Yine Vatan Bilgisayar yine kullanılmış ürün

Aynen öyle işte millet hakkını kötüye kullandığı için satıcı mağdur oluyor bu durumda. Normali açar bakarsın sağlam mı diye tamamsa onaylarsın değilse gönderirsin. Adam tepe tepe 1 hafta kullanmış, iade etmeye çalışmış. Firma reddetmiş birde THH'ye başvurmuş. Adamın aklına "benim yaptığım yanlış olabilir mi acaba?" diye düşünmek gelmemiş bile. O yüzden bu ülkede herkes varlığını sürdürmeye çalışıyor satıcısı da kullanıcısı da böyle. Çünkü kötü zihniyetli aklı adiliğe çalışan adam çok.

Ya ben güvenlik bandrolünün açık olmasınada sorun etmedim. Ama PCI-E girişinde çizik olunca...

Arıza dışında bir ürünü kısa bir süre kullandıktan sonra memnun olmama durumu olamaz mı? Sonuçta aldığımız her ürünü daha öncesinde full olarak deneme imkanımız her zaman olmuyor. Eğer arıza dışında iade yasaklanırsa o da sıkıntı olur bana göre.

Sonuçta yasal olarak böyle bir hakkımız var. Ancak tabi ki bunu kötüye kullanmamak gerekiyor.

Arıza yoksa ürün açıldıysa iade alınmamalı. Eğer ürünü açmadıysanız iade edilebilsin. Mesela siz ürünün ambalajını açtınız beğenmediniz iade ettiniz ben o ürünü almaya geldiğimde neden ambalajı açılmış bir ürünü alayım ? ki almam da.

Mağazalarda ürünlerin teşhiri var amaç nedir kullanıcı gelsin ürüne dokunsun denesin. Bu sistem tamamen saçmalık. Almayacaksan açmayacaksın denemek istiyorsan gidip mağazadan bakacaksın. Kimse birinin daha önce alıp açtığı ürünü almak zorunda değil. Bu kanun maddenin kesinlikle düzenlenmesi gerek hem alıcı için hem satıcı için çok zorlayıcı. 100 kişi varsa 95'i bu durumu kötüye kullanıyor.

Ambalajını da değiştirsinler yahu o kadar da değil. Ürünü açmadan iade etmek çok farklı bir nokta. Ben ürünü kullanmak için alıp sonradan memnun olmayanların bu durumda mağdur olacağını düşünüyorum.

Her ürünü mağazada denemek mümkün değil yahu ne sanıyorsunuz dokunarak her ürünü anlayacak mıyız

100 kişinin 95'inin bunu kötüye kullandığına dair hangi istatistik bilgiye sahipsiniz?

Ben neden bir ürün alıp memnun olduktan sonra geri iade etmekle uğraşayım. Takıntılı veya dengesiz değilsem.

Bazı yerlerde ürünü hiç açmasanız bile iade edemiyorsunuz. Böyle bir durum arkadaşımın başına gelmişti. Üstelik satıcının yanlış ürün yollaması yüzünden yani satıcının hatası yüzünden olmasına rağmen ürünü geri almadılar.

Türkiye'de zaten servis konusunda sıkıntı yaşayan birçok insanın yazılarını okuyoruz. Yurt dışındaki gibi bir servis garanti kalitesi ve müşteri memnuniyeti anlayışına sahip değiliz. Eğer bu iade olayları da kaldırılırsa hepten daha kötü duruma düşeriz.

Dediğim gibi ambalaj değiştirilebilmeli. Ancak ürünün kullanılmış olduğuna dair belirti varsa yani 7 gün içinde müşteri ürünü kötü kullandıysa bu durumda iadesi alınırken ürünün gözle görülür şekilde deforme olması sebebiyle belli bir miktar ücretten kesinti yapılması sağlanabilir.

Böylece yüzde kaç bilmiyorum ama art niyetli kişilerin biraz önüne geçilmiş olur.

Dostum ambalajını ve güvenlik bandını satıcı değiştiremez. Eğer değiştirebilseydi emin ol felaket olurdu. Ambalajının değişmesi bir şey ifade etmez sen o ürünü kullandıktan sonra o ürün 2. el oluyor. Sana 0 fiyatına 2 el ürün satsalar hoşuna gider mi?
Eğer deneyeceksen gidip mağzadan dene ya da incelemelerini izle. Ya da aldığında ürünün içine bir şey yüklemeden ambalajını sökmeden sadece paketinden çıkarıp bir kere aç dene. Ama 5 gün deneme olmuyor bildiğin keyfe keder kullanıp iade etmeye çalışmış olursun. En fazla 1 gün belki 2 gün. 5 gün sonunda satıcı ürünü almamakta haklı. Çünkü ürünü beğenmediysen ilk günden bunu arayıp belirtirsin. Dünya senin etrafında dönmuyor. O iade ürünler yeniden fabrikaya gönderilip değerlendiriliyor. Ama 5 gün kullanılmış ürün zarar olur. Yani araştırmanı iyi yap. Kimse 2. el ürünü 0 fiyatına almak istemez. O ürün ambalajlanınca aniden tüm parçaları 0 olmuyor. Hala kullanılmış ambalajlamak kandırmaca oluyor.
Zaten satıcının yeniden ambalajlayıp güvenlik bandı basması yasak değil.
Not: Bu yazdıklarım arıza oluştuğunda geçerli değil. Veya kullanılmış ürün gelirse yine geçerli değil. O zaman iade almak zorundalar. İşte koşulsuz iade burada devreye giriyor.

Doğru o konuda hak veriyorum sana. Ne olursa olsun sonuçta kutu açılınca ikinci ele düşüyor. Benim hoşuma gidip gitmemesi değil ama genel olarak herkes bunu kabul etmez doğal olarak. Ancak ürün üreticisine gider orada gereken değişiklikler yapılıp tekrar paketlenirse belki olur bilemiyorum.

Yurt dışında durum nedir bilgisi olan var mı? Yani Amazon'da görüyoruz refurbished, renewed gibi ibarelerle ürünler satılıyor. Biz de bu satışlar pek olmuyor gibi?

O zaman bu şekilde iade edilenler başkalarına sıfır diye satılıyor. Kimi anlayıp geri yolluyor kimi de anlamayıp kullanmaya devam ediyor. Yada hazır sistemlerin içine koyuyorlar

Ancak şu mağazada deneyin, incelemeleri izleyin, yada ambalajı sökmeden deneyin kısmına katılmıyorum. Ne yaparsanız yapın her şekilde yüzde 100 emin olmak imkansız.

Şöyle bir durum da var. 5 gün 7 gün çok fazla 1 2 gün makul deniliyorsa sonuçta kutusu yine açılıyor ve 1 2 gün başkasının mıncıkladığı bir ürünü alır mısınız? Eğer bu şekilde bakılacak ise hiçbir ürün alınmaz.

Bazı ürünleri ilk günden sıkıntılarını anlamak mümkün olmayabilir. Bu süre keyfe keder mi belirlenmiş? Ortada bir kanun var. Satıcı nasıl haklı olabilir bu durumda?

Kanun koşulsuz iade diyor kardeşim. Bunun ne demek olduğunu biliyor musun? Bu demek oluyor ki keyfe keder iade edebilir.

Ancak ürün deforme olduysa o zaman iade alınmayabilir muhtemelen. 1 2 güne izin veriyorsun 5 güne izin vermiyorsun? Kanunlar senin mantığınla ilerlemiyor biliyorsun dimi? Keyfe keder bu kanunlar çıkmıyor.

Dünya kimin etrafında dönüyormuş söyleyin de bilelim.

1. gün ambalajını açmadan deneyin diye. 2. günüde ilk gün işi varsa diğer gün dener. Zaten %100 emin olamazsın imkanı yok. Bunun için en az 1 hafta lazım. Ama bence tam olarak emin olmana gerek yok. Aldın eline malzeme kalitesi ve hissiyatı seni tatmin ediyorsa tamam işte. Zaten o bilgisayarın vereceği performans belli testleri olur genelde. Ama düşük performans veya arıza durumunda iade veya değişimi yapabilirsin. 15 gün içinde yapmak daha kolay ama garanti süresince değişim olmazsa onarım yapılır.

" Bazı ürünleri ilk günden sıkıntılarını anlamak mümkün olmayabilir. " Burada kendinizde belirtmişsiniz zaten tartıştığımız konu " sıkıntı ". Arıza varsa zaten iade almak zorundalar tamirat olmadan koşulsuz şartsız.

Ama şu " koşulsuz iade " olayı baştan sonra tamamen saçmalık. Kesinlikle bu kanunun düzenlenmesi gerek. Sen sadece tüketicisin ama ben hem satıcı hem tüketiciyim. Her sattığım üründe böyle olursa ben ne yapacağım ? Koşulsuz iade var yollayın bana ambalajı açılmış, ikinci el konumuna düşmüş artık o cihaz.

Bakın internette ikinci el ilanlarına adam ürünü satın alıyor, daha sonra bir aksilik çıkıyor paraya ihtiyacı oluyor ya da cihaz beklentilerini karşılamıyor yeni çalışmaları için 1 ay sonra satmak istiyor. Adamın faturası var cihazın daha 1 aylık olduğunu görebiliyorsun 1 ay çok kısa bir süre neredeyse sıfır kondisyondadır değil mi ? Ama işte o cihaz ikinci el statüsüne giriyor.

7000 Liraya aldığı cihazı 5500 'e zar zor satıyor.

Ayrıca Avrupada şurada burada zırt pırt yazılarına hiç gerek yok. Avrupa ülkelerinin çoğunda satıcılar ambalajın dışına bir kat daha vakumlu şekilde ambalaj geçirir. Alıcı eğer o ambalajı açarsa ürün iade edilemez. (Arıza, deforme olmama kaydıyla)

Son düzenleme:

Amerikada durum şöyleymiş.

Yaklaşık bir ay önce aldığım ve severek kullandığım Breville Barista Express makinasını iade etmek zorunda kaldım. Amerika'da ürün iade işlerinin nasıl yürüdüğünü size kısaca göstermek adına da bu videoyu hazırladım. Çoğu markanın 60-90 gün gibi koşulsuz iade hakkı sağlaması hatta bazı markaların bir yıl boyunca sadece fikrinizi değiştirmeniz bizim için yeterli konforunu sağlaması gibi detayları videoda bulabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…