beklediğim için idarelik Galax marka aldım.)
  3. RAM 32 GB Corsair Vengeance CL30 6000MHz (2x16 GB)
  4. Anakart ASUS TUF Gaming X870-Plus Wi-Fi
  5. SSD Kingston KC3000 2TB.
  6. Sıvı soğutucu iCUE link H150i LCD 360mm.
  7. Kasa ASUS TUF GT502.
  8. ASUS TUF 1000W 80+Gold PSU.
Yardımlarınızı, görüşlerinizi, eleştirilerinizi, düşüncelerinizi bekliyorum sayın arkadaşlar.

Bilgisayar güç modundadır performans moduna çek.

Bilgisayar güç modundadır performans moduna çek.

Güç seçeneklerinden yüksek performans moduna alman lazım evet yoksa sistem kendini korumaya alıp yük altında kapatabiliyor. Aygıt Yöneticisi'nden klavye mouse falan bunlara tıkla güç yönetimi var güç kazancı için bilgisayar bu aygıtı kapatsın ibaresi varsa onları kaldır ayrıca. Bunu işlemci ve ekran kartı içinde yapabiliyorsun 3 part programlarla ama güç seçeneklerinden yüksek performansa alırsan çözülür.

Son düzenleme:
Basta dediginizi anlamadim. Win11 pro kullaniyorum. Saglam lisans denilen bir siteden aldim 129 tl gibi bir fiyata. Sanirim sirket windows kodunu paylastiriyorlar.
Windows 10 geçmeyi deneyebilirsin o zaman. PSU, anakart vb. sorun olsaydı zaten senin dediğin gibi testlerde sorunlar çıkardı. O kadar yük binerken sorun yok ama oyun oynarken sorun var. Güç tasarrufu modundan performans moduna çek korumaya alıyor falan bir şeyler demişler. Alakası olduğunu hiç sanmıyorum. Bir arkadaş mantıklı olarak kabloları kontrol etmeni söylemiş.

İhtimaller kablo yönetimi, işletim sistemi ya da UEFI ayarları olarak kalıyor. UEFI ayalarını kurcalarsın ama bir şey bulacağını sanmam. Kablolar da sağlamsa Windows 10 denemek mantıklı görünüyor. Bu alakasız görünse de sonuç olarak işletim sistemi de ACPI ile güç durumlarını vb. işlevleri yönetebiliyor.

Eğer Windows 10 geçersen UEFI ayarlarını sıfırlayıp tekrar yapılandırmanı da öneririm.

Son düzenleme:
Windows 10 geçmeyi deneyebilirsin o zaman. PSU, anakart vb. sorun olsaydı zaten senin dediğin gibi testlerde sorunlar çıkardı. O kadar yük binerken sorun yok ama oyun oynarken sorun var. Güç tasarrufu modundan performans moduna çek korumaya alıyor falan bir şeyler demişler. Alakası olduğunu hiç sanmıyorum. Bir arkadaş mantıklı olarak kabloları kontrol etmeni söylemiş.

İhtimaller kablo yönetimi, işletim sistemi ya da UEFI ayarları olarak kalıyor. UEFI ayalarını kurcalarsın ama bir şey bulacağını sanmam. Kablolar da sağlamsa Windows 10 denemek mantıklı görünüyor. Bu alakasız görünse de sonuç olarak işletim sistemi de ACPI ile güç durumlarını vb. işlevleri yönetebiliyor.

Eğer Windows 10 geçersen UEFI ayarlarını sıfırlayıp tekrar yapılandırmanı da öneririm.

Alakası olduğunu hiç sanmıyor musun 😄 müthiş bir sistem bilgin var harikasın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı