Sayısal YKS sıralamasında neye göre sevinilmeli?

Aartron

Decapat
Daha fazla  
12. sınıfım sınava çok bir zaman kalmadı ve ben kendimce gayet iyi ilerliyorum. Fakat yavaştan şöyle bir sorunla karşı karşıyayım. Şöyle ki sınavdan sonra sıralamalar açıklandığı vakit benim sıralamam ne olursa sevinmem ne olursa üzülmem gerektiğini kavrayamıyorum. Mesela 30k yapsam üzülmeli miyim, yoksa sevinmeli miyim?
Sorun şurada ben ODTÜ, Boğaziçi falan istiyorum ama internette karşıma çıkan ve etrafımdaki kişilerinde etkisiyle 20-30 binin zor bir sıralama olduğunu hissettirdiler bana, ben bu sıralamaları yaparsam hedefime ulaşamadığımdan üzülmeli miyim, yoksa gayet iyi bir sıralama olduğu için sevinmeli miyim? Ayrıça şöyle bir sorum daha olacak ben mühendislik okuma istiyorum ortalama kaç sıralama yaparsam işsiz kalmam veya gayet iyi bir iş bulabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hedefin 100. olmaksa 500. olursan bile üzülürsün önemli olan ne istediğin 20-30k sıralama yaparsan bir şeyler başarmışsın demek önemli olan hedefin mesela İstanbul'da tıp istiyorsan 30 bin ile çok zor 5K yapman lazım.

12. sınıfım sınava çok bir zaman kalmadı ve ben kendimce gayet iyi ilerliyorum. Fakat yavaştan şöyle bir sorunla karşı karşıyayım. Şöyle ki sınavdan sonra sıralamalar açıklandığı vakit benim sıralamam ne olursa sevinmem ne olursa üzülmem gerektiğini kavrayamıyorum. Mesela 30k yapsam üzülmeli miyim, yoksa sevinmeli miyim?
Sorun şurada ben ODTÜ, Boğaziçi falan istiyorum ama internette karşıma çıkan ve etrafımdaki kişilerinde etkisiyle 20-30 binin zor bir sıralama olduğunu hissettirdiler bana, ben bu sıralamaları yaparsam hedefime ulaşamadığımdan üzülmeli miyim, yoksa gayet iyi bir sıralama olduğu için sevinmeli miyim? Ayrıça şöyle bir sorum daha olacak ben mühendislik okuma istiyorum ortalama kaç sıralama yaparsam işsiz kalmam veya gayet iyi bir iş bulabilirim?

Sıralama pek önemli değil asıl önemli olan seçtiğin bölüm seçtiğin üniversite istediğin meslek. İstediğin mesleğin eğitimini en iyi göreceğin üniversitelere bakarsın YÖK Atlas'tan sonra o üniversiteye girmek için kaç sıralama yapman lazım ona bakmalısın ki o da YÖK Atlas'tan ve o üniversiteye giren öğrencilerin YKS net ortalamaları var oraya da bakarsan kendi planını çizersin. Örneğin X üniversitesine gitmek istiyorsun ve insanlar ilk 30-50k yapmak çok zor diyor ama bu ikisi birbirinden bağımsız olabilir mesela X üniversitesine girmen için 100k yapman yeterli olabilir.

Hedefin ODTÜ PC ise, gelmezse üzülürsün fakat senin daha hedefinin ne olduğundan haberin yok. Ya ne yapmak istediğini, hangi üniversitede bunu istediğini önceden belirlersin, ona göre çalışırsın ya da yaptığın puana göre hedefini yönlendirirsin. Üzülmen için önce bir hedefin olması lazım o da sende yok. Aklında bir şey yoksa sınavdan önce fazla kasmanı da önermem eğer bu durumdaysan, yaptığın sıralamaya göre karar verirsin tercih zamanı şu an kafanı bulandırabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı