Yerli yapay zeka kumru AI hakkında ne düşünüyorsunuz?

İyileştirmeler yapsalar da yine kötü olup kullanılmayacak, Gemini'den devam.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapay zeka verileri havadan çekmiyor; geliştirici ekipler onlarca uyarı koymuş, “beta” olduğunu özellikle belirtmiş. Ayrıca, kurumsal firmalar için yapacaklarını belirtmişler. Son kullanıcı soruları için tabiki kötü cevap verecek. Üstelik model 7B parametreli; GPT-5’in yaklaşık 400B civarında olduğunu düşünürsek, eleştirmek çok mantıksız olur. Sonuçta şirketlerin ihtiyaç duyduğu verileri ile eğitilecektir

Eğer yatırım yapılmazsa sonu Pardus gibi olabilir.

Ekstra olarak en büyük sorunlardan birisi ismi ve logosu, Kumru ismi çok saçma olmuş Kumru diyince benim aklıma kuş veya yemek olan Kumru gelecek sonuçta hoca "Evet çocuklar Kumruya sorabilirsiniz" Diyeceğini hiç düşünmüyorum. Logosu paintden kalma profesyonel olmasada acemide olmasa iyidir. Kumru yerine daha farklı bir marka ismine gitmeleri lazım. Yoksa sonu yaani ve bip gibi olacak.

Bir şeyler deniyoruz diyelim. İleride kendinden olumlu şekilde söz ettirebilecek mi, orasını göreceğiz.

Özellikle gizlilik sözleşmesinde her şeyimi sunucuda barındıracaklarsa toz olup gider. Çoğu Türk firmasının en büyük hatası bu.

Özellikle gizlilik sözleşmesinde her şeyimi sunucuda barındıracaklarsa toz olup gider. Çoğu Türk firmasının en büyük hatası bu.
Hocam bu yazıyı okudunuz mu?

Kumru Hakkında
Geri Dön
Kumru bir ChatGPT alternatifi değildir. Son kullanıcıya yönelik değil kurum içi senaryolar için aktif olarak geliştirilmektedir. Henüz versiyon 0.2.1’dir ve şu an için yetkinlikleri sınırlıdır. Bu sayfa Kumru’yu sadece denemek için hazırlanmış bir arayüzdür, ürünün kendisi değildir. Sonuçları güncel değildir, kontrol etmeden çıktılara güvenmeyiniz.

Kumru, VNGRS tarafından Türkçe için sıfırdan geliştirilmiş ve eğitilmiş ilk temel dil modelidir. 7.4 Milyar parametreye sahiptir. Zengin ve güncel kaynaklardan beslenen 500 GB'lık temizlenmiş, tekilleştirilmiş bir veriseti ile 300 milyar token eğitilen model 8,192 token'lık bir context length'e sahiptir. Tokenizer'ı da Türkçe için sıfırdan eğitildiği için verilen metni tokenize ederken LLaMA-3, GPT-4o gibi multilingual tokenizer'lara göre %40 ile %90 arasında daha az token harcar. Bu yüzden de efektif olarak 12K'ya yakın bir context length'e sahiptir. Cetvel Türkçe LLM benchmark'ında LLaMA-3.3-70B, QWen-2-72B, Gemma-3-27B, Aya-32B gibi kendisinden çok daha büyük açık kaynak modellerden daha yüksek skorlar almıştır. Model, verimliliği sayesinde 16 GB VRAM'e sahip GPU'larda quantization gibi tekniklere gerek duyulmaksızın kurum içi yerinde kullanıma uygundur.

Okudum hocam da gizlilik sözleşmesinden bahsediyorum. Hazırlandığı vakit her şeyimi sunucuda barındıracaklarsa batışı çok sert olacak.

Kullanıldıkça veri seti oturur ve daha iyi hâle gelecektir. ChatGPT de ilk çıktığında kötü hâldeydi, tabii bunun kadar kötü olamaz ancak arada deneyim ve bütçe farkı var. Bana anlamsız bir linç kampanyası başlatılmış gibi geldi sosyal medyada ilk Türk yapay zekası sıfatından dolayı. Zaman vermek lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…