Yıkımda hasar gören binaya ne olur?

Civan63

Hectopat
Daha fazla  
Bizim 6 Şubat depreminde yan binamız ağır hasar raporu aldı. Yakın zamanda yıkılacak. Benim sorum şu; Yan bina yıkılınca bizim binamıza zarar verirse bize bir ücret ödenir mi veya bina yıkılıp yeniden yapılınca bize daire verirler mi?

Yan binayı yıkarken sizin sağlam binanıza hasar verilmesi söz konusu değil ona göre önlem alınır ve ekip yıkım işlemini gerçekleştirir. Eğer hasar görürse bağlı belediye, hasar gören yer için elbette ücret verecek.

Diğer soruyu anlamadım yan bina yıkılıp tekrar sağlam bir bina inşa edildiğinde size niye daire versinler?

Hayır öyle sormadım. Bizim binamız yıkılıpta yeni bina yapılırsa bize yeni binada daire verirlermi?

Örneğide var bu arada bizim burda bir bina yıkıldı ağır hasarlı yıkımda yan binaya çok hasar verdi.

Hayır öyle sormadım. Bizim binamız yıkılıpta yeni bina yapılırsa bize yeni binada daire verirlermi?
Kiracıysanız hayır, orada daireniz varsa ona göre daire verilir.

Depremde hasar görmüş bina yıkımı, güvenlik ve çevresel faktörler dikkate alınarak dikkatlice planlanmalıdır. İşte depremde hasar görmüş bir binanın yıkım sürecinde izlenmesi gereken adımlar:

1. Ön İnceleme ve Değerlendirme

• Yapı İncelemesi: Bina mühendisleri ve yıkım uzmanları tarafından hasar tespiti yapılmalıdır.
  • Risk Analizi: Yapının çökme riski, çevredeki diğer binalara ve insanlara olan tehditleri değerlendirilmelidir.
2. Yıkım Planı Oluşturma

• Güvenlik Planı: İşçilerin ve çevredeki insanların güvenliğini sağlamak için detaylı bir güvenlik planı hazırlanmalıdır.
  • Yöntem Seçimi: Yıkım yöntemi belirlenirken, yapının durumu, çevresi ve kullanılacak ekipmanlar dikkate alınmalıdır. Kontrollü patlatma, mekanik yıkım veya manuel yıkım gibi yöntemler tercih edilebilir.
3. Yasal İzinlerin Alınması

• Belediye ve İlgili Kurumlardan İzinler: Yıkım işlemi öncesinde gerekli yasal izinler ve onaylar alınmalıdır.
4. Hazırlık Çalışmaları

• Güvenlik Çemberi: Yıkım alanı çevresinde güvenlik çemberi oluşturularak yetkisiz kişilerin girişi engellenmelidir.
  • Tahliye ve Uyarılar: Yakın çevredeki binaların tahliyesi ve çevre halkının bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Ekipman ve Malzeme Temini: Yıkımda kullanılacak makineler ve güvenlik ekipmanları hazır bulundurulmalıdır.
5. Yıkım Süreci

• Aşamalı Yıkım: Bina, belirli aşamalara bölünerek kontrollü bir şekilde yıkılmalıdır.
  • Enkaz Yönetimi: Yıkılan malzemelerin toplanması ve uygun şekilde bertaraf edilmesi sağlanmalıdır.
6. Son Kontroller ve Temizlik

• Enkaz Kaldırma: Yıkım sonrasında oluşan enkaz ve molozlar düzenli olarak kaldırılmalıdır.
  • Kontroller: Yıkım sonrası alanın güvenliği ve temizliği kontrol edilmelidir.
7. Raporlama ve Kayıt

• Dokümantasyon: Yıkım süreci ve sonuçları detaylı bir şekilde raporlanmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
Güvenlik Önlemleri

• Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE): Yıkım ekibinin baret, eldiven, gözlük, iş ayakkabısı gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanması sağlanmalıdır.
  • İlk Yardım: Yıkım alanında ilk yardım ekipmanları ve eğitilmiş personel bulundurulmalıdır.
  • Gözlem ve Denetim: Yıkım sürecinin sürekli gözlem ve denetim altında tutulması önemlidir.
Depremde hasar gören binaların yıkımı, uzmanlık ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, yıkım işlemleri mutlaka profesyonel yıkım firmaları ve mühendisler tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu süreçte hem çalışanların hem de çevrede yaşayanların güvenliği ön planda tutulmalıdır.

Kaynak: Bina Yıkım Firması

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…