YKS sistemi TYT, AYT, YDT olmak üzere 3 sınavdan oluşur. Yalnızca TYT ile 2 yıllık olarak adlandırdığımız önlisans bölümleri okuyabilirsin. Yok ben seçtiğim alan ile ilgili bölüm okumak istiyorum diyorsan da burada devreye AYT ve YDT giriyor. Böylece en az 4 yıllık bir bölüm okuyabiliyorsun.
Bildiğin üzere liselerde sayısal, eşit ağırlık, sözel, dil olmak üzere 4 alan var. Sayısal, eşit ağırlık veya sözel alanlarından herhangi bir meslek okumak istiyorsan AYT veya YDT girme zorunluluğun var. Sayısal, eşit ağırlık ve sözelciler AYT'de kendi alanları ile alakalı testleri çözerken dilci arkadaşlarımız ise YDT'de kendi alanları ile alakalı testleri çözüyorlar. Bu genel bilgileri verdikten sonra soruna gelelim.
Pilotaj okumak istediğini belirtmişsin o zaman sınava sayısal alandan hazırlanman gerekecek. Ama şunu belirteyim ki özelde okuyacak paran yoksa pilotaj işi senin için bu yıllık oldukça zor. Sınava 4 aydan az bir süre kaldı ve matematiğim kötü diyorsun, sayısalın diğer derslerini saymıyorum bile... Sıfırdan başlayacaksan çok çok daha zor. Eğer dile yatkınlığın varsa ve TYT'de iyi bir sonuç elde edeceğine inanıyorsan YDT'ye hazırlan derim. İyi bir sıralama çıkarıp güzel bir üniversitede okuma şansı elde edersin. Eşit ağırlıkta da güzel bölümler var ama orada da iyi bir sıralama için matematik şart. Sözel hakkında pek bilgim yok maalesef.