Yıldırım düşmesi için önlem

Makaleler
1
Daha fazla  
Kırsal bir yerdeyiz. Çevreye elektrik düştüğünde elektriklerde dalgalanma olabiliyor. Daha önce de olmuştu. Dandik bir DVR kutumuz vardı sürekli ufak arızalar çıkarıyordu ama güç kaynağını falan değiştirip idare edebiliyorduk diğer cihazlara bir şey olmamıştı.

Kısa süre önce yine benzer bir durum oldu. Hava kötüydü, yakın bir yere yıldırım düştü diye tahmin ediyoruz. Bu sefer DVR kutusu, modem, eski laptop gitti. TV, beyaz eşyalar, termosifon ise neyse ki sağlam.

Laptop, modem, dvr aynı prize bağlı. Buna rağmen TV sağlam kaldı.

Bir daha benzer sorun yaşamamak için nasıl önlemler alabiliriz. Evdekiler şöyle bir priz sipariş etmiş:

Daha mantıklı nasıl önlem alabiliriz? Bunların tekli olarak prize direkt takılanları var, beyaz eşyaları korumak için kullanılabilir mi?

Bu prizler gerileme karşı mı koruyor? Yıldırımın sebep olduğu ani dalgalanmalar durumunda hem akım hem gerilim için mi koruma gerekiyor?

Bir de yanlış anlaşılma olmasın, eve yıldırım düşmüyor, öyle olsa zaten ne yapsak boş gibi :D.

Akım korumalı priz yıldırımdan yüzde yüz koruyacak diye bir şey yok. Yüksek voltaj gelince onu düzenliyor sadece. APC Scheneider ürünleri kalitelidir.

Hava öyle olunca en mantıklısı tüm fişleri kabloları çekmek. Modeme bağlı dış hat kablosu bile çekilmeli.

Akım korumalı priz yıldırımdan yüzde yüz koruyacak diye bir şey yok. Yüksek voltaj gelince onu düzenliyor sadece. APC Scheneider ürünleri kalitelidir.

Hava öyle olunca en mantıklısı tüm fişleri kabloları çekmek. Modeme bağlı dış hat kablosu bile çekilmeli.
Akım koruma'nın düzgün çalışması için topraklama da önemli mi yoksa topraklama ayrı bir konu mu?

Bir kaç yazıda şöyle ibarelere denk geldim:
Etkili bir şekilde çalışması için gerilim koruma cihazının kablo bağlantılarının düzgün bir şekilde yapılmış ve topraklı bir AC çıkışına bağlanmış olması gerekmekte. Topraklamadaki olası bir hatayı anında tespit etmek, cihazlarınızın korumasının sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından çok önemli. Kaliteli gerilim koruma cihazlarında bulunan “Ground OK” LED’i, bağlı olduğu şebekenin toprak hattını sürekli kontrol ederek kullanıcıyı olası bir sorun sırasında hemen uyarıyor. Bu elektronik cihazlarınızı tam olarak koruyabildiğinizi göstermesi açısından çok önemli bir özellik.

Tesisat eski olduğu için topraklama ne kadar düzgün bilmiyorum. Topraklama sadece cihazlardaki kaçaklar için önemli sanıyordum. Akım korumayı da etkiler mi?

Akım koruma'nın düzgün çalışması için topraklama da önemli mi yoksa topraklama ayrı bir konu mu?

Bir kaç yazıda şöyle ibarelere denk geldim:

Tesisat eski olduğu için topraklama ne kadar düzgün bilmiyorum. Topraklama sadece cihazlardaki kaçaklar için önemli sanıyordum. Akım korumayı da etkiler mi?
Evet, akım korumalı prizlerin etkin şekilde koruma yapabilmesi için evinizde çok iyi bir topraklama olmalıdır, bu nedenle evdeki topraklamanın sağlığını iyi bir elektrikçiyle en başta kontrol ettirin. Sadece akım korumalı prizler korunacak cihaz, makinelerden önce yer aldığında yıldırım deşarjına karşı % 100 korumayı sağlayamıyor. Bir de bir kaçak akım rölesinin köy evinizdeki evin giriş panosunda mutlaka olması gerekir. Bu 3 şart ayni anda bulunuyorsa yıldırım çok yakınlara toprağa veya diğer yerlere düşerken prizlerden hiçbir cihazı çekmenize gerek yoktur, ama korunacak cihazların hepsi prize akım korumalı prizlerle mutlaka takılı olmalıdır.

Çok yakınımıza yıldırım isabet ettiğinde kaçak akım rölesi düşerek bu mutlak korumayı milisaniyelerle sağlamıştı. Peki bu etkin korunma nasıl sağlanabildi; kaçak akım rölesinde toprak hattından gelen yıldırım saçağı (kaçağı) bu röle içindeki varistörde kısa devre oluştururken geçen bu kaçak akım milisaniyeler içerisinde kaçak akım rölesinden 30 mA'a kadar geçen bu kaçak akımla evdeki cihazların öncesinde mutlak bir korumayı anında aşağı düşerek sağlayabilmişti.

Yağmurlu ve yıldırımların evin çok yakınına düşen bir günde bunu daha önceden paylaşmış olup yine paylaşıyorum;
1- Evdeki sağlıklı toprak hattı,
2- Panodaki kaçak akım rölesi,
3- Akım korumalı priz (her cihazdan önce sadece 1 priz karşılık gelecek şekliyle) yıldırım deşarjlı havalarda tüm cihaz ve makineler güvenle prizlerde bırakılabilir, hiç birine hiç bir şey olamaz.

Bu 3 şart olduğu sürece yıldırımlar çok yakına düşse bile yine de mutlak korunma sağlanır, ama üçünün ayni anda olması şartı vardır, bir tanesi eksik olursa koruma işlevi sadece şansa kalır, mutlak korunma sağlanamaz. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı