Demek ki kanunların işleyişi benim düşündüğüm gibi ki adama iade çıkmamış?Ancak ürün deforme olduysa o zaman iade alınmayabilir muhtemelen. 1 2 güne izin veriyorsun 5 güne izin vermiyorsun? Kanunlar senin mantığınla ilerlemiyor biliyorsun dimi? Keyfe keder bu kanunlar çıkmıyor.
" Bazı ürünleri ilk günden sıkıntılarını anlamak mümkün olmayabilir. " burada kendinizde belirtmişsiniz zaten tartıştığımız konu " sıkıntı ". Arıza varsa zaten iade almak zorundalar tamirat olmadan koşulsuz şartsız.
Ama şu " koşulsuz iade " olayı baştan sonra tamamen saçmalık. Kesinlikle bu kanunun düzenlenmesi gerek. Sen sadece tüketicisin ama ben hem satıcı hem tüketiciyim. Her sattığım üründe böyle olursa ben ne yapacağım ? Koşulsuz iade var yollayın bana ambalajı açılmış, ikinci el konumuna düşmüş artık o cihaz.
Bakın internette ikinci el ilanlarına adam ürünü satın alıyor, daha sonra bir aksilik çıkıyor paraya ihtiyacı oluyor ya da cihaz beklentilerini karşılamıyor yeni çalışmaları için 1 ay sonra satmak istiyor. Adamın faturası var cihazın daha 1 aylık olduğunu görebiliyorsun 1 ay çok kısa bir süre neredeyse sıfır kondisyondadır değil mi ? Ama işte o cihaz ikinci el statüsüne giriyor.
7000 Liraya aldığı cihazı 5500 'e zar zor satıyor.
Dediğim gibi bence bu olay saçma. O zaman ben RTX 2080Ti alırım 1 ay boyunca dayarım miningi iade ederim. Sonra başka satıcıdan alır 1 ay mining öyle öyle bitcoin kasarım. Ya da mininge bile gerek yok 1 ay oyun oynarım. Iade ederim sonra tekrar böylece hem param cebimde kalır hemde her ay yeni PC ve üst seviye bilgisayarım olur. Oh miss. Her ay yeni PC zengin hayatı gibi ama aslında paran sende kalıyor...Amerikada durum şöyleymiş.
Yaklaşık bir ay önce aldığım ve severek kullandığım Breville Barista Express makinasını iade etmek zorunda kaldım. Amerika'da ürün iade işlerinin nasıl yürüdüğünü size kısaca göstermek adına da bu videoyu hazırladım. Çoğu markanın 60-90 gün gibi koşulsuz iade hakkı sağlaması hatta bazı markaların bir yıl boyunca sadece fikrinizi değiştirmeniz bizim için yeterli konforunu sağlaması gibi detayları videoda bulabilirsiniz.
Aha bak biri ben. Eğer 15 gün içinde beğenmeyip iade edebilecek olsaydım yapardım. Ne gerek var yeni PC almaya.Satıcı olarak gerçekten 100 ürün sattığınızda 95 ürün koşulsuz iade mi edilmek isteniyor? Bu oran imkansız olmalı.
Sıkıntı derken yanlış tabir kullanmış olabilirim. Kişiye özel sıkıntıdan bahsettim aslında yani üründe arıza yok ama ürün hoşunuza gitmedi. Bunu sadece bilgisayar parçası odaklı düşünmeyelim. Her tür ürün olabilir.
Satıcı olarak gerçekten 100 ürün sattığınızda 95 ürün koşulsuz iade mi edilmek isteniyor? Bu oran imkansız olmalı.
Bu sürecin başka şekillerde çözülmesi gerekiyor. Bakın Amerika'da durumlar nasıl. Arıza olmadıktan sonra ürün kesinlikle iade edilmez denilirse bu durumda da müşteri bazında şikayetlerin artacağını düşünüyorum.
Ayrıca satıcı ile üretici arasındaki durumlar da önemli. Küçük satıcılarda tabi sıkıntı olabilir bilemiyorum. Konunun her noktasında bilgi sahibi değilim.
Burada satıcılar mağdur oluyorsa o zaman buna yönelik başka çözümler üretmek gerekiyor.
Dediğim gibi bence bu olay saçma. O zaman ben RTX 2080Ti alırım 1 ay boyunca dayarım miningi iade ederim. Sonra başka satıcıdan alır 1 ay mining öyle öyle bitcoin kasarım. Ya da mininge bile gerek yok 1 ay oyun oynarım. Iade ederim sonra tekrar böylece hem param cebimde kalır hemde her ay yeni PC ve üst seviye bilgisayarım olur. Oh miss. Her ay yeni PC zengin hayatı gibi ama aslında paran sende kalıyor...
Hatta şöyle Asus ROG un 1200W lık PSU'suda olsun 2 RTX 2080Ti takayım 1 ay bokunu çıkarmaya yeter.
Ama bence bir insan beğenmediği ürünü hemen iade etmeli. Madem beğenmedin neden kullanmaya devam ediyorsun ver işte ilk günden.
Aha bak biri ben. Eğer 15 gün içinde beğenmeyip iade edebilecek olsaydım yapardım. Ne gerek var yeni PC almaya.
Bu arada tamamen espiri amaçlı yazıyorum bunları. Genel olarak bizim milletin düşünceleri eminim bu şekildedir ama.
Evet bu doğru. Ama ben Türkiye'de alamıyorum. Ve 1 haftada yeter bana.Biz de arızalı ürünü kanıtlamakta sorun yaşayan, iade almayan, tamirle uğraşmayıp tamir ettik diyerek geri yollayan çok sıkıntılı servis ve garanti süreçler hakkında neler neler duyuyoruz biliyorsunuz.
Aynı fiyat bile olsa gider Amazon'dan alırım diyen insanlar var. Çünkü garanti ve servisi buradan çok daha iyi görülüyor.
Dostum adamlar 2080ti ile ilgili o kafayı yaşamıyorlar. Burada 3000 liraya en dip hatta sıkıntı olduğu söylenen parçalarla ürün toplanılırken oradan çok sağlam sistem toplamak mümkün olabiliyor.
Yani adam neden o kafayı yaşasın? Aydan aya sistem alıp iade etmekle uğraşsın. Sırf suistimal etme kafasıyla yani. Zaten rahatça alabiliyor iken.
Bakın sadece bilgisayar parçası olarak düşünmüyorum zaten size kendi iş yerimizden bir örnek verebilirim. Mesela iş yerimize geldiniz, bir kettle almak istiyorsunuz ürün bilgilerini veriyoruz size teşhirden ürünü inceliyorsunuz ve beğeniyorsunuz ürünü. Satın alıyorsunuz ve eve gidiyorsunuz, evde ürünü paketten açtınız ama dikkat etmediğiniz bir nokta örneğin kapağının açılması olsun.
Baktınız kapağın açılması biraz zor, kuvvet uygulanması gerekiyor kullanmadan geri getirebilirsiniz, bu satışa bir engel değildir ikinci el statüsüne düşmez. Müşteri getirir farklı bir ürünle değiştirebiliriz ki değiştiriyoruz, ama o kettle'ı açsaydı ve içine 1 damla su koyup deneseydi kesinlikle iade almazdık. Çünkü müşterilerin hakkına girip 2. el ürün satamayız.
Ama siz laptop'ı ıvırı zıvırı aldınız, açtınız dokundunuz bunun üzerine kalkıp cihazın kurulumunu yaptınız o dakikadan sonra cihaz ikinci el konumuna düşmüş oldu. Ne hakla bu ürünü iade almamız gerek ? Nasıl ben bunu başkasının hakkına girip format atıp, sıfırlayıp kurulum ekranında bırakıp, ağzını bantlayıp satayım ? Hoşunuza gider mi alıcı olarak ?
Her şeyi çok basit sanıyorsunuz yeaaa tüketiciyim bana hak verilmiş moduna girerseniz çok büyük yanılgıya girersiniz. Bu forumda da zaten her zaman tüketici haklı işini kötü yapan bir firmaya denk geliyorlar, daha sonra hıncını çıkarmak için herkese düşman oluyorlar.
Bu yüzden her seferinde belirtiyorum bu kanunun maddelerin kesinlikle düzenlenmesi lazım. Şu mantığa bakın mesela :
Benim haftaya kuzenim gelecek e canımız sıkılıyor hemen bir Playstation 4 sipariş edelim, 3-4 gün oynayalım sonra iade edelim nasıl ?
Koşulsuz şartsız iade var sonuçta...