Yine Vatan Bilgisayar yine kullanılmış ürün

Ancak ürün deforme olduysa o zaman iade alınmayabilir muhtemelen. 1 2 güne izin veriyorsun 5 güne izin vermiyorsun? Kanunlar senin mantığınla ilerlemiyor biliyorsun dimi? Keyfe keder bu kanunlar çıkmıyor.
Demek ki kanunların işleyişi benim düşündüğüm gibi ki adama iade çıkmamış?
Ben 1-2 gün'ü salladım bana kalsa memnun değilse ilk günden geri dönüş yapmalı. Banane araştırsaydı arkadaşım zorla mı sattık? Yani ürünün ambalajını çıkardığı anda memnuniyetsizlikten iadr hakkı kalmıyor bence. Dediğim gibi verdiği performans belli bakması gereken malzeme kalitesi ve verdiği rahatlık, hissiyat.

Sıkıntı derken yanlış tabir kullanmış olabilirim. Kişiye özel sıkıntıdan bahsettim aslında yani üründe arıza yok ama ürün hoşunuza gitmedi. Bunu sadece bilgisayar parçası odaklı düşünmeyelim. Her tür ürün olabilir.

Satıcı olarak gerçekten 100 ürün sattığınızda 95 ürün koşulsuz iade mi edilmek isteniyor? Bu oran imkansız olmalı.

Bu sürecin başka şekillerde çözülmesi gerekiyor. Bakın Amerika'da durumlar nasıl. Arıza olmadıktan sonra ürün kesinlikle iade edilmez denilirse bu durumda da müşteri bazında şikayetlerin artacağını düşünüyorum.

Ayrıca satıcı ile üretici arasındaki durumlar da önemli. Küçük satıcılarda tabi sıkıntı olabilir bilemiyorum. Konunun her noktasında bilgi sahibi değilim.

Burada satıcılar mağdur oluyorsa o zaman buna yönelik başka çözümler üretmek gerekiyor.

Dediğim gibi bence bu olay saçma. O zaman ben RTX 2080Ti alırım 1 ay boyunca dayarım miningi iade ederim. Sonra başka satıcıdan alır 1 ay mining öyle öyle bitcoin kasarım. Ya da mininge bile gerek yok 1 ay oyun oynarım. Iade ederim sonra tekrar böylece hem param cebimde kalır hemde her ay yeni PC ve üst seviye bilgisayarım olur. Oh miss. Her ay yeni PC zengin hayatı gibi ama aslında paran sende kalıyor...
Hatta şöyle Asus ROG un 1200W lık PSU'suda olsun 2 RTX 2080Ti takayım 1 ay bo#unu çıkarmaya yeter.
Ama bence bir insan beğenmediği ürünü hemen iade etmeli. Madem beğenmedin neden kullanmaya devam ediyorsun ver işte ilk günden.
Satıcı olarak gerçekten 100 ürün sattığınızda 95 ürün koşulsuz iade mi edilmek isteniyor? Bu oran imkansız olmalı.
Aha bak biri ben. Eğer 15 gün içinde beğenmeyip iade edebilecek olsaydım yapardım. Ne gerek var yeni PC almaya.
Bu arada tamamen espiri amaçlı yazıyorum bunları. Genel olarak bizim milletin düşünceleri eminim bu şekildedir ama.

Bakın sadece bilgisayar parçası olarak düşünmüyorum zaten size kendi iş yerimizden bir örnek verebilirim. Mesela iş yerimize geldiniz, bir kettle almak istiyorsunuz ürün bilgilerini veriyoruz size teşhirden ürünü inceliyorsunuz ve beğeniyorsunuz ürünü. Satın alıyorsunuz ve eve gidiyorsunuz, evde ürünü paketten açtınız ama dikkat etmediğiniz bir nokta örneğin kapağının açılması olsun.

Baktınız kapağın açılması biraz zor, kuvvet uygulanması gerekiyor kullanmadan geri getirebilirsiniz, bu satışa bir engel değildir ikinci el statüsüne düşmez. Müşteri getirir farklı bir ürünle değiştirebiliriz ki değiştiriyoruz, ama o kettle'ı açsaydı ve içine 1 damla su koyup deneseydi kesinlikle iade almazdık. Çünkü müşterilerin hakkına girip 2. el ürün satamayız.

Ama siz laptop'ı ıvırı zıvırı aldınız, açtınız dokundunuz bunun üzerine kalkıp cihazın kurulumunu yaptınız o dakikadan sonra cihaz ikinci el konumuna düşmüş oldu. Ne hakla bu ürünü iade almamız gerek ? Nasıl ben bunu başkasının hakkına girip format atıp, sıfırlayıp kurulum ekranında bırakıp, ağzını bantlayıp satayım ? Hoşunuza gider mi alıcı olarak ?

Her şeyi çok basit sanıyorsunuz yeaaa tüketiciyim bana hak verilmiş moduna girerseniz çok büyük yanılgıya girersiniz. Bu forumda da zaten her zaman tüketici haklı işini kötü yapan bir firmaya denk geliyorlar, daha sonra hıncını çıkarmak için herkese düşman oluyorlar.

Bu yüzden her seferinde belirtiyorum bu kanunun maddelerin kesinlikle düzenlenmesi lazım. Şu mantığa bakın mesela :

Benim haftaya kuzenim gelecek e canımız sıkılıyor hemen bir Playstation 4 sipariş edelim, 3-4 gün oynayalım sonra iade edelim nasıl ?

Koşulsuz şartsız iade var sonuçta...

Oradaki kanun ve satıcıların müşteri memnuniyetini ve oradakiler müşterilerin bakış açısına sahip olmadığımız için muhtemelen biz bu durumu algılayamıyoruz. Bu yüzden suistimale açık olduğunu düşündüğümüz noktaları görmeye çalışıyoruz.

Ben mesela böyle bir şeyi aklımın ucundan bile geçirmem.

Biz de arızalı ürünü kanıtlamakta sorun yaşayan, iade almayan, tamirle uğraşmayıp tamir ettik diyerek geri yollayan çok sıkıntılı servis ve garanti süreçler hakkında neler neler duyuyoruz biliyorsunuz.

Aynı fiyat bile olsa gider Amazon'dan alırım diyen insanlar var. Çünkü garanti ve servisi buradan çok daha iyi görülüyor.

Dostum adamlar 2080ti ile ilgili o kafayı yaşamıyorlar. Burada 3000 liraya en dip hatta sıkıntı olduğu söylenen parçalarla ürün toplanılırken oradan çok sağlam sistem toplamak mümkün olabiliyor.

Yani adam neden o kafayı yaşasın? Aydan aya sistem alıp iade etmekle uğraşsın. Sırf suistimal etme kafasıyla yani. Zaten rahatça alabiliyor iken.

Evet bu doğru. Ama ben Türkiye'de alamıyorum. Ve 1 haftada yeter bana.
Neyse yabancı ülkelerde böyle düşünen olmaz tabii çünkü coğu kişi üst seviye PC toplayabiliyor.

Bakın bu iş tamamen ahlaki boyutlarla ilgilidir biliyorsunuz, ahlaki boyutta ülkemiz insanlarıda oldukça zayıf.

Size bir örnek vereyim :

6 ay önce annem firma ismi vermeyeyim bir siteden yapay çiçek aldı vazo için. Ürün kodu yazıyor görsellerde görünüyor her şey tabi kontrasttan cihazdan dolayı renkler farklı olabilir. Çiçek eve geldi annem " bunun rengi fotoğraftaki gibi değil " iade edelim dedi.

Telefondan koda baktım xyz, gelen çiçeğin koduna baktım xyz. Bunun adamlarla ilgili olmadığını cihazdan cihaza farklılık gösterdiğini belirttim. Bana dediki sitede " Koşulsuz şartsız iade " yazıyor. Buna rağmen iade etmesine izin vermedim kendi başına iade etmemesi içinde faturayı yırttım. Hata satıcıdan kaynaklı değil, adamlar sana kargo yolluyor parasını kendisi ödüyor, iade alıyor kendisi ödüyor ne kadar doğru bu durum ?

Ülkemiz insanlarından gerçekten hoşlanmıyorum düşünce 0....

Bu sadece satıcı odaklı bir hizmet olmamalı zaten. Sizin de burada mağdur olmamanız gerekiyor. Devlet ve üreticiler buna daha geniş kapsamlı bir çözüm bulmalılar. Koşulsuz iadeden size dönen ürünün sıkıntısını siz yaşamamalısınız.

Ben eğer Kettle'ı mağazada "evdeymişim" gibi rahatça deneyebilme imkanım varsa o zaman o ürün bazında iadesi kabul olmamalı bu durumda bunu mantıklı bulurum.

Ancak mesela Blender diyelim evdeki gibi hangi mağazada deneyebiliyoruz? Hani böyle ürünler bulmak mümkün.

O zaman ürünü kullanmadan müşterinin o üründen memnun olup olmayacağını anlamak her üründe mümkün değil.

Yani ekonomik sıkıntılardan dolayı çoğu kişi üst seviye ürün alamıyor. Muhtemelen çoğumuz fiyat performans ürün kovalıyoruz. Hatta bir tık üstünü indirimlerle yakalayabilir miyiz diye yırtınmıyor muyuz?

Ancak öyle ürünler oluyor ki yorumları bile dengesiz. Yani iyi diyen var kötü diyen var. Alıp denemeden asla anlaşılmayacak ürünler var.

Bunlar ikinci ele düşüyor ve satıcı mağdur oluyorsa o zaman dediğim gibi devlet ve üreticiler buna başka bir çözüm bulmak zorunda.

Misal bu oran çok az ise örneğin yüzde 5 diyelim. O zaman bu ürünler yeniden farklı bir şekilde satışa sunulmalı ve daha uygun fiyatlarda satılabilir. Tabi ürün üreticiye geri gider üretici ürünü sıfır hale getirir tekrar yollarsa o başka o zaman olur. Belki de böyle olması gerekiyor.

Son düzenleme:
Herkes evine bir ekmek götürme peşinde. Sizin talebiniz üzerine o ürün hazırlanıyor dışına koruma ambajalı sarılıyor, kargo parası ödeniyor sizin için zaman harcıyor. Kalkıp utanmadan " ya elimdeki sivilceye değiyor yüzeyi ondan iade edeceğim " türünden iade etmek ne kadar doğrudur ? Kanunda koşulsuz şartsız yazıyorsa bile bence ahlaksızlıktır.

Özetle " Koşulsuz Şartsız " iade konusu düzenlenmeli hem satıcı hem alıcı mağdur olmayacak şekilde. Aramızda çok adi insan var bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Blender konusuna gelelim isterseniz burada da bilinçli alıcı olmak gerekiyor.

Örneğin x markasının blender'ı 70 lira olsun. Bıçak teknolojisi belli, cihazın sunduğu güç belli.
Bu cihazın gücü katı şeylere yetmeyecek zorlanacak almadan çok net belli oluyor bu. Bu cihaz muz, çilek türü parçalanması kolay ürünlere hitap ediyor.

Y markasının blender'ı 200 lira olsun. Bıçak kalitesi oldukça üst düzey, cihazın sunduğu güçte oldukça yüksek. Demekki bu cihaz işimizi görür. İlla alıp denemek gerekmiyor.

Ama alırsınız ya bu cihazın gücü yüksek nasıl olurda bunları parçalayamaz deyip satıcıya iade talebinde bulunabilirsiniz. Satıcı bu ürünü alır şikayetiniz üzerine servise yönlendirir. Cihazda kusur varsa para iadesi ya da değişim seçenekleri sunulur.

Derseniz butür ürünlere muafiyet getirilebilir mi bence getirilebilir elbette bir yolu vardır. Alıcı da satıcı da mağdur olmadan bu işler çözülebilir ama iyi bir düzenleme ve adi insanları da düşünerek.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…