YKS maratonu

Daha fazla  
Blog yazmayı bilmediğim için orayı kirletmek istemedim. Sadece içimi dökmek ve ilk defa YKS'ye girecek dostlarım için açıyorum bu konuyu. 2022 sınavından beri YKS'ye giriyorum. İlk senemde korona vurduğu için onu saymak istemiyorum çünkü temelim sıfırdı ve lisede hiç ders göremedim. 23 senesinden başlatıyorum maratonumu.

İlk olarak sınava YDT'den hazırlandım. Dil bölümü benim için bir hayat tecrübesi oldu diyebilirim, İngilizcemi ilerlettim ama yanlış tercihler yüzünden bir bölüm kazanamadım. 23 senesinde YDT için İngilizce kursuna gittim. Bu kurs herkesin övdüğü ve sevdiği bir kurstu, çevremdeki kişiler de bunu onayladı ama YKS öğrencisi için asla övülecek ve sevilecek bir kurs değilmiş. İsmini vermek istemiyorum.

Hocaların ilgi alakası sıfırdı, TYT anlamında hiçbir şey görmedik. İngilizce hocası geriye dönük asla tekrar yapmadı, peşinde ordu koşturuyormuş gibi ilerledi de ilerledi. Dershanede toplam 10 tane falan deneme sınavı olduk, dolayısıyla ben dahil hiçbir arkadaşım düzgün bir üniversiteye gidemedik.

24 senesinde dilden bir şey yapamayacağımı anlayınca, düzenli olarak spor yaptığım için BESYO'dan denemek istedim şansımı; onda da kurs mağduru oldum diyebilirim. Kurs hocam eski lise hocamdı, onun yönlendirmeleriyle sınava hazırlandım fakat beni tamamen yanlış hazırlamış (benim de hatalarım vardı, sadece hocaya güvenmemem gerekirdi). TYT puanım ne kadar yeterli olsa da BESYO'yu da kazanamadım.

Bir yıl boşa bir kayıp oldu ve depresyona girip ailemin de baskısıyla bir üniversite yazdım; keşke yazmasaydım.

Bu seneye gelelim; keşke yazmasaydım dediğimi bağlayacağım kısma. Yaptığım yanlışlar ve yaşadığım kötü durumlardan dolayı akıllandım, yaşımın da büyümesiyle kimseden fayda gelmeyeceğini, kendimin oturup bir şeyler yapmam gerektiğini anladım. Oturdum, dershane ve kaynak araştırdım. Şehrimdeki tüm dershaneleri gezdim; butik veya kurumsal fark etmez, hepsini gezdim.

En ilgili, bana sağlam kaynak verecek dershaneyi buldum ve kayıt oldum. Ha, bu arada YDT'den tamamen bağımı kestim, EA'ya hazırlandım. İlk 5 ayım sıfır olduğum dersleri tamamlamakla geçti. Sabah 8.30-13.00 dershane, 14.00-21.00 kütüphane, 9 ay boyunca bu planda gittim. Sürekli etüt aldım, etütte anlamadığım soruyu YouTube'dan baktım.

Böyle böyle günlerim geçti ve son 1 ayda 70-80 TYT, 40 AYT'ye kadar çıktım. Başta eksi net yaptığım matematiğim 11,75 netten 20 nete; yaptığım Türkçe 37 nete kadar çıktı. Sınavımda bana yetecek düzeyde iyi geçti çünkü bu kadar olay sonunda artık üniversiteden bir beklentim kalmadı, sadece istediğim bölüm gelsin yeter kafasındaydım.

Şimdi birkaç cümle önceden bahsettiğim boştan yere tercih yapma konusuna gelelim. Sınavda 250 bin yaptım, OBP'm gayet iyi, beni 220-230 binlere kadar atabilecek düzeyde ama yaptığım o tercih yüzünden 472 bine girdim :D. Gene tüm emeklerim boşa gitti ama artık mentalim kaldırmadığı için üniversite tercihi yapıp YKS serüvenini noktalıyorum.

Okumak istemeyen ama konuyu merak eden dostlarım için kısaca özetleyeyim: Hayatınızı ailenizin ve çevrenizin baskılarına göre şekillendirmeyin. Herkesin ağzı var, konuşur. Siz kendi içinize sineni yapın ve bu YKS konusunda eğer güzel bir üniversite istiyorsanız ne olur planlı çalışın. Tüm hocalarınızı darlayın, onlar size hizmet etmek için orada.

Eğer yazımlarda yanlış yaptıysam affola, içimi dökerken biraz heyecan yapıyor olabilirim :D.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam kendi inancıma göre yazıyorum dün ne olacağını bizde biliyorduk fakat yarını yalnız Allah bilir , hiç alakam olmaz dediğiniz bölümde bile mutlu olabilirsiniz bazen vardır bu yaşadıklarımda da bir hayır demek toplar insanı . Herkes geçmişte hata yapmıştır tabi fakat daha gençsiniz hayatınız cok şekillenebilir buna inanın ve bence boşa üniversite okuyacağınıza ya işte çalışıp para kazanın yada bir yıldaha kaldırabilirim diyorsanız bir daha şansınızı deneyin eğer cok istediğiniz bir bölüm varsa çünkü inanın bunları yapmak bana göre ortam için yada zaman geçirmek için gidilen üniden daha çok katkı sağlar . Tabiki sondaki benim önerim en doğru kararı yine siz verirsiniz başta yazdığım alakasız bölümde mutlu olma bence daha çok oraya eğiliminiz varsa olur yoksa hayvanlardan korkan birine veterinerlik sen demek gibi oluyor . Hakkınızda hayırlısı olur inşallah hocam

Hocam kendi inancıma göre yazıyorum dün ne olacağını bizde biliyorduk fakat yarını yalnız Allah bilir, hiç alakam olmaz dediğiniz bölümde bile mutlu olabilirsiniz bazen vardır bu yaşadıklarımda da bir hayır demek toplar insanı. Herkes geçmişte hata yapmıştır tabii fakat daha gençsiniz hayatınız cok şekillenebilir buna inanın ve bence boşa üniversite okuyacağınıza ya işte çalışıp para kazanın ya da bir yıldaha kaldırabilirim diyorsanız bir daha şansınızı deneyin eğer cok istediğiniz bir bölüm varsa çünkü inanın bunları yapmak bana göre ortam için ya da zaman geçirmek için gidilen üniversiteden daha çok katkı sağlar. Tabii ki sondaki benim önerim en doğru kararı yine siz verirsiniz başta yazdığım alakasız bölümde mutlu olma bence daha çok oraya eğiliminiz varsa olur yoksa hayvanlardan korkan birine veterinerlik sen demek gibi oluyor. Hakkınızda hayırlısı olur inşallah hocam.

Hocam ben kadere inanan birisiyim vardır bir hayırlısı diyorum. EA ya hazırlanırken işletme istiyorum diye hazırlanmaya başlamıştım belki güzel bir üniversite gelmeyecek ama istediğim bölümü okuyacağım inşallah. Şu anlık hedefim üniversitede yarım kalan İngilizcemi geliştirip yanına dil eklemek.

Hocam ben kadere inanan birisiyim vardır bir hayırlısı diyorum. EA ya hazırlanırken işletme istiyorum diye hazırlanmaya başlamıştım belki güzel bir üniversite gelmeyecek ama istediğim bölümü okuyacağım inşallah. Şu anlık hedefim üniversitede yarım kalan İngilizcemi geliştirip yanına dil eklemek.
Cok güzel hocam yabancı dil heryerde ihtiyac duyulan bisey tabi ama öneri olarak kabul edin sadece isletme günümüzde cok mezun verdiği için işsizlik oranının fazla olduğu bir bölüm ( Boğaziçi gibi yerlerden bahsetmiyorum ) yani eğer hani harbiden ya ben üniversite hayatı için gitmicem diyorsanız torpiliniz yoksa baska yönlerde gelistirmenizi öneririm , tabi eğer üni hayatını görmek istiyorum diyorsanız tabi ortamı güzel olan düşük puanlılards da cevre kazanılabilir . Benim önerilerim bu olcak ama zaten sizin blog yazmanızdaki sebep cevre önerilerinin kötülüklerinden biraz çelişkili oldu yani ama söz olarak bulunsun sadece :)

Cok güzel hocam yabancı dil her yerde ihtiyac duyulan bir şey tabii ama öneri olarak kabul edin sadece isletme günümüzde cok mezun verdiği için işsizlik oranının fazla olduğu bir bölüm ( Boğaziçi gibi yerlerden bahsetmiyorum ) yani eğer hani harbiden ya ben üniversite hayatı için gitmeyeceğim diyorsanız torpiliniz yoksa baska yönlerde gelistirmenizi öneririm, tabii eğer üniversite hayatını görmek istiyorum diyorsanız tabii ortamı güzel olan düşük puanlılards da cevre kazanılabilir. Benim önerilerim bu olacak ama zaten sizin blog yazmanızdaki sebep cevre önerilerinin kötülüklerinden biraz çelişkili oldu yani ama söz olarak bulunsun sadece :)

Teşekkür ederim hocam tavsiyeleriniz çok kıymetli. Üniversitede kendimi geliştirmek için planlar hazırladım. Artık sınav stresi yaşamak istemiyorum girmeyi de düşünmüyorum tercih yaptım zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı